Plots is daar een metershoge muur, vlak voor mijn neus
13 september 2022 
1 min. leestijd

Plots is daar een metershoge muur, vlak voor mijn neus

Je bent op pad en plots is daar opeens een metershoge muur, vlak voor je neus. Hoe ga je daar nou overheen komen? Je probeert het een aantal keer, maar je hebt al snel door; dit wordt ‘m niet.

Naast je zie je iemand die nog wat naïef is en het wél blijft proberen. Je lacht wat hoofdschuddend en denkt: ‘Denkt ie nou serieus dat dit gaat werken?’

Nou, mij niet bellen, no way dat je je in het zweet gaat werken. Dit is onbegonnen werk.

Zou gek zijn, toch? Je kunt beter op zoek naar een opening of een andere manier om aan die andere kant van de muur te komen.


Toch proberen we met onze kinderen wél die metershoge muur over te klimmen, terwijl het resultaat al vast staat.

Want zeg eens eerlijk… Hoe vaak heb jij al met je kind gepraat over zijn gedrag? En nog geen 10 minuten later gebeurt éxact hetzelfde? En je het gevoel hebt dat je net zo goed tegen een muur had kunnen praten…

Hoe vaak heb jij jezelf dit horen zeggen:

‘Vertel maar eens even, waarom heb jij je broertje geslagen?’

‘Nou? Wat ga je de volgende keer anders doen?’

‘Hoe vaak heb ik nou al gezegd dat je niet zo boos moet doen als het niet lukt!?’

Ik denk al best vaak…

En hoe vaak heeft dat het resultaat gebracht waar je op hoopte?

Ik denk vrijwel nooit…

En ondanks dat je weet dat het niet werkt, blijven we het toch gewoon doen. We blijven die ‘opvoedkundige’ gesprekken herhalen en herhalen, met de naïviteit dat het deze keer wél gaat landen bij je kind.

Spoiler alert… ain’t gonna happen.

Je moet op zoek naar die opening, zodat je kind wel openstaat voor het gesprek. Zodat je niet langer tegen die muur praat, maar de muur kunt doorbreken en op een fijne manier het gesprek aan kan gaan met je kind.

In de cursus ‘Van strijd met je kind – naar in gesprek met je kind’ ga je dat allemaal, stap voor stap, leren.

Meld je aan voor de cursus en leer hoe je kan stoppen met die zinloze, opvoedkundige gesprekken en het op een manier aan kan pakken die wél werkt.


 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen