Ik was getuige van een mega awkward scenario op het terras
13 september 2022 
2 min. leestijd

Ik was getuige van een mega awkward scenario op het terras

Afgelopen zomer zat ik met mijn gezin op het terras in Frankrijk. Omgeven door wespen, in de bloedhitte, maar hé, de cocktail was lekker dus wat maakt het uit.


En toen gebeurde het… Voor mijn ogen. Het meest awkardscenario wat ik me kan bedenken. Naast ons zat een stel, dat gedurende hun hele diner, bijna GEEN EEN WOORD tegen elkaar gezegd heeft.

Ze keken langs elkaar heen, dan weer even op hun telefoon en brachten hun avond al zwijgend door. Het enige wat ze zeiden was: 

‘Smaakt het?’ 

‘Ja, lekker. Bij jou?’ 

‘Ja, heerlijk.’ 

En ssssttt… de stilte regeerde weer. De verveling was in hun ogen te lezen. Deze mensen hadden elkaar echt helemaal niets (meer) te vertellen.

Nou… voel je ‘m? Dat is toch vreselijk of niet? Stel je even voor dat je elkaar echt niks meer te vertellen hebt… Run, baby, run!

Jouw eenzijdige terrasgevoel

Maar soms… heb jij als je met je kind een gesprek voert over zijn gedrag ook weleens zo’n ‘terrasgevoel’. Eenzijdig weliswaar, want in dit geval praat jij wel. Maar je kind zit er zwijgzaam bij, kijkt langs je heen en geeft af en toe een sociaal wenselijk antwoord.

‘Waarom sloeg je je broertje nou?’

…..

Je kind zegt niks en kijkt langs je heen.

‘Nou vertel op?! En kijk me aan als ik tegen je praat’

Grote ogen kijken je aan en je kind haalt zijn schouders op.

‘Wat ga je er aan doen om dit te veranderen?’

‘Ik zal het nooit meer doen.’

Terwijl hij ondertussen denkt: Run!! Ik zeg braaf wat er van me verwacht wordt en dan ‘Wegwezen hier!’

En jij blijft vervolgens achter met een onvoldaan gevoel. Want je hebt de situatie nu wel besproken met je kind, maar je hebt niet het gevoel dat dit er nou echt voor gaat zorgen dat er iets gaat veranderen.

Het voelt eerder alsof je aan een dood paard hebt zitten trekken.

Maar hoe dan wel?

Hoe je het gesprek met je kind wél kan voeren, zonder dat je kind met zijn ogen rolt en jij het gevoel hebt dat je net zo goed tegen een muur kan praten? Dat leer je in de online training ‘Van strijd met je kind – naar in gesprek met je kind’. Deze online training mét prentenboek om met je kind in gesprek te gaan, gaat jou helpen om het gesprek met je kind aan te gaan op een manier die wel werkt.

Behoed jezelf voor het awkwardterrasscenario (mooi woord voor scrabble) en enjoy!


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen