Is jouw kind extra druk tijdens Sinterklaas? Zo komt het en dít doe je eraan
13 november 2023 
9 min. leestijd

Is jouw kind extra druk tijdens Sinterklaas? Zo komt het en dít doe je eraan

Stuiter-stuiter-stuiter

Sinterklaas is in het land. Iedere avond om 18 uur met zijn allen naar het Sinterklaasjournaal kijken, schoentjes zetten, de volgende ochtend vroeg wakker worden om te kijken wat er in zit… Ik ben er dol op! En de kinderen ook 😉.

Maar jij zult ongetwijfeld ook merken dat er ook wat extra spanning en stress ontstaat. Je kind is drukker, eerder geprikkeld en gespannen. En dat maakt de Sinterklaastijd, naast heel gezellig, ook heel hectisch, druk en spannend.

Hoe merk je nu eigenlijk dat je kind stress of spanning heeft door Sinterklaas? Waar komt die spanning nu eigenlijk vandaan? Cadeautjes, pepernoten en gezelligheid, is toch gewoon leuk?

Je kind gaat jou echt niet vertellen waar die spanning vandaan komt, hij heeft namelijk zelf geen idee.

In dit blog ga ik je laten zien hoe het komt dat Sinterklaas voor sommige kinderen zoveel spanning meebrengt. Wil je dit blog liever als podcast luisteren? Klik dan hier om aflevering #10 van Annie's Podcast te beluisteren. 

Wij kunnen ons, als volwassenen, niet zo goed meer verplaatsen in ons kind, maar stel je eens even de volgende situatie voor. En helemaal als jij een gevoelig kind hebt, dan werkt deze extra hard door.

Stel je de volgende situatie eens voor:

Jij bent een klein meisje/jongetje van een jaar of 5. Op en dag komt er een vreemde man in een gekke jurk en een lange baard van een boot en die weet alles over jou. Er blijft niks geheim, dus al die dingen die jij misschien stiekem gedaan hebt, dat weet hij. Zou hij ook weten van die ene keer dat jij… (vul maar in)?

Is al best intimiderend, hè? Dat je niks kunt doen zonder dat iemand exact ziet wat jij doet…

Vervolgens ga jij ’s avonds slapen, maar je weet dat midden in de nacht, opeens die vreemde man in jouw huis kan verwachten. Of misschien een van de pieten. Of zou hij jou misschien vergeten? Omdat hij het te druk heeft? 

Het idee dat er iemand in je huis komt, is best beangstigend voor sommige kinderen. Maar het idee dat hij niet komt… dat is misschien nóg spannender.

Gelukkig. Je wordt ’s ochtends wakker en Sinterklaas is inderdaad langs geweest. Er valt een hoop spanning van je af, je bent opgelucht en heel blij.

Maar ja, die adrenaline die in het lijf van je kind zit, die moet er nog wel even uit. En jij merkt dat je kind druk is, hyperactief en slecht luistert. Hij stuitert (letterlijk) heen en weer.

Het kan helpen om echt even fysiek uit te razen, buiten. Zodat je kind zijn energie kwijt kan. Anderzijds kan het binnenshuis helpen om even rust in te bouwen door lekker voor te lezen of samen een spelletje te doen.

Op school…

Je komt op school en de hele klas is overhoop gehaald. Wow… komen er ook pieten op school dan? Dit is wel een gekke Piet geweest, want het is echt een bende in de klas. Zou hij morgen ook weer komen? Of overmorgen?

Wij als ouders weten precies wanneer ons kind zijn schoen mag zetten en hoe vaak. Wij weten dat Rommelpiet één keer langs komt en daarna niet meer (de juf zal wel gek zijn 😉). Maar je kind weet dat niet… En in zijn hoofd kan hij allerlei dingen bedenken, the sky is the limit. Misschien komt hij wel iedere dag? En als je kind Rommelpiet heel leuk vond, dan stuitert hij misschien van opwinding en denkt hij iedere avond voor het slapen gaan ‘Misschien morgen wel weer!’. Vindt jouw kind het eigenlijk maar niks en vindt hij het een beetje eng, dan denkt hij iedere dag ‘Misschien morgen wel weer…☹’.

En in beide gevallen kan hij vervolgens niet slapen.

Je kunt je kind helpen door voorspelbaarheid te creëren. Maak (samen) een kalender waarop duidelijk staat aangegeven wat je kind kan verwachten en wanneer wat gepland staat.  Je kunt er ook voor kiezen dat Sinterklaas in een brief precies laat weten wanneer je kind zijn schoen mag zetten of zélfs dat hij vertelt dat Rommelpiet altijd maar één keer langs komt. 

Hoe meer duidelijkheid, hoe minder je kind zijn. eigen fantasieën de vrije loop kan laten en hoe beter hij weet wat hem te wachten staat. Door die voorspelbaarheid, verminder je ook het zeuren of je kind wel of niet zijn schoen mag zetten. Hij kan op de kalender kijken. Dat geeft rust.

Dan ga je weer naar huis…

Als je thuiskomt uit school krijg je een lekker bakje pepernoten van je moeder. Als ze op zijn lust je er nóg wel meer. Maar helaas… Je moeder zegt ‘Nee’. Dat is niet het antwoord dat je wilt horen, dus je vraagt het nog maar een paar keer. Maar je moeder blijft ‘Nee’ zeggen. Je gaat huilen en je zegt ‘Ik mag ook nooit iets!’. Vervolgens wordt mama heel boos. Ze zegt dat je niet zo moet zeuren en eens tevreden zijn met wat je hebt en dat het nu afgelopen moet zijn. Je schrikt en huilt nog wat harder. Je moeder zet je vervolgens even op de gang om af te koelen. Terwijl jij in de gang zit te wachten totdat je weer binnen mag komen, denk je bij jezelf: ‘Zou Luisterpiet of Sinterklaas dit ook gehoord hebben? Ah oh… Straks vindt Sinterklaas ook dat ik zeur en krijg ik misschien geen cadeautjes.’

Ondanks dat we tegenwoordig niet meer dreigen met het meenemen van kinderen in de zak of de roe, is het toch best heftig dat Sinterklaas en zijn Pieten alles zien. Het is alsof er een webcam in je huis hangt en alles wat je doet kan worden gehoord en bekeken. Ondanks dat je heus geen strafbare feiten pleegt (ga ik tenminste even zomaar van uit), is dat toch best een inbreuk op je privacy. Ik bedoel, privacy is momenteel hot & happening. Er mag niets meer gedaan worden, zonder expliciete toestemming, geen foto geplaatst worden, geen mail meer verstuurd worden, alles in het kader van onze privacy. Maar Sinterklaas hoeft geen rekening te houden met de AVG. Het helpt als je in ieder geval niet dreigt met straf rondom Sinterklaas of steeds laat weten dat Sinterklaas en zijn Pieten echt alles weten.

Overal is het feest…

Je bent best moe, omdat je al een aantal nachten niet zo goed geslapen hebt en je iedere ochtend vroeg wakker bent, omdat je nieuwsgierig bent of er wat in je schoen zit en of Rommelpiet misschien wel wéér langs geweest is op school. Gelukkig is het weekend en hoef je vandaag niet naar school. Je gaat vanmiddag naar opa en oma, want jullie vieren daar pakjesavond. Spannend! Je hoopt dat je die mooie puzzel krijgt en misschien ook nog wel dat leuke spelletje en… Maar eerst moet je nog naar de voetbal en Sinterklaas komt daar ook nog even langs met cadeautjes. Als je thuiskomt wil je graag met je cadeautje spelen, maar jullie gaan nog even naar de stad, want je moeder zei dat er allemaal Pieten in het winkelcentrum zijn vandaag. Leuk zeg! En dan mag je morgen ook nog je schoen zetten bij de BSO!  

In de Sinterklaastijd gebeurt er een heleboel voor kinderen. Er zijn meer activiteiten en het zijn ook allemaal leuke activiteiten! 

Pepernoten bakken bij de supermarkt, knutselen voor Sinterklaas, Pieten in het winkelcentrum, een pietenspeurtocht in de wijk, pakjes bij opa en oma, je schoentje zetten bij de supermarkt etc. 

En begrijp me niet verkeerd, dit zijn stuk voor stuk leuke dingen. Maar gezien het feit dat je kind al vermoeider is, kan het ook wel erg veel worden. 

Merk je dat je kind veel spanning heeft, druk is of geprikkeld is, kijk dan kritisch naar de hoeveelheid activiteiten en bouw ook voldoende rust in.

Zou het wel goedkomen…?

Vanavond in het Sinterklaasjournaal zeiden ze dat het paard van Sinterklaas ziek is. O jee. Als dat maar goed komt. Dieuwertje Blok zei dat het nu niet zeker was of pakjesavond wel door kan gaan. Je ligt ’s avonds in je bed na te denken over dat arme paard. Misschien moet je morgen nog wel een extra tekening maken voor het paard, dan is hij vast op tijd weer beter. Hoop je… De dag daarna praat je erover met je vriendjes op school en ook zij maken zich druk of het wel goed komt en of het paard wel op tijd beter is…

De verhaallijnen van het Sinterklaasjournaal zijn leuk, maar voor sommige kinderen ook heel erg spannend. Ik weet nog dat een aantal jaar geleden mijn oudste zoon huilend op de bank zat, omdat de boot van Sinterklaas de verkeerde afslag had genomen en nu naar Engeland was gevaren, in plaats van naar Nederland.

Die kleine dingen, die voor ons leuk zijn, kunnen voor kinderen echt ‘Paniek in de tent’ veroorzaken. Sommige kinderen maken zich zorgen en gaan piekeren. Andere kinderen zijn op een andere manier enorm betrokken en stuiteren van de energie om mee te denken met een goede oplossing en kunnen niet wachten om dit ook aan Piet mee te delen. Ze stoppen een tekening met hun idee in hun schoen, zodat Piet dat gelijk kan zien en kunnen vervolgens niet wachten, omdat ze zo vol zijn van hun goede idee om dat paard weer beter te maken.

Is je kind veel bezig met het Sinterklaasjournaal en of het allemaal wel goedkomt?

Kijk dan goed hoe je het kunt relativeren voor je kind. Je kunt er ook voor kiezen om het niet te kijken, maar op heel veel scholen wordt het wel bekeken, dus dan is het lastig daar onderuit te komen. Maar kijk sámen met je kind. Zodat je de spanning direct al wat kunt verminderen, door direct op de vragen in te gaan en te laten zien dat het altijd wel goed komt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Er gaat ook altijd wat mis hè, met Sinterklaas en de Pieten, gelukkig komt het altijd goed. Er is nog nooit iets mis gegaan.’

Huh… kerst??

Wat was het een fijne avond… Pakjesavond. Wat heb je veel cadeautjes gekregen en wat fijn dat alles goed gekomen is. Je gaat naar school en je mag een cadeautje meenemen om mee te spelen op school, daar heb je echt zin in. Je komt op school en ‘hé, wat gek, alle Sinterklaasversiering is weg en nu staat er opeens een kerstboom!’. Nou ja… de juf zal het straks wel uitleggen. Tijdens het spelen zing je een gezellig Sinterklaasliedje, maar dan zegt de juf: ‘Sinterklaas is nu weg, dus nu geen liedjes meer hoor, het is nu klaar’. En vervolgens gaan jullie ‘O dennenboom’ zingen met elkaar. Als je ’s middags thuis komt gaan jullie met elkaar de kerstboom opzetten. Leuk! Helemaal als jij de piek er boven op mag zetten. Je vraagt of jullie straks nog naar het Sinterklaasjournaal gaan kijken, maar mama zegt dat dat nu afgelopen is. Jammer! Waar zou Sinterklaas nu zijn? En de Pieten?

Als Sinterklaas voorbij is, is het opeens weer tijd voor kerst. Supergezellig, maar er is geen moment rust voor kinderen. Voor kinderen kan het lastig zijn om te begrijpen dat Sinterklaas opeens over is en dat ze weer 11 maanden moeten wachten, voordat Sinterklaas weer terugkomt.

Het kan helpen om echt even bewust stil te staan bij het afscheid van Sinterklaas. Om daar ook even een momentje van te maken en het niet zomaar voorbij te laten gaan. In verschillende plaatsen zijn er zelfs speciale uittochten van Sinterklaas, zodat je kind Sint echt kan uitzwaaien. Je kunt het ook simpeler houden, door een video op Youtube op te zoeken met de titel ‘uittocht van Sinterklaas’. Er is genoeg te vinden.

Even voor de duidelijkheid, hoe ik het hierboven heb beschreven is natuurlijk wat gechargeerd. Het lijkt net of Sinterklaas alleen maar ellende met zich meebrengt. Nou, als je mij persoonlijk kent, dan weet je dat ik dol ben op Sinterklaas en dat ik echt geniet van deze periode. Maar met het bovenstaande artikel wil ik laten zien hoe sommige dingen bij kinderen binnen kunnen komen. En hoe kinderen de dingen anders kunnen ervaren dan wij volwassenen. Het is goed om daar bij stil te staan, je te verplaatsen in je kind en te weten wat je kind nodig heeft. Zodat je echt met je hele gezin kunt genieten van deze Sinterklaasperiode. Enjoy!



En ik weet hoe het gaat... Hoe hysterisch en drukker je kinderen worden, hoe korter jouw lontje wordt.

Daarom geef ik van 23-28 november weer de cursus Geduld bewaren.

Dan gaan we samen aan de slag en leer jij hoe je op een rustige en positieve manier om kunt gaan met het lastige gedrag van je kind.

Samen gaan we ervoor zorgen dat jij stressvrij de Sinterklaasperiode doorkomt. En het is natuurlijk niet alleen handig voor de Sinterklaasperiode, maar voor alle periodes…

Doe mee met de cursus Geduld bewaren voor maar 37,- en krijg alleen tijdens deze editie ook nog de Live Masterclass Geduld bewaren (t.w.v. van €29,95) cadeau.

Klik op deze link voor alle info >>>



 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Lamyaa
Door

Lamyaa

op 27 Nov 2019

Geweldig stuk en zo herkenbaar! Het is op zo een leuke manier geschreven. Totaal niet verwijtend maar motiverend. Dank je wel!

Reactie plaatsen