Wat is hooggevoeligheid?

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is geen ziekte of een stoornis, het is een karaktereigenschap. Ongeveer 15 tot 20% van de kinderen is hooggevoelig. In dit artikel laat ik je zien wat hooggevoeligheid nu eigenlijk is.

Wat is hoog gevoeligheid?

Kinderen die hoog gevoelig zijn, hebben moeite met prikkelverwerking. Ze hebben tijd nodig om over dingen na te denken en om alles wat ze horen, zien, ruiken en voelen te verwerken. Deze kinderen zijn gevoeliger dan andere kinderen en ze kunnen overweldigd raken door hun eigen emoties. Vaak lijkt een hooggevoelig kind verlegen en introvert.

Hoe herken ik een hooggevoelig kind?

Geen enkel kind is hetzelfde, dus ook geen enkel hooggevoelig kind. Toch zijn er een aantal karakteristieke eigenschappen die vaak overeenkomen bij hooggevoelige kinderen.

Gevoelig voor prikkels en stemmingen


Een hooggevoelig kind raakt snel overprikkeld door prikkels van buitenaf. Het zorgt voor vermoeidheid en soms raakt een kind er zelfs overstuur van. Deze kinderen hebben moeite met drukte en ze schrikken snel. Ook zintuiglijke ervaringen zoals geluiden (vooral harde geluiden), textuur (kleding met labeltjes, dat niet lekker zit), geur en smaak, zijn zaken waar hooggevoelige kinderen last van kunnen hebben.

Ook de gevoelens en de stemming van een ander gaan niet aan een hooggevoelig kind voorbij. Ze voelen haarscherp aan dat er iets aan de hand is. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en trekken zich het lot van een ander sterk aan.

Alert, geïnteresseerd, voorzichtig en perfectionistisch


Ze zien het als je naar de kapper bent geweest, als je nieuwe schoenen aanhebt of als er een gat in je sok zit. Een hooggevoelig kind is opmerkzaam en wil graag van alles weten. Hij stelt allerlei vragen, denkt door en heeft diepzinnige gedachten.

Hooggevoelige kinderen kijken vaak even de kat uit de boom en checken eerst of een situatie veilig is of veilig voor ze voelt. Ze zijn voorzichtig in onbekende situaties.

Deze kinderen willen het graag goed doen. Ze hebben moeite met fouten maken of zelf maar het idee om fouten te maken.

Instinctief, intens en een sterke behoefte naar regelmaat


Hooggevoelige kinderen beleven de wereld op een intense manier. Ze zijn heftig in hun boosheid, maar kunnen ook optimaal genieten. Een hooggevoelig kind is snel emotioneel geraakt en reageert heel instinctief. Ook vindt dit kind het moeilijk om met onverwachte wendingen om te gaan. Hij houdt van voorspelbaarheid en wil graag weten waar hij aan toe is.

 

 
Martine
Door

Martine

op 22 Feb 2021

Herkenbaar. Ik zou graag een paar handvaten hier voor hebben

Reactie plaatsen