Dit is de reden dat jouw kind alleen maar bozer wordt, terwijl jij hem juist probeerde te kalmeren
29 november 2017 
2 min. leestijd

Dit is de reden dat jouw kind alleen maar bozer wordt, terwijl jij hem juist probeerde te kalmeren

ontplofte moederVan de week was ik voor de zoveelste keer foto’s van de computer aan het overzetten naar de cloud. Nou zijn dat er duizenden (die allemaal nog in een fotoboek moeten, help!) en het maakt mijn computer niet bepaald sneller.

Ondertussen wilde ik nog wat werken, facebooken en mailen tegelijkertijd. En ook dat hielp niet echt… Vervolgens liep dat ding natuurlijk vast en kon ik weer opnieuw beginnen. Nou, je snapt vast hoe gezellig ik op dat moment was…. Grrrr!

Dit helpt dus niet als je al lichtelijk geïrriteerd bent

Op dat moment kwam mijn vriend binnen en vroeg: ‘En? Staan ze er al op?’ Ik kon hem wel door het plafond trekken en ik gromde op mijn allervriendelijkst: ‘Nee, dat zie je toch!’. Waarop hij zei: ‘Nou zeg, doe eens even rustig!’.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar je kan mij niet kwader maken dan door ‘doe eens even rustig’ tegen me te zeggen. Wat nou rustig! Hallo, dat bepaal ik zelf wel. Ik zal jullie besparen wat er daarna gebeurde, maar je hebt er niet al te veel fantasie voor nodig, denk ik.

Herkenbaar? Als je ergens chagrijnig van wordt of boos over bent en iemand anders komt je even vertellen dat je ‘rustig’ of erger nog ‘normaal’ moet doen, dan ga je er alleen maar meer van flippen. Irritante opmerkingen…

Wat kun je dan wel doen als je kind boos is?

Maar zeg eens eerlijk… Hoe vaak zeg jij zoiets tegen je eigen kind als hij ergens boos over is? Of zeg je bijvoorbeeld: ‘Hup, even doorzetten, anders leer je het nooit’ of ‘Nou zeg, stel je niet aan, zo erg is het toch niet’. Maar goed, wat in onze ogen heel onbelangrijk kan zijn, kan voor een kind wel degelijk heel belangrijk zijn.

En als wij, als volwassenen het bloedirritant vinden als iemand je op zo’n moment vertelt wat je moet doen, of zegt dat je niet moet zeuren… Hoe denk je dan dat je kind dat vindt?

Juist! Die vindt dat nét zo vervelend en het helpt hem dus ook niet om rustig te worden. Sterker nog, het werkt volkomen averechts. Hij wordt er, net als jij, alleen maar bozer van. En dat komt de sfeer in huis niet echt ten goede…

Waar heeft je kind dan wel behoefte aan?

Nou, stel de vraag maar eens aan jezelf. Waar heb je zelf behoefte aan als je boos bent? Aan iemand die je op de huid zit en vertelt hoe je het moet doen? Nee toch? Je wil misschien met rust gelaten worden of je wil graag dat iemand tegen je zegt dat het inderdaad allemaal een rotstreek is. Of… Nou ja, vul maar in wat je zelf nodig hebt op zo’n moment. En als je dat weet, waar denk je dan dat je kind behoefte aan heeft?

Juist! Kinderen zijn net mensen ?

Heb je iets aan deze tips gehad? Deel dit bericht dan via de deelbuttons. Dank je wel ?

Meer lezen?

Of download het gratis ebook ‘Hét geheim om kinderen te laten luisteren‘.

het geheim om ervoor te zorgen dat kinderen beter luisteren

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen