'Ik zie dat je boos bent' - Dit is waarom het niet werkt...
09 maart 2021 
2 min. leestijd

'Ik zie dat je boos bent' - Dit is waarom het niet werkt...

Je benoemt en erkent je suf…

‘Ik zie dat je boos bent… ‘
‘Spreek je gevoel maar uit richting je broertje’
‘Ik begrijp dat het moeilijk voor je is…’


Je hebt gelezen dat het belangrijk is om het gevoel van je kind te benoemen en te erkennen. Je wilt ook niet voorbij gaan aan het gevoel van je kind, dus je hebt jezelf aangeleerd om de dingen te benoemen en te erkennen. Hoewel het nog niet altijd zo natuurlijk voelt.

Sterker nog, je benoemt en erkent je suf.
Maar of het helpt? Eigenlijk niet… Je kind lijkt alleen nog maar bozer te worden en omdat jouw goedbedoelde pogingen geen effect hebben, ontplof jij uiteindelijk ook.

Waarom werkt dat benoemen en erkennen van het gevoel niet, net zoals het in de boekjes staat?

Hoe kan dat nou? Je doet het precies zoals iedereen zegt en toch…

Ik zal eerlijk met je zijn.

Van ‘Ik zie dat je boos bent’ krijg ik rillingen over mijn rug.
Ik bedoel, stel je eens even voor. Je bent kwaad. En niet zo maar kwaad, maar echt pislink.
Dan komt er iemand naast je staan en zegt met een zoete, zachte stem: ‘Ik zie dat je boos bent…’

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik denk dat ik die persoon dan vervolgens het liefst door het dak zou trekken. ‘Wat nou, ik zie dat je boos bent. Ik ben niet boos, ik ben pislink!!’

Hoe is dat voor jou?

Voor kinderen werkt het vaak precies hetzelfde. En daarom heeft je kind ook geen ‘Ik zie dat je boos bent’ nodig.

Hoe reageer je dan wel op dat lastige of boze gedrag?

Ik snap dat je nu denkt: ‘Maar wat dan wel??’ Ik ga het je vertellen.

Leer jezelf aan om niet in gesprek te willen gaan met een boos kind. Door de heftige emotie bereik je hem niet en daardoor komt je boodschap niet aan. Goed bedoelde opmerkingen, als ik zie dat je boos bent of ik begrijp je, gooien op dat moment olie op het vuur. Ook advies of corrigerende opmerkingen, zullen het alleen maar erger maken.

Wacht even totdat de ergste emotie eraf is, voordat je reageert.

Kan het gedrag van je kind echt niet door de beugel, omdat hij dingen stuk maakt of anderen pijn doet, moet je uiteraard ingrijpen. Doe het dan in ieder geval met zo min mogelijk woorden, om de boel niet nog meer te overprikkelen.

Ik ben benieuwd of dit je nieuwe inzichten heeft gegeven. Laat je het me weten?


In mijn nieuwste, gratis ebook geef ik je 20 tips om ervoor te zorgen dat je kind beter gaat luisteren. Je kunt het gratis downloaden via deze link.

20 tips om ervoor te zorgen dat je kind beter gaat luisteren


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Peter
Door

Peter

op 05 May 2021

Lastig dit... Hoe kan je je kind laten afkoelen als daar geen tijd voor is? Je zit bijvoorbeeld met het hele gezin startklaar in de auto voor vertrek en je kind is boos, omdat het voorin wil zitten en gaat de auto niet in. Z'n zin geven is geen optie.

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 11 May 2021

Hoi Peter,Dat is ook lastig. Het voordeel is wel, dat wanneer je de tijd neemt wanneer het kan, je kind het makkelijker gaat accepteren als het een keer niet kan. Soms zal je kind ook gewoon moeten accepteren hoe de situatie is. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik weet dat je voorin wilt, maar dat is nu geen optie' en zorg dat je je niet laat verleiden tot een discussie.Succes!

Reactie plaatsen