Voor mij is het nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’, maar voor de eerste regio begint maandag het schoolleven weer. En om goed te beginnen, wil ik je een paar tips geven, zodat jouw kind (en jij dus ook), lekker het nieuwe schooljaar in kan gaan.
De spanning voor een nieuw schooljaar
Voor veel kinderen is het spannend om weer naar school te gaan. Nieuwe juf (in een zeldzaam geval een meester 😉), wellicht nieuwe klasgenoten en nieuwe leerstof. ‘Zou ze wel aardig zijn?’ ‘Zouden mijn nieuwe klasgenoten wel leuk zijn?’ ‘Kan ik al die moeilijke sommen wel?’. Genoeg reden voor je kind om in de twijfelstand te gaan staan.
Als ouders zijn we dan vaak geneigd om die twijfels onder het vloerkleed te schuiven. ‘Nee joh,’ zeggen we dan, ‘het wordt vast hartstikke leuk! Die nieuwe juf is aardig en het komt echt wel goed. Maak je maar geen zorgen.’
Maar het is voor kinderen juist heel belangrijk dat je erkent en benoemt dat het inderdaad heel spannend kan zijn om naar een nieuwe groep te gaan. Hiermee laat je namelijk zien dat je je kind begrijpt én je kind leert hiervan dat het normaal is om het spannend te vinden.
Dat kan voor je kind al een hele geruststelling zijn.
Tegelijkertijd is het wel belangrijk om je kind te herinneren aan eerdere en soortgelijke ervaringen, die een positieve afloop hadden. Bijvoorbeeld: ‘Weet je nog hoe spannend je het vond om naar de miniclub op vakantie te gaan? En weet je nog hoe leuk dat uiteindelijk bleek te zijn?’
Goed, dat is belangrijk vóór de eerste schooldag. Ik wil je gelijk nog een tip meegeven voor ná de eerste schooldag.
Stel niet te veel vragen
Als je kind na zo’n eerste dag uit school komt, zijn we vaak geneigd om heel veel vragen te stellen. ‘Was het leuk? Naast wie zat je? Was de juf aardig? Wat heb je geleerd?’ Etc. etc.’
Maar je kunt je voorstellen dat zo’n eerste schooldag voor een kind al heel vermoeiend is. Na 6 weken vakantie weer beginnen en dan ook nog eens al die nieuwe indrukken. Maar een kind heeft niet altijd zin om al die vragen te beantwoorden. Het is alsof jij thuiskomt van je eerste dag bij je nieuwe baan en vervolgens zit je moeder daar en die onderwerpt je aan een kruisverhoor (goed bedoeld natuurlijk, maar niet hetgeen waar je per sé zin in hebt). Liever wil je eerst even bijkomen en pas later vertellen hoe je het ervaren hebt.
En zo is het voor je kind dus ook. Zorg er dus voor dat je belangstelling toont, maar wees niet te nieuwsgierig.
Geniet van je laatste dagen (of weken) vakantie!
Wil jij graag dat je kind beter luistert, zonder dat jij steeds als politieagent moet optreden? Download het gratis e-book ‘Het geheim om kinderen te laten luisteren' en ik vertel je precies hoe jij dat kunt doen.