Waarom houdt mijn kind zich niet aan de gemaakte afspraak?
04 oktober 2021 
2 min. leestijd

Waarom houdt mijn kind zich niet aan de gemaakte afspraak?

Waarom houdt mijn kind zich nou niet aan de gemaakte afspraak?

Ik kreeg laatst een vraag van een moeder, die waarschijnlijk voor heel veel ouders relevant is, dus ik ga het even met je delen. Ze zei over haar zoon van 8: 'Het is zo moeilijk om afspraken met hem te maken, hij houdt zich er gewoon niet aan. Hij is de laatste tijd sneller moe en dat zegt hij zelf ook regelmatig. Dus hebben we afgesproken dat hij als hij moe is, hij af en toe wat eerder naar bed gaat. Maar als ik dan vervolgens tegen hem zeg dat hij die avond wat eerder naar bed toe moet, dan wil hij dat absoluut niet en wordt hij boos. Zo frustrerend dat hij zich niet aan de afspraak houdt, want ik zie gewoon dat hij het nodig heeft...'

Wat gebeurt hier nu eigenlijk?

Het brein van jonge kinderen is nog niet zo ver ontwikkeld dat ze eerst kunnen denken en daarna pas doen. Nee. Kinderen reageren en handelen vanuit emoties en vanuit impulsiviteit. De keuzes die ze dan maken op dat moment en het gedrag dat ze laten zien, zijn dus niet per definitie de meest doordachte en verstandige keuzes.

Op het moment dat jij een gesprek voert met je kind en daarin ook afspraken maakt, zit je kind niet middenin zijn emotie. Hij kan er rustig over nadenken en de belofte aan jou doen. Maar... en hier zit de bottleneck. In the heat of the moment, dan zijn die emoties er WEL. En dan is het opeens heel lastig om je aan die gemaakte afspraak te houden.

Want naar bed gaan (ook al ben je moe), is voor kinderen nu eenmaal niet hun #1 favoriete bezigheid. Dat willen ze helemaal niet. En op het moment dat het dus zover is en je moet daadwerkelijk wat eerder naar bed dan anders, dan gelden die gemaakte afspraken helemaal niet meer. Je kind denkt op dat moment niet met zijn verstand:

'Ja, het zou slim zijn als ik nu naar bed ga, want ik ben moe.'

Maar hij denkt met zijn gevoel:

'Het is pas 19.30 uur, ik WIL nog niet naar bed.'


Afspraken maken en afspraken nakomen is dus iets heel anders

Afspraken maken is één ding, maar afspraken nakomen is echt een tweede. Dat vergt best een heleboel van kinderen. En je vraagt jezelf misschien soms wel eens af: 'Waarom houdt hij zich nou niet aan de afspraken? Zo moeilijk is het toch niet?' Nou, zo moeilijk is het dus soms wel. Helemaal als het veel leuker is om je niet aan de afspraak te houden dan als je je wel aan de afspraak houdt.

Maak de vergelijking maar eens met jezelf, dan is het veel makkelijker om het gedrag van je kind in het juiste perspectief te plaatsen. Want hoe vaak neem jij je 's ochtends vroeg, als je wakker wordt, voor om vanavond écht op tijd naar bed te gaan. En hoe vaak doe je dat 's avonds ook echt? En hoe vaak heb jij al de afspraak met jezelf gemaakt om meer te sporten, minder te snoepen en vaker je wijntje te laten staan? En wat komt daar van terecht?

In mijn geval: meestal niet veel

In dat perspectief gezien: Zo moeilijk is het dus soms wél om je aan de gemaakte afspraak te houden.

-------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant en wil je hier graag meer over lezen? Download dan gratis het eerste hoofdstuk van mijn boek 'Supermama's bestaan niet'. Daarin laat ik je zien wat er in het koppie van je kind gebeurt als hij boos is én hoe jij daar het handigst op kunt reageren.


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen