5 tips om je kind te leren omgaan met 'Nee'
23 november 2017 
2 min. leestijd

5 tips om je kind te leren omgaan met 'Nee'

Je kind moet leren omgaan met nee, maar jij kunt hem daarbij helpen!

verdrietig, teleurgesteld meisjeOuders zeggen gemiddeld zo’n 27 keer per dag nee tegen hun kind. En het lijkt wel zo te zijn dat hoe vaker je nee zegt, hoe slechter je kind er naar luistert.

Het gevolg is een gefrustreerd kind, want ‘Ik mag ook niks!’ én een gefrustreerde ouder ‘Dat kind luistert ook nooit!’

Duidelijk is dat je kind iets te leren heeft. Want het zal moeten leren omgaan met ‘Nee’ en zal dit moeten leren accepteren.

Maar is dit het? Nee. Ook jij kunt er iets aan doen.

Wat kun je anders doen om er voor te zorgen dat je je geen politieagent voelt die de hele dag nee moet zeggen(als je dat gewild had, dan had je daar wel voor gekozen, tenslotte!), maar stel je wel duidelijke grenzen?

#1 Wees duidelijk en consequent

Zorg dat je weet wat je belangrijk vindt in je opvoeding en wees hierin consequent. Het is voor jonge kinderen lastig wanneer je iets de ene dag wel goed vindt en de andere dag niet. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid, het weten waar je aan toe bent biedt houvast en veiligheid.

#2 Leg uit wat de reden is waarom je nee zegt

De wereld is nog nieuw voor kinderen en kinderen leren door te ontdekken. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is voor kinderen helemaal niet zo helder en duidelijk.

De reden waarom iets niet mag is daarom zo belangrijk voor kinderen. Dus niet alleen ‘Ik wil dat je hier van af blijft’ maar ook ‘want anders gaat het stuk en dat zou ik jammer vinden’. De uitleg achter het ‘Nee’, maakt dat het kind beter leert begrijpt wat de reden is van het ‘Nee’.

#3 Benoem wat het kind graag wil

Soms (lees: heel vaak) wil een kind iets wat niet mogelijk is. Je kind wil bijvoorbeeld heel graag buiten spelen, maar het is bedtijd. Wanneer je uitlegt waarom dit nu niet mag, kan het zijn dat je kind boos en opstandig wordt. Hoe meer je verklaart, hoe meer je kind protesteert en hoe bozer hij wordt.

Het is namelijk ook niet gemakkelijk wanneer je iets niet mag, wat je graag wil. Je kind moet écht nog leren omgaan met teleurstellingen.

Het is fijn én gemakkelijker te accepteren dat iets niet kan, wanneer iemand begrijpt hoe graag je iets wilt. Zeg bijvoorbeeld eens: ‘Je wilt echt graag buitenspelen hè? Ik zou wel willen dat ik kon toveren, dan toverde ik de klok weg en dan zou je de hele dag buiten kunnen spelen!’

De kans dat je kind moet lachen en zijn boosheid is vergeten is heel groot!

#4 Vertel welk gedrag je wél wilt zien

Als ouder ben je geneigd om te zeggen wat je niet wilt hebben; ‘Niet aankomen!’ ‘Niet doen!’. In plaats daarvan kun je ook zeggen wat je wel wil zien. Laat dus weten wat je wél wilt! Dus in plaats van ‘Niet je jas op de grond gooien!’ kun je ook zeggen ‘Je jas hoort op de kapstok’. Dezelfde boodschap, met een andere toon.

# 5 Keep calm… this too will pass

En als laatste…. Blijf zelf kalm, hoe lastig het ook is, het gaat voorbij ;)!

Heb je iets aan deze tips gehad? Laat het even weten in de reacties hieronder en deel dit bericht via de deelbuttons, dank je wel!


Wil jij weten wat er nog meer belangrijk is, als je je kind wilt leren omgaan met ‘nee’? Download dan het gratis ebook en je komt nog veel meer te weten.

mijn kind luistert niet


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen