Temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen

Wat is temperament?

Temperament is de manier waarop je kind zich gedraagt. Ieder kind is anders en ieder kind heeft dus ook een andere manier van reageren en van doen.

Opvoeden van een temperamentvol kind

Als je een temperamentvol kind hebt, vraagt dat vaak veel van jou als opvoeder. Je hebt vaak meer geduld nodig, meer begrip en meer inlevingsvermogen voor de wereld van je kind.

Wanneer is je kind temperamentvol?

Sommige kinderen hebben een korter lontje, zijn opvliegender en sneller geprikkeld dan andere kinderen. Koppigheid, dwars gedrag en snel van de leg zijn eigenschappen die passen bij een temperamentvol kind.

Een temperamentvol kind doet niets half


Een temperamentvol kind reageert regelmatig veel heftiger op gangbare situaties. Temperamentvolle kinderen doen eigenlijk niets half. Ze zijn niet een beetje boos, ze ontploffen. Ze snikken niet, ze krijsen. Maar ook aan de positieve kant gaat je temperamentvolle kind er volledig voor als hij enthousiast is.


Maar een temperamentvol kind kan ook introvert zijn. Hij uit dat dan misschien niet naar buiten, maar van binnen voelt hij het wel in diezelfde intense vorm. Kinderen die introvert en temperamentvol zijn, zijn kinderen die veel dromen en veel denken.

Gevoelig en alert


Temperamentvolle kinderen zijn vaak heel gevoelig. Ze voelen situaties haarfijn aan en merken het direct wanneer een stemming negatief is. Deze kinderen zijn vaak heel sociaal en empatisch. Ook hebben deze kinderen vaak moeite met drukte.


Maar de gevoeligheid beperkt zich niet alleen tot het sociale gedeelte. Ook zintuiglijke prikkels, zoals geluid, licht en textuur, komen bij deze kinderen veel meer binnen.


Temperamentvolle kinderen zijn minder goed in staat om prikkels van buitenaf te filteren.


Ze zijn ook heel alert. Ze merken het als jij nieuwe kleren hebt, als je haar anders zit dan anders, jouw temperamentvolle kind ziet het. Een fijne eigenschap, die attentheid en het oog voor details. Maar het brengt ook lastige kanten met zich mee, je kind is vaak snel afgeleid en niet zo taakgericht.

Het zijn net pitbulls


Deze kinderen zijn standvastig en echte volhouders. Een temperamentvol kind gaat er volledig voor, bijt zich ergens in vast en laat pas los als het klaar is. Opgeven ligt niet in zijn aard, zelfs niet als hij er volledig gefrustreerd van raakt.


Een temperamentvol kind voert regelmatig discussies en is heel sterk in het vasthouden aan zijn eigen standpunt. Hij is niet snel bereid om mee te bewegen of om toe te geven. Dat kan ervoor zorgen dat er regelmatig conflicten ontstaan en dat jij als ouder het gevoel hebt dat je kind niet luistert.


Ze vinden het ook lastig om af te wijken van de planning. Overgangen en onverwachte situaties zorgen voor lastige situaties. Je kind kan hier helemaal van slag van raken. Het aanpassingsvermogen van een temperamentvol kind is niet zijn sterkste kant.


Wil je meer weten over hoe het werkt in het hoofd van je kind? En wat er in hem omgaat? 

Download dan het gratis e-book 'Ontdek hoe jouw kind de wereld ervaart' en ontdek waarom je vaak precies het verkeerde lijkt te zeggen als je kind boos, verdrietig of dwars is. 


Wendy
Door

Wendy

op 16 Dec 2020

Zojuist het boek besteld: supermama’s bestaan niet! Ik hoop dat dit boek aansluit bij mijn temperamentvolle, gevoelige zoon van 10 jaar.

Daphne
Door

Daphne

op 21 Oct 2020

Wauw, deze omschrijving past erg goed bij onze "pittige" dame (3jr). Juist omdat ik pittig niet altijd het goede woord vind! Het stukje over de zintuiglijke gevoeligheid vind ik zo bijzonder! Mijn dochter ziet namelijk direct aan mij als ik hoofdpijn hebt, verdriet heb of ruikt het als ik bijv een stukje chocolade of dropje eet en onverwachts naar haar (bedje) moet! Ik ben op dit moment het super moeder boek aan het lezen.. Zijn er nog bijzondere dingen rondom de "aanpak" die ik mee kan nemen?

Vermoeide papa
Door

Vermoeide papa

op 03 Jun 2020

Mijn vrouw en ik (en de school) lopen ook constant tegen dit soort problemen aan. Onze 10-jarige zoon denkt dat alles op zijn manier moet gaan. Hij vindt het ontzettend lastig om naar goedbedoeld advies te luisteren van anderen. Als je hem wil helpen dan mondt dat meestal uit in eindeloze discussies, waarin hij altijd z’n gelijk wil halen. De afgelopen 2 maanden waren dan ook erg vermoeiend, aangezien we dagelijks meerdere malen per dag zo’n confrontatie met hem hadden. 😢

bezorgde moeder
Door

bezorgde moeder

op 17 May 2020

Wow wat herkenbaar. Wij lopen enorm tegen problemen op op school. Zoontje is 7 en voelt zich zo onbegrepen, waardoor zn gedrag zodanig lastig wordt voor de juffen dat hij zelfs naar huis wordt gestuurd tegenwoordig, waardoor school steeds een negatievere plek wordt voor hem. Enorm lastig!

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 11 May 2020

Ik heb je een mailtje gestuurd @radelozemama.

Radeloze mama.
Door

Radeloze mama.

op 27 Apr 2020

Deze tekst kan ik volledig op mijn kind plakken. Nu zeker in coronatijd. Ik moet haar een nieuwe rekentechniek aanleren deze lukt niet zonder woedeaanvallen.😥

Reactie plaatsen