Wat kun je doen als je kind niet wil eten?
09 maart 2023 
3 min. leestijd

Wat kun je doen als je kind niet wil eten?

Als je kind niet wil eten, wordt het er niet echt gezelliger op aan tafel

Strijd aan tafel, want een kind dat niet wil eten, kan heel veel invloed hebben op een heel gezin. En dan hebben het natuurlijk over het feit dat je kind geen gezonde dingen wil eten, want poffertjes, pizza en patat gaan er altijd wel in.

Maar ja, je wil toch dat hij ook de broodnodige groente binnenkrijgt, dus doe je je uiterste best.

‘Kom op… nog 1 hapje.’

‘Hoe weet je nou dat je het niet lekker vindt? Je hebt niet eens geproefd! Je gaat niet eerder van tafel voordat je het geproefd hebt.’

‘Als je je bord niet leegeet, krijg je geen toetje.’

Als je niet uitkijkt, ben je de hele maaltijd bezig met het wel/niet eten van je kind. Je speelt vliegtuigje, je doet wedstrijdjes wie zijn bord als eerste op heeft en je probeert je kind ervan te overtuigen dat hij het echt heel lekker gaat vinden.

Laatst sprak ik een moeder die vertelde dat het zo ongezellig was, door steeds maar weer die strijd aan tafel. Ik vroeg haar hoe dat kwam en al gauw bleek dat moeder zich zorgen maakte om haar kind. Haar dochter at tijdens het avondeten bijna niets, behalve als het met een P begint.

Ze was bang dat ze niet genoeg vitamines en andere voedingswaarden binnen zou krijgen en ze vond het heel belangrijk dat haar dochter gezond zou eten.

Het gevolg was dat het steeds ongezelliger werd aan tafel.

Dochter weigerde te eten en papa/mama spoorden hun dochter steeds aan, tot grote irritatie van iedereen. Het ging alleen nog maar om het eten van dochterlief.

Gelukkig at het meisje overdag wel goed en kreeg ze tussendoor ook rauwkost aangeboden zodat ze toch gezonde dingen binnenkreeg.

Vraag jezelf eens af wat het resultaat is van het continu aansporen van je kind om te gaan eten

Ik vroeg moeder wat het resultaat was van het continu aansporen van haar dochter om te eten. Werkte het?

Moeder vertelde dat het resultaat was dat haar dochter hooguit 1 klein muizenhapje nam.

‘Het werkt dus niet’, concludeerde ik. ‘De sfeer aan tafel is slecht en het resultaat wat je ermee bereikt is hooguit 1 hapje.

Wat is dan de reden dat je het doet?’

Moeder schrok een beetje en zei: ‘Ja maar, ze moet toch eten?’

Hoe meer aandacht je besteedt aan het ‘niet eten’, hoe erger het wordt

Ik legde moeder uit dat er een heleboel bepaald wordt voor kinderen. Ouders bepalen hoe hun dag er uit ziet, wanneer ze naar bed moeten, waar ze naar toe gaan etc. Er zijn maar een aantal dingen waar een kind helemaal alleen zeggenschap over heeft.

En dat is onder andere hetgeen wat je kind in zijn mond stopt. Hij kan namelijk zelf bepalen wat hij eet en hoeveel hij eet, want (als het goed is) propt niemand het hem onder dwang in zijn mond.

Je kind is hier zelf de baas over en hoe meer aandacht jij hieraan besteedt, hoe meer jouw kind de kans kan grijpen om te laten merken dat hij daar toch echt zelf de baas over is.

En dus werkt het niet… het wordt een ‘welles-nietes spelletje’, waarin er eigenlijk alleen maar verliezers zijn. Want het wordt hoe langer hoe ongezelliger aan tafel.

Maar wat kun je dan wel doen?

‘Maar wat dan?’ vroeg moeder mij.

Ik vroeg haar wat er zou gebeuren als ze het eetgedrag van haar kind los zou laten en er even geen aandacht aan zou besteden.

‘Ja, dan eet ze niet’, vertelde moeder. ‘Precies’, zei ik, ‘dan eet ze niet. Maar ja, dat doet ze nu ook al niet! Je resultaat is dus exact hetzelfde, maar het is wél een stuk gezelliger aan tafel.’

Ik gaf haar het advies om het dus even los te laten, zorg eerst dat het weer gezelliger wordt aan tafel. Dat het avondeten weer een fijn familiemoment wordt, in plaats van een strijd.

Als je dat hebt bereikt, kun je daarna nadenken over manieren om je kind weer meer te laten eten. Stap voor stap… rustig aan.

Hoe het verder ging…

Anderhalve week later sprak ik moeder weer en ze vertelde dat ze tijdens het eten geen expliciete aandacht meer besteedde aan het eetgedrag van haar dochter. En het resultaat? Het was weer gezellig aan tafel! En…. haar dochter at gisteren (zonder aansporing) 5 happen!

Yeah!!


Wil je meer weten over het lastige gedrag van je kind? En waarom jij met jouw opmerkingen vaak precies het tegenovergestelde bereikt van wat je wíl bereiken?

Download dan het gratis e-book 'Ontdek hoe jouw kind de wereld ervaart' en ik ga het je precies laten zien.

Zodat je voortaan precies weet hoe je kan reageren als je kind dwars, boos of verdrietig is.


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Eef
Door

Eef

op 15 Jan 2018

Als ze het avondeten weigeren, geef je ze dan wel een toetje?

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 15 Jan 2018

Hoi Eef,Dat zou ik wel doen ja. Zorg er dan wel voor dat het een kleine hoeveelheid is, zodat het geen 'compensatie' is van het avondeten wat ze niet op hebben.Groetjes Annelies

Elske
Door

Elske

op 15 Jan 2018

Wij hebben een zoontje van twee ( hii is de vierde) die heel veel huilt aan tafel. Hij wil alles hebben wat op tafel staat of een ander eet. Als we niet begrijpen wat hij bedoelt wordt het nog erger. Vervolgens eet hij niet. Om te gaan eten als iedereen weg is of het op heeft.🙈

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 16 Jan 2018

O, dat is zo onwijs lastig. Als ze nog zo klein zijn is het ook moeilijk om ze iets duidelijk te maken. Keep in mind, het is een fase, het is een fase, het is een fase. Het kan helpen om in ieder geval begrip te tonen, dat je begrijpt dat het vervelend is als jullie hem niet snappen. Maar het is gewoon een heel lastige fase, zowel voor je kind als voor de rest van het gezin. Onthoud dat hij het met een reden doet en dat hij niet bewust de sfeer aan tafel aan het verpesten is. Als je dat voor ogen houdt, lukt het je vaak beter om je geduld te bewaren. Groetjes Annelies

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 16 Jan 2018

Graag gedaan! Ben benieuwd hoe het voor je gaat werken.

Susan
Door

Susan

op 16 Jan 2018

Wij hebben hier als regel je hoef niet te eten maar dan krijg je een simpel toetje! Eten ze wel hun bord leeg krijgen ze iets lekkers in hun toetje bijv cornflakes, hagelslag ect. Met gevolg dat mijn kinderen alles eten wat we klaar maken, van witlof tot spruit en andere heerlijke groente! Wij hebben er nooit strijd van gemaakt.

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 17 Jan 2018

Klinkt goed, Susan! Dank je wel voor je tip :)

Eline
Door

Eline

op 16 Jan 2018

Mijn dochter van 10 eet erg slecht en dan bedoel ik ook slecht. Alleen brood met smeerworst eet ze, wit brood. Maar warm eten? Drama. Het begint echt ongezond te worden. Geen fruit, groente. Wat kan ik doen?????

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 17 Jan 2018

Wat vervelend, Eline! Eet ze overdag ook niks anders dan brood? Komkommer of iets dergelijks? Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, want je wil graag dat ze gezond eet, maar toch zou ik proberen het wat los te laten. Door er heel veel de nadruk op te leggen gaat je dochter alleen nog maar meer aversie krijgen tegen het eten van gezonde dingen. En het gaat ten koste van de hele sfeer in huis. Ze heeft inmiddels wel een leeftijd waarop je het gesprek kunt aangaan met haar. Je kunt met haar bespreken (op een rustig moment, dus niet bij het avondeten) hoe zij tegen gezond eten aankijkt en of zij ideeën heeft hoe ze toch wat gezonde dingen binnen kan krijgen. Door een gelijkwaardig gesprek aan te gaan (helemaal op deze leeftijd), creeer je bij haar het gevoel dat ze mee mag beslissen en dat haar mening er toe doet. En zelfbedachte oplossingen werken altijd beter dan opgelegde oplossingen. Succes! Mocht je nog vragen hebben hierover kun je me ook altijd even mailen op annelies@wowopvoedcoaching.nl

Yildiz
Door

Yildiz

op 19 Mar 2018

Hoi, Ik heb een vraag een kindje bij mij Op de opvang die eet niet. Ze krijgt peutermelk met fles. Ze is ruim een jaar stop met vaste voeding . Dat is begonnen sinds de scheiding van haar ouders. Hoe kan ik haar stimuleren om weer te gaan eten zodat ze van fles voeding af is. Ze is 2.5jaar

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 19 Mar 2018

Hoi Yildiz,Dank je wel voor je reactie. Eet ze alleen op de opvang niet? Of thuis ook niet?Groetjes,Annelies

Ilse
Door

Ilse

op 19 Mar 2018

Mag ik vragen hoe oud dit meisje is? Onze oudste is nu 5 jaar en het avondeten is al zeker 3 jaar drama. De 4-5 p's gaan zonder problemen. Maar groente, uitgezond andijviestamp, is drama. Evenals rijst, aardappel en bijna ook altijd pasta. Nu ze deze leeftijd, vinden we dat ze 1 hap moet proeven. Nou, ook dit is drama. Hier is t dus al lange tijd ongezellig aan tafel. T negeren lukt iets, maar lang niet altijd. Wat is wijsheid? Totaal negeren of toch laten proeven. Dit gezien haar leeftijd? Toetje krijgt ze wel. Een ijsje alleen als ze meerdere happen eet. Wat soms wel lukt.Thanks!!

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 19 Mar 2018

Hoi Ilse,Dit ging ook om een meisje van 5 jaar. Het blijft gewoon lastig als je kind slecht eet. Je wil toch het liefst dat ze gezond eten binnenkrijgen, snap ik helemaal. Met deze tip gaat je kind echt niet de sterren van de hemel eten, maar het scheelt al zoveel als je de gezelligheid gewoon weer terug aan tafel kan krijgen, na een drukke dag. Succes!Groetjes,Annelies

Juul
Door

Juul

op 10 May 2020

Hoi, Bij ons is het eten ‘s avonds ook een drama. Onze middelste wil in eerste instantie niet eten maar laat zich gemakkelijk overhalen toch een paar happen te eten en vindt het daarna meestal prima te eten. Onze oudste (7,5 jaar en heel strong willed) weigert bijna elke groente te eten en van groente die hij wel eet eet hij slechts een paar happen. Hij eet met moeite een appel per dag. We willen geen strijd van het eten maken, maar het probleem is dat hij overdag zoveel honger heeft dat hij de hele dag loopt te snaaien (boterhammen, rijstwafels, soepstengel enz) zodat hij ‘s avonds ook minder honger lijkt te hebben. Als hij tussendoor minder mag eten wordt hij super chagrijnig, maar we willen wel dat hij voldoende groente binnenkrijgt. Gezonde tussendoortjes met groente/fruit/noten/rauwkost enz eet hij echt niet. Erg lastig!

Marian
Door

Marian

op 15 Feb 2022

Er is bij ons altijd wel een kind die niet wil eten wat we eten. Eten we spaghetti, gaat er standaard 1 in de weerstand. Laat je je kind dan iets anders eten bijv. een boterham of geef je niks wanneer ze weigert?

Reactie plaatsen