Zelfbeeld

Zelfbeeld

Pas als je kind een peuter is, ontstaat er een zelfbeeld bij je kind. Baby’s hebben nog geen enkel besef dat zij een ander persoon zijn dan de mensen om hen heen. Baby’s weten ook nog niet dat ze naar zichzelf kijken als ze in de spiegel kijken. Dat gebeurt pas rond 2 jaar. Dan ontstaat het besef dat ze zelf iemand zijn, een eigen ik. Daarvoor hebben ze nog geen gedachten over zichzelf.

Het belang van een positief zelfbeeld

Het is heel belangrijk om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, want dat heeft veel invloed op het zelfvertrouwen. De manier hoe je naar jezelf kijkt en hoe je over jezelf denkt, beïnvloedt je gedrag. Kinderen leren om over zichzelf te denken door wat er over hen gezegd wordt en door hoe anderen hen behandelen. De manier waarop er met kinderen wordt omgegaan, bepaalt dus in grote mate het zelfbeeld van het kind.


Daarom is het belangrijk dat je kind het gevoel krijgt dat hij zich gewaardeerd voelt, dat hij het gevoel krijgt dat hij de moeite waard is.

Een positief zelfbeeld leidt tot positief gedrag

Als een kind op een positieve manier over zichzelf denkt, heeft dit invloed op zijn gedrag. Als een kind het gevoel heeft dat zijn ouders van hem houden, is hij eerder bereid om mee te werken met zijn ouders, dan een kind dat denkt dat zijn ouders hem maar lastig vinden. Als een kind het gevoel hebt dat zijn ouders hem maar lastig vinden, is de kans groter dat hij ook minder goed luistert naar zijn ouders. Hij denkt bij zichzelf: 'Ze denken toch dat ik niet luister, dus dan doe ik het ook maar niet.'


Jij als ouder hebt heel veel invloed op het zelfbeeld van je kind. Het is belangrijk om je daar bewust van te zijn.


Doet je kind iets wat jij fijn vindt, laat dan ook weten dat je blij bent met wat hij doet. Je kind voelt zich daar goed door. Kinderen hebben het nodig dat je positief gedrag bevestigt, ze weten dan dat wat ze doet goed is en dat hebben ze nodig voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.


Wil je meer weten over hoe het werkt in het hoofd van je kind? En wat er in hem omgaat?

Download dan het gratis e-book 'Ontdek hoe jouw kind de wereld ervaart' en ontdek waarom je vaak precies het verkeerde lijkt te zeggen als je kind boos, verdrietig of dwars is.


Reactie plaatsen