Vergroot het zelfvertrouwen van je kind, door te accepteren wie hij is
11 mei 2023 
2 min. leestijd

Vergroot het zelfvertrouwen van je kind, door te accepteren wie hij is

Je bent dol op je kinderen, maar sommige dingen... 🥴
Je vraagt je regelmatig af hoe je ervoor kunt zorgen dat:
👍🏻 Je kind niet zo bazig doet
👍🏻 Je kind eens wat minder verlegen is
👍🏻 Je kind niet zo wild doet

En ik snap dat... Ik heb zelf 4 kinderen en ze hebben allemaal bepaalde trekjes die ik minder fantastisch vind.

Je kunt een ander niet veranderen

Maar vergeet niet... Je kunt een ander nooit veranderen. Sommige dingen horen nu eenmaal bij het karakter van je kind en dat ga je er niet uitkrijgen. Hoe graag je dat ook zou willen.

🌟 Zelfs niet als je ziet dat je kind tegen dezelfde dingen aanloopt als jij... (en je hem gunt dat hij niet hetzelfde door hoeft te maken als jij)

🌟 Zelfs niet als je ziet dat je kind datzelfde irritante trekje als zijn vader heeft... (hoe vaak heb je hem al niet geprobeerd het af te leren en heeft het ooit gewerkt?)

🌟 Zelfs niet als je dat karaktertrekje je mateloos irriteert...

Een bazig kind, zal niet veranderen in een volgzaam kind. Hij heeft leiderschapskwaliteiten, maar zet ze nu nog niet op de juiste manier in. Probeer je kind te leren hoe hij op een positieve manier een leider kan zijn, maar verwacht niet dat hij voortaan de dingen graag uit handen geeft.

Een introvert kind, zal waarschijnlijk nooit graag in het middelpunt van de belangstelling staan en het hoogste woord voeren. Oefen hoe hij toch zijn mening kan geven, zonder dat je van hem verwacht dat hij de volgende keer het voortouw neemt...

Accepteren helpt voor het zelfvertrouwen van je kind

Het mooiste wat je kunt doen is te proberen je kind te accepteren zoals hij is en hem te ondersteunen om die karaktereigenschappen op een goede manier in te leren zetten. Als je de karaktereigenschappen accepteert, doet dat ook heel veel met het zelfvertrouwen van je kind. Het karakter van je kind is namelijk niet wat je kind DOET, maar wie je kind IS.

En als je keer op keer commentaar krijgt op wie je bent, zónder dat je daar nou echt iets wezenlijks aan kunt veranderen, dan gaat dat aan je knagen. Je zelfbeeld wordt namelijk niet bepaald door hoe je over jezelf denkt, maar is voornamelijk opgebouwd door hoe andere mensen over jou denken en wat andere mensen over je zeggen. In dit blog laat ik ook zien wat jouw invloed als ouder is op het zelfbeeld van je kind.

Natuurlijk moet je kind ook dingen leren en leren hoe het op een andere manier kan aanpakken en hoe hij die karaktereigenschappen dan positief kan inzetten, maar zorg dat je het constructief doet en niet alleen vanaf de zijlijn roept wat er moet veranderen. Help je kind door het voor te doen, door te laten zien hoe het anders kan en laat je kind het nadoen en nazeggen. Daar leert je kind veel meer van.

Want nogmaals... De karaktertrekken van je kind kun je niet veranderen, je kunt hem wel laten zien hoe hij daar mee kan omgaan.

-----------------------------

Wil je hier verder mee aan de slag? Doe dan mee aan de 5daagse cursus 'Krijg meer inzicht in het gedrag van je kind'. In 5 dagen (met maar 10 minuten per dag) leer je hoe je op een andere manier kunt kijken naar het gedrag van je kind en op een positieve manier kunt leren reageren op zijn gedrag.

Meer info? Lees dan hier alles over de cursus 'Krijg meer inzicht in het gedrag van je kind'


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen