Dít is het allerbelangrijkste als jij graag een goed contact met je kind wil
23 november 2017 
2 min. leestijd

Dít is het allerbelangrijkste als jij graag een goed contact met je kind wil

Het allerbelangrijkste punt, wanneer je graag een goed contact met je kind wil, is begrip

  blije moederOf zoals ik dat altijd zeg ‘Begrip is het begin’. Wanneer je begrijpt waarom iemand doet zoals hij doet, lukt het je vaak ook om er op een heel andere manier naar te kijken. We zien vaak alleen maar het gedrag van een kind, dat kun je eigenlijk vergelijken met het topje van de ijsberg. Het boze gedrag, het met de deuren slaan, een grote mond, een driftige peuter die op de grond ligt, dat kan voor ons helemaal uit het niets komen. Maar je ziet niet wat er van binnen allemaal bij je kind gebeurt, hoe hij zich voelt en waardoor het komt. Je ziet alleen maar het topje van de ijsberg en niet wat er onder het wateroppervlak gebeurt.

Wanneer je weet waarom iemand boos of verdrietig is, kun je de reactie en het gedrag ook beter begrijpen

Vergelijk het maar eens met deze situatie: ‘Je vraagt je collega op je werk of hij je ergens mee wil helpen, maar hij reageert nogal fel, hij heeft geen tijd en je moet het zelf maar uitzoeken. De manier waarop hij het zegt is ronduit onaardig. Je eerste reactie is waarschijnlijk teleurstelling, onbegrip, boosheid en je denkt misschien: ‘Nou ja zeg! Wat een hork, ik vraag gewoon iets, als hij geen tijd heeft kan hij toch ook normaal reageren!’ Later die dag gaat je collega eerder naar huis, je doet je verhaal bij een andere collega en wat blijkt; je collega heeft gisteren te horen gekregen dat zijn moeder ernstig ziek is en niet meer beter zal worden. ‘O’, denk je bij jezelf, ‘vandaar die snauw’ en stiekem heb je een beetje spijt dat je al zo snel je oordeel klaar had liggen.

Herkenbaar? Zo werkt het ook met de manier waarop we met onze kinderen omgaan

Wanneer je de reden weet van de boosheid of kan inschatten waarom je kind verdriet heeft, is het ook makkelijker om geduldig te reageren. Je kind doet het namelijk echt niet voor zijn plezier (hoewel ik weet dat het soms wel zo kan lijken ;)). Er zit altijd wel iets achter, er is altijd wel een reden voor. En als je die reden kunt achterhalen, dán kun je ook bepalen wat je kind dan nodig heeft. En welke reactie ervoor gaat zorgen dat je kind zich gesteund voelt, juist ook als hij lastig gedrag laat zien.  Begrip is het begin!


Meer weten over hoe jij ervoor kan zorgen dat je kind beter gaat luisteren? Download het gratis ebook. het geheim om kinderen beter te laten luisteren

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen