Help je kind door zijn boze buien heen
16 augustus 2023 
9 min. leestijd

Help je kind door zijn boze buien heen

Als moeder van 4 jongens is er geen ontkomen aan… boze buien, driftige momenten, woedeaanvallen. Boos zijn hoort nu eenmaal bij het groter worden, bij het leren omgaan met teleurstellingen en is onderdeel van het vallen en opstaan. En jij, als ouder, herkent het ongetwijfeld ook!

Met deze tips kun jij je kind helpen in zijn boze buien.

Je kunt hem leren dat de emotie ‘boos’ helemaal niet verkeerd is, maar dat het wel belangrijk is dat hij zijn boosheid op een gezonde manier uit (lees: niemand pijn doen, niet schelden en niets stukmaken). En je kunt samen met je kind bespreken hoe hij weer rustig kan worden.

Boos zijn heeft een functie

Boos zijn is heel gezond en heel nuttig ook! Want wat gebeurt er wanneer iemand jouw fiets jat voor jouw ogen en jij wordt niet boos? Precies… weg fiets.

Of wat gebeurt er wanneer je die irritatie richting je collega steeds maar laat sudderen? Juist.. je loopt een tijd rond met een naar gevoel en uiteindelijk ontploft de bom.

Door boos te zijn geef je je grenzen aan, kom je op voor jezelf en zorg je ervoor dat je spanning niet te hoog oploopt. Het is dus voor kinderen ook belangrijk om af en toe eens even goed boos te kunnen zijn.

Betekent dat dan dat alles gelegitimeerd is in een boze bui? Dat je kind dus mag schelden, slaan of schoppen? Nee, zeker niet! Kinderen (en veel volwassenen ook 😜) moeten nog leren om hun boosheid op een manier te uiten die sociaal geaccepteerd is, waarbij je niets stuk maakt en niemand pijn doet.

Je kind heeft iets te leren

boos kind heeft driftbui

Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen dit écht moeten leren en het betekent dat je als ouder hierbij zal moeten helpen. Het is een proces dat tijd kost, dat regelmatig mis zal gaan en dat een hoop geduld gaat kosten. Maar dat is het zeker waard!

Want een tweejarige peuter die stampend op de grond in de supermarkt ligt, is nog wel grappig. Maar als iemand van 25 hetzelfde zou doen, zou je toch vreemd staan te kijken.

Om te leren omgaan met zijn emoties (meer kun je ook lezen in het boekje van Susan van Asten – de gids over emoties bij kids), heeft je kind de volgende dingen te leren:

  1. Het leren herkennen van zijn emoties
  2. Het leren benoemen van zijn emoties
  3. Het leren accepteren van zijn emoties
  4. Het gezond leren uiten van zijn emoties

Je kind moet het echt nog leren en dat gaat niet vanzelf. Want kijk maar eens naar jezelf; hoe vaak reageer je zelf niet onredelijk, boos of iets in die richting? Terwijl jij volwassen bent en dus al jaren de tijd hebt gehad om je emoties onder controle te krijgen. En zelfs jou lukt het lang niet altijd, dus dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat je kind het ook nog niet kan.

Hoe kun je je kind hierbij helpen? Dat lees je in de volgende tips.

Tip 1

verdrietig, teleurgesteld meisje

Je kunt je kind helpen door al van jongs af aan zijn emoties te benoemen, zodat je kind ook leert herkennen wat het voelt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik weet dat je boos bent dat je niet op de iPad mag’ of ‘Je bent verdrietig omdat je beer kapot is’.

Het helpt hierbij heel erg om boekjes te gebruiken. Je kunt je kind dan vragen: ‘Hé, kijk eens naar Kikker. Denk je dat hij het leuk vindt? Of is hij verdrietig?’. Door daar af en toe aandacht aan te besteden, leert je kind ook dat het normaal is om emoties te hebben en leert hij te herkennen welk woord bij welke emotie hoort.

Andere boeken die heel leuk zijn om samen met kinderen te lezen zijn bijvoorbeeld 'Ferm' van Lentezoet en natuurlijk mijn eigen prentenboek 'Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet en het is...'.


Maar let wel op. Want benoemen en erkennen van emoties ís belangrijk, maar de kans dat je in de volgende valkuil is groot. En dan maak je je kind alleen maar woester met een goed bedoeld ‘Ik zie dat je boos bent’. En dan raak jij weer gefrustreerd, omdat je kind je hulp niet accepteert en dan eindig je allebei al schreeuwend.

Erkennen en benoemen is dus belangrijk, maar je moet het wel goed toepassen. Stel je maar even voor wat er gebeurt als jij echt bloedlink bent en iemand komt dan naast je staan en zegt met zoete stem: ‘Ik zie dat je boos bent’. Ik zou daar alleen maar nog giftiger van worden, jij? Lees in dit blog meer over het op de juiste manier erkennen en benoemen van het gevoel van je kind. 

Tip 2

Wat gaat er om in een boos kind?Kijk naar het verdriet, angst of verlies achter de woede. De boze bui, het slaan met de deuren, de grote mond, die je ziet is vaak maar een topje van de ijsberg. Vaak schuilen er een hoop andere emoties achter.

Want wie weet is er op school iets gebeurd, zit zijn zus hem al de hele middag te plagen of lukt het steeds maar niet om zijn eigen veter te strikken.

De (extreem) boze reactie die je vervolgens krijgt op de simpele vraag of hij het speelgoed wil opruimen, heeft dan dus niet eens zoveel te maken met die vraag. Maar meer dat hij al veel meer opgekropte emoties en spanning heeft opgebouwd.

Het helpt om samen met je kind inzicht te krijgen in de dingen die hem boos maken. Want welke dingen frustreren hem, waar heeft hij last van? En kun je daar wellicht iets aan veranderen?

En daarom heb ik een checklist voor je gemaakt. Een lijst vol met redenen waar je kind eventueel boos van kan worden. Je kind kan de lijst, eventueel samen met jou, invullen en zo kun je er samen achter komen wat jouw kind allemaal boos kan maken.

Het is heel fijn om op deze manier een inkijkje in het koppie van je kind te krijgen. Wat gebeurt er in zijn hoofd? Wat triggert hem?

Download de checklist hier. In de download zit een checklist voor kinderen van 4-6 jaar en kinderen van 6 jaar en ouder. Is je kind jonger dan 4 jaar? Lees het dan vooral zelf door en probeer eens in te schatten welke dingen wel eens zouden kunnen kloppen voor jouw kind. Alleen dat geeft al heel veel inzicht.

Tip 3

Help je kind, door middel van de checklist dus, om de werkelijke oorzaak van zijn boosheid te herkennen. Benoem daarna dat je ziet dat hij boos is en toon begrip voor de emotie (zie tip 4).

Vervolgens is het belangrijk dat je kind gaat leren wat hij wél kan doen als hij boos is.

Help hem door samen te ontdekken welke andere opties hij heeft. Welke manieren om je boosheid te uiten zijn wel ok? Hoe kun je je boosheid kwijt op een gezonde manier?

Je kind moet namelijk nog leren dat er ander manieren zijn om boosheid en frustraties kwijt te kunnen. Dat je kind andere opties heeft dan met deuren te slaan, broertjes of zusjes te slaan of te schelden.

Om kinderen hierbij te helpen heb ik heel leuke kaartjes ontwikkeld. Op die kaartjes staan allerlei alternatieven en manieren om boosheid en frustratie kwijt te kunnen.

Het is belangrijk om dit soort dingen in een rustig moment uit te leggen en samen te bekijken. Kom niet aan met een nieuwe tip als je kind midden in zijn boosheid zit.

Het gevoel dat je kind totaal niet voor rede vatbaar is, in een woedende bui, is namelijk terecht. Intense boosheid, zet letterlijk de rest van de hersenen uit, want alle energie gaat naar het boze gevoel toe. Je kind is op zo’n moment dus echt niet in staat om even ‘rustig’ naar je te luisteren.

Tip 4

Het is van groot belang dat je begrip toont voor de emotie van je kind. Hoewel het in jouw ogen volkomen onbelangrijk kan zijn, voor hem vergaat de wereld echt!
Wanneer je kind in hysterie uitbarst omdat iets hem niet lukt, zeg dan niet ‘Stel je niet zo aan’, maar zeg eens: ‘Wat vervelend voor je dat het niet wil lukken, daar word je boos van.’


En weet je, je bent zelf het grootste voorbeeld voor je kind. Je kunt hem helpen door zelf rustig te blijven. Je kind leert het van jou.

Ik kan me nog een moment herinneren dat mijn kinderen, na een drukke dag, ontzettende ruzie maakten, terwijl ik stond te koken (letterlijk en figuurlijk ;)). De middelste zette het op een gillen; waarop ik vanuit de keuken schreeuwde: ‘En nu is het genoeg!! Er wordt hier in dit huis niet geschreeuwd!’ En terwijl ik het zei, dacht ik: ‘Hoor wie het zegt…’.

Kortom, goed voorbeeld doet goed volgen en vice versa.

En is het een keer niet gelukt en ben je toch ontploft? Ook dan ben je een goed voorbeeld als je er daarna op terugkomt bij je kind en aangeeft dat je dat anders aan had moeten pakken, maar dat ook grote mensen het best lastig vinden om met die boosheid om te gaan.

Dat is geen zwaktebod, dat laat alleen maar zien aan je kind dat fouten maken erbij hoort en het laat zien hoe je het kunt oplossen als het even is misgegaan.


Boosheid van kinderen hoort erbij. Dat past bij de ontwikkeling. De vraag is vooral hoe jij als ouder reageert op dat lastige gedrag. Het grootste verschil tussen een gezellig gezin en een gezin vol strijd, is de manier waarop ouders reageren op lastige situaties.

Want het gevaar is al snel, dat je door jouw irritaties en frustraties omdat je kind zich zo gedraagt, zelf zo geïrriteerd raakt, dat jullie allebei al boos en schreeuwend eindigen. En dat wil je eigenlijk niet...


Wil jij stoppen met mopperen en zeuren en geduldiger reageren op het lastige gedrag van je kind?

Doe dan mee met de cursus 'Geduld bewaren'. Speciaal voor ouders die vaker boos worden dan ze lief is.

Meld je aan, ga direct aan de slag en leer:

  Hoe jij meer kan loslaten, zodat je er niet meer zo bovenop zit

  Hoe je je grenzen aangeeft, zonder het tig x te moeten herhalen of te dreigen met straf

  Hoe je omgaat met die grote mond en laat je je daardoor niet meer van de wijs brengen

  Hoe je ervoor zorgt dat je lontje niet meer zo kort is, zodat je weer meer kan hebben van je kinderen

  Hoe je voorkomt dat je ontploft om de kleinste dingen en laat je een nare situatie niet meer jouw dag verpesten

En je leert ook nog eens:

  Hoe je omgaat met drammende kinderen

  Wat mijn gouden tip is om te voorkomen dat je ontploft

  Hoe je omgaat met straffen

✅  Waarom je geen moeder/vader Theresa hoeft te zijn om toch een geduldige ouder te zijn


Deze cursus heeft al ruim 3300 ouders geholpen om hun geduld beter te bewaren.

Wil jij hier ook mee aan de slag? Klik hier om deze cursus aan te schaffen, voor maar 37 euro.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Jessica
Door

Jessica

op 10 Jan 2018

Hej wat leuk!! Je schrijft ook een blog! Ik ga je tips gebruiken bij Emma. Die heeft ook regelmatig een driftbui. Vooral als ze een drukke dag heeft gehad. Hopelijk helpt het haar en ons ook:) Groetjes jessica (de mamma van Emma uit de zonnegroep)

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 10 Jan 2018

Hee Jessica! Wat leuk om je hier ook tegen te komen. Ben benieuwd naar je ervaringen, laat je het over een poosje weten? Groetjes Annelies

Af
Door

Af

op 23 Jan 2024

Wat een leuk stuk. Wat ik vaak tegenstrijdig vind, is de opmerking dat boos zijn een functie heeft, het mag er zijn. Maar als ouders moeten we vervolgens altijd onze kalmte bewaren. Eerst kalmte. Gaat een kind verder over grenzen, mag boosheid vind ik.

Reactie plaatsen