Voor alle ouders die strugglen met het thuis onderwijs aan hun kleuter
14 januari 2021 
2 min. leestijd

Voor alle ouders die strugglen met het thuis onderwijs aan hun kleuter

Voor alle ouders die strugglen met het thuisonderwijs aan hun kleuter:

Een kleuter is niet gemaakt om van een werkblad of een papiertje te leren. Daar is hun brein vaak nog helemaal niet toe in staat.

Dat is dus ook maar een klein onderdeel van wat ze op school leren (en op sommige scholen wordt er zelfs helemaal niet met werkbladen geleerd).

Kleuters leren door te spelen, door bezig te zijn, door te ervaren. Ze leren van én met elkaar. Door trial and error.

Leren bij kleuters heeft voor een groot deel ook met de rijpheid van het brein te maken. Als een kind nog niet klaar is om te rijmen, op de juiste volgorde te tellen of letters te herkennen, dan kun je dat 3000x oefenen, maar hij gaat er niet sneller van leren.

Net zoals een baby pas woordjes gaat zeggen als hij er klaar voor is. Niet omdat je het zo vaak met hem geoefend hebt.

Gras groeit niet harder als je er aan trekt.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je kind in aanraking komt letters en cijfers. Net zoals een baby woordjes leert, doordat hij ze vaak heeft gehoord.

Maar dat hoeft dus niet aan tafel met een bepaalde oefening. Je kunt gewoon een omgeving creëeren voor je kind, waarin hij vanzelf gaat leren.

Voor kleuters zit leren in alles. Laat je kind dus vooral spelen.

En let maar eens op hoeveel ze daar van leren. Hoeveel taal ze gebruiken als ze samenspelen met andere kinderen. Hoe hun sociale en emotionele ontwikkelingen overuren maakt, als ze in contact staan met andere kinderen.

Wil je oefenen met tellen? Speel Mens erger je niet of een ander bordspel met dobbelstenen.

Oefenen met rijmen? Lees boeken voor, die op rijm geschreven zijn. Of doe een spelletje om zo veel mogelijk vieze en gekke rijmwoorden te bedenken.

Spelen met de auto’s en met de poppen stimuleert de fantasie (en nog veel meer). Duplo, Kapla of Lego stimuleert het ruimtelijk inzicht, het probleemoplossend vermogen, de creativiteit etc. etc.

Knutselen stimuleert niet alleen de creativiteit, maar ook de fijne motoriek, het ruimtelijk inzicht, het omgaan met tegenslagen, het nadenken over problemen en ga zo maar door.

Buiten spelen is niet alleen goed voor de frisse lucht en de beweging, maar een kind leert samenspelen, leert ontdekken waar hij goed in is en waar hij minder goed in is, leert situaties inschatten en dit lijstje kan ik nog wel met tig dingen aanvullen, maar je snapt mijn punt inmiddels, hè?

Dus lieve thuisjuf/-meester, laat het los, push niet te veel en laat je kind vooral spelen. Jouw kleuter leert 24/7, het komt goed.


Wil jij graag leren hoe je rustig en geduldig kunt reageren als je kind zich lastig gedraagt? Doe dan mee met de minicursus | Geduld bewaren.

In 5 dagen leer jij hoe je positiever en geduldiger in het ouderschap kunt staan, zodat jij niet meer zo opgefokt hoeft te voelen. Klik hier voor meer informatie.

geduld bewaren

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen