Als je kind niet wil praten over wat er aan de hand is
13 september 2021 
2 min. leestijd

Als je kind niet wil praten over wat er aan de hand is

Je kind komt uit school en je voelt aan alles dat er wat aan de hand is...
Hij is nukkig, dwars en boos.

Maar wat je ook probeert, je krijgt het er niet uit.
Je hebt het op verschillende manieren gevraagd, maar de enige reactie die je krijgt is een boze reactie.

Lekker dan... Hoe moet je hem dan helpen als hij zo reageert?

Als ouders (en gechargeerd gezegd: vooral moeders) willen we heel graag precies weten wat er speelt bij ons kind...

✅ Waarom was je nou zo boos?
✅ Wat is er precies gebeurd?
✅ Deden de kinderen uit je klas niet aardig tegen je?
✅ Waren de sommen moeilijk?
✅ Heb je op je kop gekregen van de juf?

Maar kinderen willen helemaal niet overal over praten. Vooral jongens hebben daar niet zo'n handje van. Ze zitten even niet zo lekker in hun vel, maar hebben geen zin om het daar eens uitgebreid over te hebben.

Net zoals jijzelf ook geen zin hebt om iedere chagrijnige bui uitgebreid te analyseren met je partner. Toch?

Laat je kind daarom even met rust en zorg dat je er bent als dat nodig is. Dan ebt dat nare gevoel vanzelf wel weg. En als dat nare gevoel weg is, dan is het ook over. Dan hoef je dat daarna ook niet nog uitgebreid na te bespreken, te analyseren of te verklaren.

Kinderen kunnen heel goed in het moment leven. Daarom kunnen ze ook enorme ruzie maken met een broertje/zusje/vriendje en 5 minuten later weer vrolijk verder spelen.

Je kan er altijd later nog even op terugkomen. Bij het naar bed gaan bijvoorbeeld. Vraag dan: 'Wil je nog vertellen wat er vanmiddag gebeurd was of is het goed zo?'


-------------------------------------------------------------------

Meer weten over hoe je kunt reageren op (boos) gedrag van je kind? Download gratis het e-book 'Ontdek hoe jouw kind de wereld ervaart' en kom er achter waarom je vaak precies het verkeerde zegt tegen je kind, waardoor je kind alleen maar bozer of verdrietiger wordt.Ben je nieuwsgierig naar meer over dit onderwerp? In aflevering 3 van Annie's podcast bespreek ik uitgebreid wat je kunt doen als je kind geen zin heeft om te praten over zijn emoties. Annie's podcast is dé podcast over opvoeden in de realiteit.


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Danielle
Door

Danielle

op 13 Sep 2021

Top! Heel fijn :) Ondanks dat ik het boek heb gelezen en je training heb gevolgd, sta ik nog weleens met een mond vol tanden. Zeker nu de school weer is begonnen, zijn mijn (hoogsensitieve) kinderen sneller uit hun hum. Ik hoef er voortaan niet te veel op te reageren van mezelf, en laat ze weten dat ik in de buurt ben. De tips hoe je er daarna mee om kan gaan, zijn heel prettig! Die ga ik zeker gebruiken.

Annelies Bobeldijk
Door

Annelies Bobeldijk

op 13 Sep 2021

Fijn om te horen, Danielle!

Reactie plaatsen