Een kind dat beter luistert? Dit is wat hij moet leren
07 januari 2019 
2 min. leestijd

Een kind dat beter luistert? Dit is wat hij moet leren

Als een kind leert lopen of fietsen weten we allemaal dat dat tijd kost. We staan geduldig met onze armen wijd, we hollen achter de fiets aan en we moedigen ons kind aan waar we kunnen. We stimuleren onze kinderen om door te zetten, we troosten als ze vallen en we helpen ze weer om overeind te krabbelen.

Maar als het om lastig gedrag gaat is dat opeens anders…
Maar als het gaat om de emoties van kinderen, het leren omgaan met nee, de driftbuien, het geduldig op je beurt wachten, het leren samenspelen met andere kinderen. En het… Nu ja vul maar in. Dan verwachten we opeens wel dat ons kind dat zomaar voor elkaar krijgt.
Dan zijn we opeens een stuk minder geduldig en willen we vooral graag dat ze gewoon ‘normaal’ doen en niet zo raar reageren.

En dat is vele malen complexer
We vergeten gek genoeg dat een kind dit óók nog moet leren. En sociale vaardigheden en de emotionele ontwikkeling zijn 1000x zo complex dan leren lopen of leren fietsen.

Kijk maar eens naar jezelf. Ook jou lukt het nog regelmatig niet om je boosheid in te houden of niet onwijs gefrustreerd te raken als iets voor de zoveelste keer niet lukt. Terwijl jij al minstens 30 jaar de tijd gehad hebt om het te leren.

Hij moet het nog leren en hij heeft jou daarbij nodig
Een kind moet al deze vaardigheden nog leren. En dat kan hij niet alleen. Hij heeft jouw hulp daar bij nodig. Zodat hij de kans krijgt om het te leren, fouten te maken, weer op te staan, zonder dat zijn zelfvertrouwen hierbij verloren gaat.

Leren luisteren en de invloed op het zelfvertrouwen
Want op het moment dat jij regelmatig ontploft en je kind steeds wordt afgerekend op zijn gedrag, preken krijgt en op zijn kop krijgt voor wat hij allemaal verkeerd aanpakt, doet dat afbreuk aan zijn zelfbeeld en zijn zelfvertrouwen.

Je moet het zo zien, alles wat over en tegen een kind gezegd wordt is als een soort klei. Die klei stopt een kind in een emmertje en één keer in de zoveel tijd haalt een kind de opgespaarde klei uit het emmertje en gaat daar zijn zelfbeeld mee vormen.

Jouw invloed op het zelfbeeld van je kind
Je kunt je voorstellen wat er gebeurt met zijn zelfbeeld als je kind regelmatig dingen hoort als:
–        Doe nou toch eens normaal
–        Jij ook altijd met je gezeur
–        Zoek het dan ook zelf maar uit, eigenwijs!
–        Ik word doodmoe van jou

Dan bouwt hij dus zijn zelfbeeld op met dit in zijn achterhoofd.
Dat is niet wat je aan je kind mee wil geven toch?

En een kind met een positief zelfbeeld, vertoont ook positiever gedrag, dat is bewezen.
Een kind leert met vallen en opstaan en het is aan jou om je kind hierbij te begeleiden. Op een rustige, duidelijke en positieve manier.

Hoe zou het zijn als jij je kind kon helpen bij zijn frustraties?
Hoe anders zou het zijn als jij wist hoe je je kind zou kunnen helpen als hij gefrustreerd is over iets dat niet lukt en als je hem zou kunnen leren hoe hij bepaalde dingen anders aan kan pakken.

Zodat hij het gevoel heeft dat je er voor hem bent. En jij hem de ondersteuning kan bieden die hij nodig heeft. Zodat hij het gaat leren en het uiteindelijk zelf gaat kunnen. Dat is pas goed voor zijn zelfvertrouwen. En dát vertaalt zich terug naar zijn gedrag.

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Anoeska
Door

Anoeska

op 08 Jan 2019

Is er een boek

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 08 Jan 2019

Ik ben er druk mee bezig Anoeska

Reactie plaatsen