Thuiswerken met peuters?
24 maart 2020 
2 min. leestijd

Thuiswerken met peuters?

Eerder deze week deelde ik een blog met tips over thuiswerken met kinderen. Niet gezien? Klik dan even hier om het blog te lezen. 

Ik kreeg een heleboel positieve reacties, maar ook een aantal vragen. Want hoe doe je dat met een peuter? Die nog geen schoolwerk heeft?

Er gaan allerlei blogs en tips rond, over thuiswerken met schoolgaande kinderen, maar nergens staat iets over thuiswerken met kleine kinderen.

Thuiswerken met een peuter is een reële verwachting

En dat is niet voor niets. De reden dat het in veel blogs niet staat, is heel simpel, maar niet zo fijn voor jou. Het is namelijk niet te doen .
Ik zeg het nu als gekkigheid, maar met peuters is het eigenlijk onhaalbaar. Je verwacht dan iets van ze, omdat het van jou en je werk moet, maar het kan eigenlijk niet…

Je kunt wel dingetjes proberen om ze even zoet te houden, zoals een filmpje of een luisterboek bijvoorbeeld, maar je zult merken dat het over het algemeen maar van korte duur is.

Zoek andere mogelijkheden

Dat betekent dat je het echt moet zoeken in jezelf. Kan ik op andere tijden rustig werken? Als je partner thuis is, kun je ervoor kiezen om om de beurt te werken, zodat je allebei toch aan je werk toe komt. Ook kun je ervoor kiezen om bijv. ’s ochtends eerder op te staan en dan je werk te doen.

Van kleuters kun je al wel iets meer verwachten, dat ze een poosje zelfstandig spelen, maar ook daar moet je geen wonderen van verwachten.

Acceptatie geeft rust

Het is misschien niet de tip waar je nu op hoopte, je had misschien gehoopt ergens dé gouden tip te vinden die het thuiswerken met kinderen makkelijker maakte, maar het helpt je misschien wel om je verwachtingen ten opzichte van je kind realistisch bij te stellen.

Het is voor je kind namelijk heel onduidelijk en niet te bevatten. Jij bent opeens veel thuis, maar je moet werken?? Dat is gek… Als mama/papa er is, wil ik graag dat het net zo gaat als anders. Hoezo heb jij nu geen tijd?

De enige tip die ik je op dit gebied kan geven is:

Houd je verwachtingen reeel, doe wat kan en accepteer de situatie zoals hij is. Alleen dan zul je deze periode gezellig door kunnen komen. Door van je kind te verwachten dat hij zich aanpast aan de situatie, gaan er irritaties ontstaan. Ga je je frustreren, omdat er niks uit je handen komt en je niet aan werken toe komt.

Besef dus dat werken met kleine kids haast onmogelijk is… Dat geeft rust.

Denk je dat dit bericht voor andere thuiswerkende ouders ook interessant is? Deel het dan gerust.


Ik kreeg een hoop reacties na dit blog met de vraag: Hoe zit het dan met peuters? Hoe kun je thuiswerken als je kind zich nog niet bezig kan houden met schoolwerk? Daarom heb ik speciaal daarvoor een apart blog geschreven. Klik hier om naar dat blog toe te gaan. 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen