Stop met het ontvluchten van je huis - leer de rust in huis te vinden
24 juni 2019 
3 min. leestijd

Stop met het ontvluchten van je huis - leer de rust in huis te vinden

Afgelopen week sprak ik met een moeder die het best pittig heeft met haar jongens (6 en 4 jaar). Het zijn kinderen met een flink temperament, ze maken behoorlijk veel ruzie en vragen veel aandacht. Dat maakt dat ze het lastig vindt om met de kinderen alleen thuis te blijven. Het is namelijk altijd gedoe, het is niet gezellig en het eindigt steevast in gemopper en geschreeuw. Van zowel de kinderen, als moeder zelf.

Omdat ze daar zo van baalde, had ze de oplossing bedacht om zo min mogelijk thuis te zijn met haar jongens. Als ze op pad waren, naar het pretpark, de speeltuin, Monkey Town of noem maar op, dán was het over het algemeen wel gezellig.

Ze dacht dat ze op deze manier wel de gezelligheid in haar gezin kon brengen. Ze plande haar weekend zo vol, ging lekker naar de Efteling of de dierentuin, omdat de kinderen dan geen ruzie maakten en zij niet hoefde te ontploffen. Gezellig een dagje weg met elkaar, dan had deze moeder het gevoel dat ze een gezellig gezin waren.

Maar wat er feitelijk gebeurde, was dat deze moeder haar huis ontvluchtte. Ze vluchtte letterlijk weg van huis, door haar vrije tijd met haar kinderen zo vol te plannen. Thuis was het hectisch, had ze het gevoel dat ze geen grip had op de situatie en had ze de boel niet onder controle. Ze liep op haar tenen. Haar jongens luisterden niet en ze liep constant met een gespannen gevoel rond. Tel daarbij op dat ze een kort lontje had en dan hoef ik jou niet te vertellen hoe gezellig het er daar thuis aan toe ging.

Niks aan de hand zou je zeggen. Misschien herken je het zelfs wel. Dat je graag activiteiten onderneemt met je gezin, omdat je je dan beter kunt ontspannen en het dan wél gezellig is.

Maar wat is hier nu eigenlijk aan de hand? Deze moeder had de boel thuis niet onder controle en ging dáárom de deur uit. Om toch tot rust te kunnen komen. En te kunnen ontspannen.

Maar wat mij nog het meest verbaasde, in het gesprek met deze moeder, was dat zij niet inzag wat het zou kunnen toevoegen in de gezelligheid van haar gezin, als zij leerde dat haar kinderen thuis gingen luisteren en zijn niet constant flipte, omdat dat voor haar gevoel de enige manier was om haar kinderen te laten luisteren.

Zij investeerde liever in dure dagjes uit, dan te investeren in haar gezin, om deze thuis een fijne plek te geven. Een plek waar je tot rust kan komen, een plek waar je jezelf kan zijn, een plek waarin het fijn en gezellig is met elkaar (en waar er natuurlijk ook soms ruzie is, het is geen Utopia 😉). Maar gewoon rust en gezelligheid in je eigen huis.

Een coachprogramma om haar daarbij te helpen en dat sneller voor elkaar te krijgen, vond ze onzin.

En dat mag, dat is ieders goed recht.

Maar de vraag is: hoe zou het zijn als je niet de deur uit zou hoeven om rust en ontspanning te vinden? Als je ook kon genieten als je simpelweg alleen met je kinderen thuis bent. Hoe heerlijk zou het zijn als je ook in huis het gevoel hebt dat je de situatie onder controle hebt.

Om nog maar niet te spreken van de hoeveelheid geld die je uitspaart, als je niet meer ieder weekend op pad hoeft. En je niet meer je huis hoeft te ontvluchten.

Een klant van mij, Inge, had eigenlijk precies hetzelfde verhaal. Ieder weekend ging ze iets leuks doen met haar kinderen, omdat het dan tenminste gezellig was. Thuis heerste een gespannen sfeer en werd er maar weinig genoten en gelachen. Dus dan maar op pad, want je wilt het toch fijn hebben met je gezin.

Maar Inge maakte wel de keus om mee te doen aan mijn programma. Zij wilde niet meer haar eigen huis ontvluchten, maar ook weer genieten in haar eigen huis. Ik heb haar geleerd hoe zij ervoor kan zorgen dat de rust terug in huis komt. Zodat de kinderen op een rustigere manier met elkaar spelen, beter luisteren en Inge het gevoel had dat zij de situatie weer onder controle had. Ze wist hoe ze kon reageren op driftbuien en ze wist hoe ze daar mee om kon gaan. Voor Inge was het ook heel fijn dat haar kinderen haar grenzen beter konden accepteren, dat gaf haar heel veel rust.

En dat is haar gelukt. Inge heeft een tweeling van 5 en voor haar is er heel veel veranderd. Natuurlijk gaat ze nog steeds leuke dingen doen met haar gezin, maar veel minder vaak. De momenten blijven specialer. Ze heeft die dagen niet meer nodig om te voelen dat het gezellig is met elkaar.

Inge kan genieten van haar gezin in haar eigen huis. Inge vindt nu thuis haar rust en ontspanning en vlucht niet meer weg. En dat geeft haar zoveel rust.

Welke keuze maak jij? Lukt het jou om ook gewoon eens thuis te blijven? Of moet jij ook iets leuks doen, voordat het echt gezellig wordt met jouw gezin.

Herken jij je hierin en ben je benieuwd of ik jou ook kan helpen? Kijk dan eens naar mijn online programma 'Een kind dat luistert, terwijl jij rustig blijft'.

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen