Ontdek hét geheim om kinderen te laten luisteren!
Download nu

Page content

Temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen

Wat is temperament?

Temperament is de manier waarop je kind zich gedraagt. Ieder kind is anders en ieder kind heeft dus ook een andere manier van reageren en van doen.

Opvoeden van een temperamentvol kind

Als je een temperamentvol kind hebt, vraagt dat vaak veel van jou als opvoeder. Je hebt vaak meer geduld nodig, meer begrip en meer inlevingsvermogen voor de wereld van je kind.

Wanneer is je kind temperamentvol?

Sommige kinderen hebben een korter lontje, zijn opvliegender en sneller geprikkeld dan andere kinderen. Koppigheid, dwars gedrag en snel van de leg zijn eigenschappen die passen bij een temperamentvol kind.

Een temperamentvol kind doet niets half

Een temperamentvol kind reageert regelmatig veel heftiger op gangbare situaties. Temperamentvolle kinderen doen eigenlijk niets half. Ze zijn niet een beetje boos, ze ontploffen. Ze snikken niet, ze krijsen. Maar ook aan de positieve kant gaat je temperamentvolle kind er volledig voor als hij enthousiast is.

Maar een temperamentvol kind kan ook introvert zijn. Hij uit dat dan misschien niet naar buiten, maar van binnen voelt hij het wel in diezelfde intense vorm. Kinderen die introvert en temperamentvol zijn, zijn kinderen die veel dromen en veel denken.

Gevoelig en alert

Temperamentvolle kinderen zijn vaak heel gevoelig. Ze voelen situaties haarfijn aan en merken het direct wanneer een stemming negatief is. Deze kinderen zijn vaak heel sociaal en empatisch. Ook hebben deze kinderen vaak moeite met drukte.

Maar de gevoeligheid beperkt zich niet alleen tot het sociale gedeelte. Ook zintuiglijke prikkels, zoals geluid, licht en textuur, komen bij deze kinderen veel meer binnen.

Temperamentvolle kinderen zijn minder goed in staat om prikkels van buitenaf te filteren.

Ze zijn ook heel alert. Ze merken het als jij nieuwe kleren hebt, als je haar anders zit dan anders, jouw temperamentvolle kind ziet het. Een fijne eigenschap, die attentheid en het oog voor details. Maar het brengt ook lastige kanten met zich mee, je kind is vaak snel afgeleid en niet zo taakgericht.

Het zijn net pitbulls

Deze kinderen zijn standvastig en echte volhouders. Een temperamentvol kind gaat er volledig voor, bijt zich ergens in vast en laat pas los als het klaar is. Opgeven ligt niet in zijn aard, zelfs niet als hij er volledig gefrustreerd van raakt.

Een temperamentvol kind voert regelmatig discussies en is heel sterk in het vasthouden aan zijn eigen standpunt. Hij is niet snel bereid om mee te bewegen of om toe te geven. Dat kan ervoor zorgen dat er regelmatig conflicten ontstaan en dat jij als ouder het gevoel hebt dat je kind niet luistert.

Ze vinden het ook lastig om af te wijken van de planning. Overgangen en onverwachte situaties zorgen voor lastige situaties. Je kind kan hier helemaal van slag van raken. Het aanpassingsvermogen van een temperamentvol kind is niet zijn sterkste kant.

  Comment Section

  3 reacties op “Temperamentvolle kinderen


  Door Radeloze mama. op 27 april 2020

  Deze tekst kan ik volledig op mijn kind plakken. Nu zeker in coronatijd. Ik moet haar een nieuwe rekentechniek aanleren deze lukt niet zonder woedeaanvallen.😥


  Door Annelies-Bobeldijk op 11 mei 2020

  Ik heb je een mailtje gestuurd @radelozemama.


  Door bezorgde moeder op 17 mei 2020

  Wow wat herkenbaar. Wij lopen enorm tegen problemen op op school. Zoontje is 7 en voelt zich zo onbegrepen, waardoor zn gedrag zodanig lastig wordt voor de juffen dat hij zelfs naar huis wordt gestuurd tegenwoordig, waardoor school steeds een negatievere plek wordt voor hem. Enorm lastig!

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.