Is je kind druk?


Rennen, vliegen, racen. Je kinderen ’s ochtends vroeg naar het kinderdagverblijf brengen, gauw naar school, dan de auto in springen en blij zijn dat je het weer gehaald hebt, je bent op tijd op je werk.
We kennen het allemaal wel, de stress die je soms kan hebben, omdat je ergens op een bepaalde tijd moet zijn. En net op dat moment wil je kind zijn schoenen niet aantrekken, omdat hij écht eerst nog even wil vertellen wat er met zijn Pokémonkaartjes gebeurd is en hoeveel dubbele plaatjes hij nu heeft. ‘Echt heel belangrijk hoor, mam!’ En op die momenten, dat je kind dus niet lekker meewerkt, vinden wij onze kinderen lastig. Ze schieten niet op, zijn tegendraads en willen altijd net even wat anders dan jij.

Wie is er nu eigenlijk druk?
Maar de vraag is eigenlijk: Wie is er nu druk? Je kind? Of ben jij heel druk en past het natuurlijke gedrag van een kind daar op dat moment gewoon niet zo goed bij? Een kind rent nu eenmaal, een kind kletst, een kind wil van alles weten. Dat is zijn manier om de wereld te leren kennen. En een jong kind heeft gewoon nog niet het vermogen om te kiezen op welk moment het geschikt is om wel/niet over die Pokémonplaatjes te beginnen. Nee... het zit nu in zijn hoofd en dat moet er dus nu ook uit. Anders is hij veel te bang dat hij het weer vergeet. Hij kan nog niet goed inschatten wanneer er alle tijd is om even gezellig te kletsen of wanneer het gewoon niet lekker uitkomt.

Want kiest je kind ervoor om op een rustig moment over zijn Pokémonplaatjes te beginnen, op een dag waar je niet zo veel hoeft, in een weekend of een vrije dag, dan kun je dat ook vaak veel beter hebben. Je kijkt waar je kind mee bezig is, je doet misschien zelfs met hem mee en je speelt met je kind. Dat zijn de dagen waarop je geniet van je kinderen en waarop je kinderen ‘zich goed gedragen’.

Maar even zo vaak, zo niet vaker, zijn we gehaast, druk met van alles en nog wat (belangrijk of niet) en hebben we geen tijd. En dat zijn de dagen waarop we onze kinderen lastig vinden, we vinden dat ze slecht luisteren en dat ze ontzettend druk zijn.

Maar is het gedrag van je kinderen nu daadwerkelijk anders?
Of ligt het aan jou/de situatie? En heb jij er geen tijd voor? En aan wie ligt dat dan? Wie is er nu eigenlijk te druk?
En ik weet dat je er niet altijd wat aan kan veranderen. Je moet op tijd op school komen, je moet werken en er moet nog veel meer. Je hoeft dus ook niet alles uit je handen te laten vallen om naar die Pokémonkaarten te kijken, dat is niet realistisch.

Maar het kan wel de manier waarop we naar sommige situaties kijken veranderen en het kan helpen om het gedrag van je kind in het juiste perspectief te plaatsen. En als het je lukt om in te zien dat je kind gewoon op zoek is naar een gezellig moment en heel enthousiast is over zijn Pokémonkaartjes en gewoonweg nog niet in staat is om te beseffen dat de timing misschien niet optimaal is, dan geeft dat een heel ander gevoel dan wanneer je denkt : 'Grrr... loop nou eens niet zo in de weg!'. 

Én dan ben je in staat om te zeggen: 'Vanmiddag gaan we even samen naar jouw kaarten kijken, goed?'

Zie je het verschil?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jij bent ontzettend bepalend voor de sfeer in huis. Jij, als ouder, bent degene die bepaalt hoe je op een situatie reageert. En daarvoor is het zo ontzettend belangrijk dat je leert om op een andere manier naar het gedrag van je kind te kijken. Zodat je rustiger en relaxter kunt reageren. 

In het gratis webinar 'Het perfecte gezin bestaat niet' laat je zien hoe jij als ouder relaxt kunt blijven in lastige situaties.

Marian zei hierover:

'Dit kwam voor ons gezin precies op het juiste moment!  Het heeft mij een spiegel voorgehouden en mijn ogen geopend. Een echte aanrader!'

Jij kunt dit ook! Meld je aan voor het gratis webinar, dan zie ik je binnenkort.


 

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen