Hij doet het er gewoon om! Of toch niet?
16 maart 2021 
3 min. leestijd

Hij doet het er gewoon om! Of toch niet?

Je hebt soms het idee dat je kind jou expres dwars zit, ‘het er gewoon om doet’ en het lijkt ook wel of hij het leuk vindt om zo vervelend mogelijk te doen. Je hoort jezelf dan dingen zeggen/denken als: ‘Hij denkt alleen maar aan zichzelf’, ‘Hij zit me gewoon uit te dagen’ of ‘Hij weet precies wat hij moet doen om me kwaad te krijgen’.

En hoewel het soms anders lijkt, wil ik dit toch ontkrachten. Want geen kind wordt wakker met het idee: ‘Vandaag ga ik mijn moeder eens een rotdag bezorgen.’ Ieder kind wil vooral graag lief gevonden worden, vooral door zijn ouders.

Alleen al de gedachtes dat je kind expres vervelend doet, zorgen ervoor dat je het lastige gedrag van je kind alleen nog maar irritanter en lastiger gaat vinden en dat zorgt ervoor dat je sneller boos wordt of geïrriteerd raakt. En als je reageert vanuit die emotie, dan weet je zeker dat je al snel weer in die strijd met je kind belandt. Dat voedt weer jouw gedachte dat je kind ‘het er gewoon om doet’ en zo kom je in een soort vicieuze cirkel van conflictsituaties terecht.

Het is goed om te weten dat jonge kinderen leren door te ontdekken. Ze experimenteren, gaan op onderzoek uit en leren zo hun wereld kennen en vergroten. Het is een interne drang om de wereld te verkennen en om te leren. Ze zijn nieuwsgierig, leergierig en extreem onderzoekend. Als een peuter niet luistert, dan komt dat omdat de drang om te ontdekken groter is dan jouw ‘nee’. Dat is niet bedoeld als persoonlijke aanval richting jou. Het is geen ‘Ik trek me lekker niks aan van wat jij zegt, mama’, maar de drang om te ontdekken is gewoon groter.

Maar ook in het geval van wat oudere kinderen, is het geen persoonlijke aanval richting jou.

Als je kind niet luistert, boos is en maar door blijft drammen, dan haalt dat het bloed onder je nagels vandaan. En op een gegeven moment krijg je zelfs het gevoel dat je kind het doet om jou te ‘pesten’. Dat is niet zo.

Je kind doet niet vervelend om jou een rotgevoel te bezorgen 

Geen kind wordt wakker en denkt: ‘Zo, vandaag ga ik mijn moeder eens de rotste dag uit haar leven bezorgen.’
Echt niet. Ik weet dat het soms anders voelt, maar ieder kind wil uiteindelijk het liefst gewoon lief gevonden worden.

Hij weet alleen nog niet altijd hoe hij dat voor elkaar moet krijgen. Er gebeurt zoveel in zijn koppie, waar hij nog geen vat op krijgt, dat dat er soms voor zorgt dat er negatief gedrag naar boven komt drijven. Hij kan nog niet goed genoeg omgaan met nee, hij weet nog niet hoe hij teleurstellingen kan leren accepteren, hoe hij moet omgaan met zijn frustraties en boosheid en hij is er nog niet achter welke manieren van vragen beter werken om je zin te krijgen.

Vindt hij zelf ook niet altijd leuk 🙁.

Je kind is nog aan het leren. En dat kan soms gewoon heel vervelend zijn. En dan is het lastig om je geduld te bewaren, ik weet het maar al te goed. Maar onthoud altijd, het is niet persoonlijk op jou gericht.

En hoe beter wij, als ouders, onze kinderen kunnen helpen vat te krijgen op die emoties, hoe meer je dat gaat terug zien in zijn gedrag.


_______________________________________

Wil jij je kind helpen om met die emoties om te leren gaan? Dan is het belangrijk om te leren om op een andere manier te kijken naar het gedrag van je kind. En als je anders kijkt naar het gedrag van je kind, dan kun je ook anders reageren.

Want 90% van de problemen in een gezin, zijn te verhelpen als jij als ouder op een andere manier leert omgaan met het gedrag van je kind.

Wil jij dit leren? Doe dan mee aan de 5daagse minicursus ‘Word weer de ouder die jij graag wilt zijn’ en we gaan samen, 5 dagen aan de slag om de rust en de gezelligheid terug te brengen in huis.

Meer info of aanmelden? Klik op deze link.


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Sandra
Door

Sandra

op 31 Mar 2019

Thuis heb ik drie beginnende pubers op de bank ‘hangen’. En ook t.a.v. die doelgroep kan ik me vinden in de inhoud van je blog. Toch ervaar ik soms dat er wel degelijk bewust iets wordt gezet met het doel om te kwetsen. Dat dit voortkomt uit emotie over het niet eerlijk vinden van de situatie of het niet eens zijn met een besluit zie ik. Van mijn 12 en 13-jarige verwacht ik in die situaties weerstand. Wanneer mijn kind dan een op de persoon gerichte en (een grensoverschrijdende) kwetsende opmerking maakt voelt dit voor mij wel als een persoonlijke aanval met als doel om mij of een ander gezinslid pijn te doen. Dat dit betekent dat hij niet weet hoe hij anders met de situatie om moet gaan is duidelijk. Maar een meer passende reactie behoort wel tot zijn mogelijkheden.Dit komt gelukkig niet heel vaak voor. Ik vind het in zo’n situatie wel erg moeilijk om adequaat (niet vanuit emotie) te reageren.

Reactie plaatsen