20 tips om ochtendstress te voorkomen
23 november 2017 
13 min. leestijd

20 tips om ochtendstress te voorkomen

Versoepel je ochtendritueel met deze 20 tips

moeder in de stressWhaah! Iedere ochtend is het weer feest… Spitsuur tussen 7 en 8, garantie op ochtendstress!

Iedereen moet op tijd zijn bed uit, aangekleed en gegeten en wel op tijd op school/kinderdagverblijf/werk zijn. Dat vraagt om problemen ;).

En dat zorgt ervoor dat je de dag al niet lekker begint, je bent opgejaagd, baalt ervan dat het allemaal niet opschiet en dus hoor je jezelf weer dingen snauwen als: ‘Schiet nou eens op’ ‘Eet eens door’ ‘Kom op’. Echt gezellig wordt het er niet op.

Ik ga je 20 (!) tips geven die ervoor zorgen dat het ochtendritueel soepeler kan verlopen.

Inhoudsopgave

  1. Zorg voor een goede voorbereiding
  2. Geef je kind een keuze
  3. Neem voldoende tijd
  4. Pas je verwachtingspatroon aan
  5. Zorg dat spullen op een vaste plek staan
  6. Een fijn avondritueel zorgt voor minder ochtendstress
  7. Laat je kind lekker wakker worden
  8. Begin de dag met een knuffel (nee, dus niet met dat dansje…)
  9. Laat je kinderen direct aankleden
  10. Ga direct ontbijten
  11. Skip de iPad en de tv tijdens het ochtendritueel
  12. Houd het gezellig
  13. Zorg dat je kinderen weten wat ze moeten doen
  14. Adem in… Adem uit
  15. Laat de perfectie los
  16. Kies ook eens voor praktisch fruit/tussendoortje
  17. Help af en toe
  18. Kondig op tijd aan wat er gaat gebeuren
  19. Draag een oud vest over je kleding
  20. Begin iedere dag opnieuw

Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding scheelt een hoop gedoe in de ochtend. Leg de broodtrommels en bekers vast klaar, zorg dat de tassen klaarstaan en leg ’s avonds alvast de kleding klaar voor je kinderen.

Tip 2: Geef je kind een keuze

Of beter nog.. Kies die kleding samen uit met je kinderen (dan heb je ’s ochtends ook de opmerkingen ‘Ik wíl mijn Elsajurk aan!’ of ‘Ik wil die stomme trui niet aan’). Wanneer je je kind een keuze geeft, in plaats dat jij alles voor je kind bepaalt, kan dat al heel veel strijd schelen. Laat je kind niet kiezen uit de hele kledingkast want dan ben je óf driekwartier bezig óf je kind wil naar school in zijn driedelige kerstpak. Je kind heeft nog niet genoeg overzicht om zo’n grote keuze te maken. Dus haal twee setjes uit de kast en geef hem de mogelijkheid daaruit te kiezen.

Tip 3: Neem voldoende tijd

En ja.. daarmee bedoel ik helaas ook, sta op tijd op. Ik ben ook dol op mijn snoozeknop, maar ik merk ook, dat ik die tijd daarna dubbel en dwars terugbetaal. Ok, ik heb 9 minuten langer kunnen liggen, maar daarna moet ik dus weer 9 minuten inhalen. Not worth it…

Zorg er dus voor dat je ruim de tijd neemt om alles te doen wat je moet doen. Je kinderen kunnen namelijk niet zo snel schakelen als jij.

En voor sommige mensen geldt zelfs, sta eerder op dan je kinderen en zorg dat je zelf klaar bent voordat je kinderen wakker worden. Als je jezelf in alle rust kunt aankleden, dan scheelt dat al een heleboel!

mijn kind luistert niet

Tip 4: Pas je verwachtingspatroon aan

Kinderen hebben gewoon langer de tijd nodig om zich aan te kleden, om hun boterham op te eten en hun jas en hun schoenen aan te trekken. Wat jou 5 minuten kost, kost hen minstens 10 minuten. Zorg ervoor dat je niet verwacht dat je kind dingen op hetzelfde tempo doet als jij.

Daarbij komt ook nog dat je kind in zijn hoofd wellicht hele andere plannen had dan jij. Je kind heeft dan tijd nodig om zijn eigen plan los te laten en te gaan luisteren naar wat jij van hem wil.

‘Je kind heeft tijd nodig om zijn eigen ideeën te laten voor wat het is en te doen wat jij van hem verwacht’ – Annelies Bobeldijk

Tip 5: Zorg dat spullen op een vaste plek staan

‘Jongens! Schoenen aan!’ Ja.. maar waar liggen die dan? En waar ligt mijn sjaal? En dan ben je eindelijk klaar om weg te gaan, kun je je sleutels nergens vinden. Frustratie ten top… (en het gebeurt mij regelmatig, ik zou wel een lesje ‘organizen’ kunnen gebruiken).

Het helpt enorm wanneer alle dagelijkse dingen een vaste plek in huis hebben, zodat je het alleen nog maar hoeft te pakken op het moment dat je weg wilt gaan.

Tip 6: Een fijn avondritueel zorgt voor minder ochtendstress

Kinderen maken een heleboel mee op een dag en hebben daarmee dus een hoop te verwerken. Het is heel fijn om aan het einde van de dag terug te kijken op de dag die geweest is.

Wat was er leuk? Zijn er ook stomme dingen gebeurd? Waar ben je trots op? En tegelijkertijd is het een mooi moment om te kijken naar de dag van morgen. Heb je zin in morgen? Zijn er dingen waar je tegenop ziet?

Doordat je dit samen met je kind bespreekt, kan hij zijn fijne dingen en zijn zorgen met je delen. ’s Ochtends weet jij dan al of hij zin heeft in de dag en kun je hem eventueel enthousiast wakker maken en hem motiveren op te schieten. Of je weet al dat hij eigenlijk geen zin heeft in vandaag, omdat hij een moeilijke toets heeft of omdat er een invaljuf is of omdat hij naar de dokter moet of…

En dat zorgt ervoor dat je je kind ’s ochtend een extra knuffel kan geven, dat je laat merken dat je weet dat hij geen zin heeft in de dag en dat je dat begrijpt. Begrip voor de situatie heeft een hele positieve invloed op de manier waarop je de dingen aanpakt.

Boekjes zoals Slaapklets of het Smoeltjesschrift zijn heel geschikt om de dag door te nemen met je kind.

Tip 7: Laat je kind lekker wakker worden

Mijn vader maakte mij vroeger wakker door ‘Begin de dag met een dansje’ te zingen. Nou, ik kan je vertellen, daar werd ik niet vrolijk van (kan ook komen doordat hij daarmee begon toen ik midden in de puberteit zat, maar dat terzijde). Een andere manier om je kind wakker te maken is door te roepen: ‘Lieke! Het is 7.15 uur, je moet eruit! Nu!’ Ook niet echt relaxt wakker worden. Stel je maar eens even voor dat jij zo wakker gemaakt wordt…

relaxt tevredenZoek dus een manier waarop je kind relaxt wakker wordt. Eventueel met een eigen wekker of iets dergelijks.

Wat ook fijn kan werken is door je kind wakker te maken door zachtjes over zijn rug te aaien en zachtjes zijn naam te roepen. Als je merkt dat hij een beetje boos wordt en duidelijk nog niet uit bed wil komen, spreek dan af dat hij nog even mag blijven liggen, dat je over 5 minuten terugkomt en dat je dan wel verwacht dat hij er gelijk uit komt. Bespreek dit op een rustige en vriendelijke toon.

Je kind vindt het heerlijk dat je hem nog even laat liggen en na een paar minuutjes komt hij er alsnog uit. Als je deze tip toe wilt passen, zorg dan dat je voldoende tijd hebt, zodat je dit ook echt in alle rust kunt toepassen (zie tip 3).

Tip 8: Begin de dag met een knuffel (nee, dus niet met dat dansje…)

Begin de dag goed door je kind te laten merken dat je blij bent dat hij er is. Geef je kind een knuffel en vraag of hij lekker geslapen heeft. Misschien denk je ‘Ja, koekkoek, dat is logisch’, maar toch wordt het vaak vergeten en is het eerste wat je kind hoort als hij wakker wordt een reeks aan opdrachten die hij uit moet voeren ‘Hup, aankleden’, ‘Je moet je haar nog kammen’, ‘Ben je al naar de wc geweest?’ etc.

Tip 9: Laat je kinderen direct aankleden

Laat je kinderen na het opstaan direct gaan wassen en aankleden. Als je eerst naar beneden gaat, is de kans levensgroot dat je kind afgeleid wordt door vele leukere dingen. En niks is vervelender dan te moeten aankleden, terwijl je net zo lekker met je Playmobil aan het spelen was. En ja.. als je moeder je dan nog 3x stoort tijdens het spelen, word je boos.

Voorkom dat dit kan gebeuren, door simpelweg pas naar beneden te gaan als je kind aangekleed is.

Tip 10: Ga direct ontbijten

Aansluitend bij tip 9, ga direct ontbijten als je beneden bent. Bewaar de leuke dingen voor als je kinderen echt helemaal klaar zijn. Ten eerste heb je dan iets om je kinderen mee te motiveren om door te gaan, ten tweede voorkom je dan het probleem dat je kind zijn spel moet stoppen omdat hij moet eten.

het geheim om kinderen beter te laten luisteren

Tip 11: Skip de Ipad en de TV tijdens het ochtendritueel

tv kijken kinderen

Hoe aanlokkelijk het ook klinkt, want dan kan jij tenminste even doorgaan met brood smeren etc. Het werkt uiteindelijk averechts. Kinderen worden zo afgeleid door de TV en tablets, dat ze helemaal niet bezig zijn met eten of iets dergelijks. En jij maar roepen: ‘Joris, eet nou door!’ Hoort ie helemaal niet joh.

Natuurlijk kunnen ze erop als ze met alles klaar zijn, maar ook dat zou ik niet doen. Want dan moet je om 8.15 uur weg, zijn ze nog een filmpje aan het kijken. En hoe irritant is het als je die niet af mag kijken. Ben je eindelijk op tijd klaar met alles…


Tip 12: Houd het gezellig

Zoals ik in tip 8 al zei; niemand wordt er vrolijk van als je alleen maar bevelen en opdrachten krijgt. Zorg er dus voor dat je het gezellig houdt. Hoe je dat doet? Maak er ook eens een spelletje van.

In plaats van: ‘Heb je die trui nu nog niet aan, schiet nou eens op!’ kun je ook zeggen ‘Kijken wie er eerder zijn broek aan heeft, jij of mama?’ of ‘Ik weet zeker dat jij die boterham niet op krijgt, dat past helemaal niet in jouw buik.’ Jonge kinderen zijn zo gevoelig voor dit soort spelletjes, wedden dat het werkt?

Tip 13: Zorg dat je kinderen weten wat ze moeten doen

Neem niet als vanzelfsprekend aan dat je kinderen wel weten wat ze allemaal moeten doen. Onze kinderen mogen alleen in het weekend televisie kijken als ze wakker worden, maar nog steeds vragen ze iedere(!) dag als ze wakker worden: ‘Mogen we naar beneden, tisie kijken?’ Eh… Nee. Want dat mag nooit…

Heel veel kinderen weten vaak niet wat er allemaal moet gebeuren. Keer op keer moet je herhalen dat ze ook hun haar nog moeten kammen, hun tanden nog moeten poetsen etc.

En het kan vermoeiend zijn om continu je kind aan te moeten sporen, te moeten herinneren aan wat er allemaal moet en dan kan het gebeuren dat je wat vaker snauwt, kortaf reageert of je kind zit op te jutten.

Je kunt het ook visueel maken. Hang een a4-tje op met daarop in beeld wat je kind allemaal moet doen in de ochtend. En laat je kind afvinken wat hij allemaal gedaan heeft. Werkt stimulerend en je hoeft niet meer alles te benoemen. Je hoeft alleen nog maar naar het a4-tje te wijzen. Je kunt de checklist downloaden als pdf.


Tip 14: Adem in… Adem uit

Wees zelf relaxt. Als jij als een kip zonder kop, van hot naar her door het huis holt en daarbij continu je kind aanspoort tot actie, verhoogt dat de sfeer in huis niet echt…

En helpt het? Gaan je kinderen echt over tot actie? Waarschijnlijk niet. Het helpt alleen om jouw frustraties eruit te gooien, maar je kinderen doen nog steeds niet en het wordt er ook niet echt gezelliger op.

Zorg dus dat je zelf relaxt bent. Eigenlijk moet je zorgen dat je ‘zen’ bent, voordat je aan de slag gaat met je kinderen. Dit kun je doen door ervoor te zorgen dat je zelf al helemaal klaar bent, maar je kunt ook gewoon even rustig worden door even diep in en uit te ademen, even zorgen dat je ontspannen bent en door tegen jezelf te zeggen: ‘het komt wel goed, over een uur is alles weer voorbij’.

Tip 15: Laat de perfectie los

Een driedubbele invlecht, een lunchbox met 8 verschillende gezonde ingrediënten, gepoetste schoenen… Allemaal hartstikke leuk. En als jij dat heel belangrijk vindt, dan moet je dat vooral doen. Maar het hoeft niet. In ieder geval niet iedere dag. Soms gaat het nu eenmaal niet precies zoals je het van tevoren bedacht had. Niet alles kan altijd perfect zijn.

Word je ’s ochtends wakker en denk je ‘bleh’. Worden je kinderen vervolgens wakker en denk je nog meer ‘bleh’. Doe het dan gewoon eens niet. Een staart is ook leuk.

”Laat het los, laat het gaan…” – Elsa, uit Frozen

Tip 16: Kies ook eens voor praktisch fruit/tussendoortje

Voortbordurend op tip 15. Kies ook gerust eens voor iets makkelijks tussendoor. Je hoeft geen kunstwerken mee te geven naar school. Er hoeven geen lieve briefjes tussen de boterham gelegd te worden.

Dat is wel leuk hoor, dat is het niet. Maar als je toch al geen tijd hebt en als je toch al gestresst bent, stop dan maar gewoon een banaan in de tas van je kind. Ook lekker én makkelijk!

Tip 17: Help af en toe

Ik ben een groot voorstander van kinderen vroeg zelfstandig dingen laten doen. Het is enorm goed voor hun zelfvertrouwen en het scheelt ook gewoon een heleboel tijd als je kind zelf dingen doet.

Maar merk je nu dat je kind ’s ochtends niet lekker is opgestaan. Chagrijnig is, niet mee wil werken, op de grond gaat liggen dweilen, wat denk je dan dat er gebeurt als jij hem aanspoort tot actie? Bij mij thuis werkt dat volkomen averechts, kind wordt allen nog maar bozer, ik raak geïrriteerd en het schiet allemaal voor geen meter op.

Wat je ook kunt doen is het volgende. Je kunt zeggen: ‘Ben je niet zo lekker wakker geworden? Zal mama je anders even 1 keertje helpen? Trek jij vast je onderbroek aan, dan help ik je met je trui en je sokken.’

Ben je hiermee een softie? Omdat je toegeeft aan je kind zijn nukken? Misschien… Maar het zorgt er in ieder geval voor dat iedereen zijn dag fijn kan beginnen én dat is heel wat waard. Morgen mag hij het weer zelf doen.

Tip 18: Kondig op tijd aan wat er gaat gebeuren

Niets is vervelender voor je kind dan uit je spel gehaald worden met de opmerking: ‘Jassen aan, we gaan naar school!’ Dat zag hij even niet aankomen. Hij was net zo lekker bezig. Drama gegarandeerd.

Wat je kunt doen om dit drama te voorkomen? Waarschuw 5 minuten voordat jullie weg moeten, dat je kind nog 5 minuten heeft om te spelen. Klinkt zo logisch, maar het scheelt zoveel strijd.

Je kind weet wat er van hem verwacht wordt, kan zich al voorbereiden op het feit dat hij zo moet stoppen en de situatie is hierdoor voorspelbaar voor hem geworden.

Heb je een kind die echt veel moeite heeft als hij moet stoppen met spelen? Waarschuw dan 5 minuten én 2 minuten van te voren.

Tip 19: Draag een oud vest over je kleding

Deze tip is een ‘must-know’ voor iedere moeder van baby’s en peuters. Want wie kent het niet. Je bent eindelijk ready to go, veegt je kind zijn snottebel aan je shirt af. Of spuugt je baby heerlijk over je heen. Fijn.. Kun je je weer omkleden.

Dus wat doe je, simpel maar o zo doeltreffend? Trek een oud vest over je kleding aan en trek het pas uit als je veilig op je plek van bestemming bent.

Tip 20: Begin iedere dag opnieuw

Geef elke dag weer een nieuwe kans. Ga er niet bij voorbaat van uit dat iedereen wel weer zal treuzelen vandaag. Dan begin je namelijk al verkeerd en sta je eigenlijk al met 1-0 achter. Want als je met die gedachte begint, dan zal iedere ‘treuzel’ je opvallen en dus irriteren. En dat zorgt ervoor dat je weer sneller kortaf reageert, iedereen achter de broek zit en je de dag niet lekker begint.

Focus op de dingen die wel goed gaan, zoek iedere dag opnieuw naar de fijne dingen. Hoe vaker je dat doet, hoe meer van die positieve momenten er gaan komen.

Heb jij nog meer tips om de ochtend goed door te komen?

Met deze 20 tips gaan de ochtenden bij jou zeker soepeler verlopen. Bye bye ochtendstress.

Ken je iemand die deze tips ook wel kan gebruiken? Deel dit bericht dan gerust door links op de pagina op één van de deelbuttons te klikken.

Heb jij nog een andere tip om relaxt de ochtend door te komen? Reageer dan hieronder. Ik ben heel benieuwd!

Merk je dat je iedere ochtend gestresst start? En heeft dat impact op de sfeer in jouw gezin?

Het hoeft niet zo te zijn. Je kunt ook je ochtenden relaxter starten. Je hoeft niet te mopperen vanaf het moment dat je opstaat, omdat dat de enige manier is waardoor jouw kinderen luisteren zodat je op tijd kunt vertrekken in de ochtend.

Ik geloof dat 90% van de problemen die jij in je gezin ervaart, te verhelpen zijn als jij op een andere manier leert reageren op het gedrag van je kinderen.

Download het gratis ebook ‘Hét geheim om kinderen te laten luisteren’ en ik laat je zien wat er belangrijk is, als jij wilt dat het relaxter en gezelliger wordt bij jou in huis.

mijn kind luistert niet

Meer lezen?

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Noëla Gerry
Door

Noëla Gerry

op 13 Dec 2017

groot probleem 'darmen/ontlasting' buitenshuis altijd probleem, dus moet het alvorens te vertrekken maar darmen lezen geen lijstjes

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 13 Dec 2017

Was het maar zo, Noëla. Kan me voorstellen dat dat heel vervelend is.

Esther
Door

Esther

op 13 Dec 2017

Wat bij ons zorgt voor eigenlijk altijd een soepel ochtendritueel is s avonds op tijd naar bed, we hoeven de kinderen nooit wakker te maken en ze hebben altijd alle energie en zin in de nieuwe dag. De structuur die we hen s avonds mee geven daar profiteren we 's ochtends van.

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 13 Dec 2017

Dank je wel voor je reactie, Esther. Mooie toevoeging!

Reactie plaatsen