Back 2 school - Zo begin je het nieuwe jaar goed
02 juli 2023 
1 min. leestijd

Back 2 school - Zo begin je het nieuwe jaar goed

Zomervakantie betekent automatisch ook gelijk...

Dat je kind na de vakantie naar een nieuwe groep gaat.


De spanning voor het nieuwe schooljaar loopt op

En ik weet niet hoe het bij jou zit, maar in de vakantie begint de spanning voor het nieuwe schooljaar soms behoorlijk op te lopen. Hoe dichterbij de datum komt dat je kind weer naar school moet, hoe meer spanning er ontstaat.


Hoe zal de nieuwe juf/meester zijn?

Zou groep ... niet veel te moeilijk zijn?

Kan ik het wel?


Daarom twee tips voor jou, zodat je kind met een relaxter gevoel het nieuwe schooljaar kan starten. En jullie relaxter kunnen dealen met de spanning die je kind kan hebben voor de start van het nieuwe schooljaar.


🎒 # Tip 1 - Heb aandacht voor de spanning die het met zich mee brengt

Voor veel kinderen is het spannend om weer naar school te gaan. Nieuwe juf (in een zeldzaam geval een meester 😉), wellicht nieuwe klasgenoten en nieuwe leerstof.

‘Zou ze wel aardig zijn?’

‘Zouden mijn nieuwe klasgenoten wel leuk zijn?’

‘Kan ik al die moeilijke sommen wel?’


Genoeg reden voor je kind om in de twijfelstand te gaan staan.


Als ouders zijn we dan vaak geneigd om die twijfels onder het vloerkleed te schuiven, in de hoop ons kind gerust te stellen.

‘Nee joh,’ zeggen we dan, ‘het wordt vast hartstikke leuk! Die nieuwe juf is aardig en het komt echt wel goed. Maak je maar geen zorgen.’


Maar het is voor kinderen juist heel belangrijk dat je erkent en benoemt dat het inderdaad heel spannend kan zijn om naar een nieuwe groep te gaan. Hiermee laat je namelijk zien dat je je kind begrijpt én je kind leert hiervan dat het normaal is om het spannend te vinden.

Dat kan voor je kind al een hele geruststelling zijn.


🎒 # Tip 2 - Blik terug op soortgelijke ervaringen met een positieve afloop

Tegelijkertijd is het wel belangrijk om je kind te herinneren aan eerdere en soortgelijke ervaringen, die een positieve afloop hadden.

Bijvoorbeeld:

‘Weet je nog hoe spannend je het vond om naar de miniclub op vakantie te gaan? En weet je nog hoe leuk dat uiteindelijk bleek te zijn?’

De herinnering aan eerdere succeservaringen, helpt om het zelfvertrouwen te vergroten.

Klik even op deze link voor een belangrijke tip ná die 1e schooldag.

Geniet van je laatste dagen (of weken) vakantie!Wil je je kind graag beter begrijpen? En weten wat er in hem omgaat als hij zich lastig gedraagt?

Download dan het gratis e-book 'Ontdek hoe jouw kind de wereld ervaart' en kom erachter waarom je vaak precies het verkeerde lijkt te zeggen als je kind zich lastig gedraagt.


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen