De 23 leukste waterspelletjes voor kinderen
21 mei 2018 
10 min. leestijd

De 23 leukste waterspelletjes voor kinderen

Wat is er leuker op een warme zomerdag, dan lekker met water te spelen. Het koelt lekker af én je hebt de grootste lol.

In dit overzicht vind je de 23 leukste waterspelletjes op een rijtje.

Laat je even weten welke jouw kinderen het leukste vinden?

De 25 allerleukste waterspelletjes op een rijtje

waterspelletjes

1.     De sponzenrace

Wat heb je nodig?

Een spons

Een bak water om de spons steeds weer nat te maken

Hoe werkt het?

De kinderen liggen op hun rug op de grond, dicht naast elkaar. Het eerste kind pakt met zijn voeten een natte spons en geeft deze vervolgens met zijn voeten door aan de voeten van het kind naast hem.

Zorg ervoor dat de kinderen kleding aan hebben die nat mogen worden, want van dit spelletje word je echt nat!

2.     De t-shirtrace

Wat heb je nodig?

Emmers gevuld met water

Net zoveel lege emmers

Voor ieder groepje een handdoek of een T-shirt

Hoe werkt het?

Verdeel de kinderen in gelijke groepen en laat ze in een rij staan achter de volle emmer. Bij ieder groepje staat namelijk een emmer water met een T-shirt erin. Na het startsignaal pakken de voorste kinderen het natte T-shirt en lopen ermee naar de lege emmer die 10 meter verder aan de overkant staat. Bij de lege emmer wringen ze het T-shirt uit boven de emmer en rennen ze zo snel mogelijk terug. Het voorste kind geeft zijn T-shirt aan het tweede kind in de rij, die vervolgens het T-shirt nat maakt en ook naar de overkant rent.

Na een bepaald aantal minuten stopt het spel (of bij jonge kinderen, als iedereen twee keer aan de beurt geweest is). De winnaar is het groepje met het meeste water in de emmer.

waterspelletjes

3.     Het bevroren t-shirt

Wat heb je nodig?

Een vriezer

Voor ieder kind een T-shirt

Hoe werkt het?

Dit spel is echt hilarisch. En simpel!

Maak de avond van tevoren een aantal oude T-shirts nat en leg ze in de vriezer (je kunt de T-shirts ook in een diepvrieszak leggen, ze dan natmaken en in de vriezer leggen). Vervolgens deel je de bevroren t-shirts uit aan de kinderen met als enige opdracht: ‘Degene die als eerst het T-shirt aanheeft is de winnaar!’

4.     Flessenbal

Wat heb je nodig?

Voor ieder kind een petfles met water

Een bal

Hoe werkt het?

Iedere speler heeft een waterfles voor zich staan. Met de bal rol je naar de fles van de tegenstander, met het doel om deze om te gooien. Wanneer de fles omgegooid is, moet de andere speler eerst de bal pakken en pas als hij de bal heeft, mag hij zijn fles weer rechtop zetten. Ondertussen loopt er natuurlijk allemaal water uit de fles. Vervolgens mag degene naar wie gerold is, het proberen bij de fles van de tegenstander.

Als er nog wel water in de fles is, maar het er niet meer uitloopt (omdat de fles niet schuin genoeg ligt), mag degene die de bal heeft gerold de fles op zijn kop houden, tot de tegenstander de bal heeft gepakt.

Als jouw fles het eerste leeg is, heb je verloren.

waterspelletjes

5.     Snoephappen

Wat heb je nodig?

Een teiltje

Snoepjes

Hoe werkt het?

Een ideale manier om even wat af te koelen op een warme dag. Leg wat snoepjes in een teil water en laat de kinderen om beurten proberen een snoepje te happen met hun mond. Let even op dat je geschikte snoepjes gebruikt, dus geen chocolade of snoep met een papiertje eromheen.

waterspelletjes

6.     Schilder de tuin

Wat heb je nodig?

Een kwast

Een bakje met water

Hoe werkt het?

Laat de Picasso in de kinderen los en laat je kinderen schilderen op de tegels. Schilderen met een kwast en een beetje water en maak een mooie tekening! Heel simpel, maar kinderen vinden dit fantastisch. Ze zijn vaak al verbaasd dat ze überhaupt mogen schilderen in de tuin en het geeft gewoon een heel leuk resultaat. Maak wel snel een foto van het eindresultaat, want voor je het weet is je tekening verdwenen.

7.     Sponstikkertje

Wat heb je nodig?

Een spons

Emmer water

Hoe werkt het?

Een geweldige variant op het bekende tikkertje. Maar in plaats van gewoon tikken, tik je nu iemand af met een spons. Bijkomend voordeel; de natte afdruk van de spons zorgt ervoor dat kinderen niet meer kunnen zeggen: ‘Ik ben niet af hoor, het was mis!’ 😉.

watergevecht

8.     Waterdans

Wat heb je nodig?

Een aantal teiltjes met water

Muziek

Hoe werkt het?

In plaats van stoelendans doen we de waterdans. Zet de teiltjes in een kring, met steeds wat ruimte ertussen. Play that funky music en dans met elkaar rondjes om de kring. Als de muziek stopt, gaan de kinderen zo snel mogelijk zitten in een teiltje. Degene die nog droog is, is af. Vervolgens haal je een teiltje weg en doe je de waterdans opnieuw. Degene die het laatst overblijft, wint de waterdans.

9.     De speelgoedautootjesrace

Wat heb je nodig?

Voor ieder kind een waterpistool

Voor ieder kind een speelgoedautootje

Stoepkrijt (of iets anders) om de start- en finishlijn mee te markeren

Hoe werkt het?

De kinderen moeten met behulp van hun waterpistool het speelgoedautootje naar de finish krijgen. Door er op te spuiten zal het autootje naar voren bewegen. Degene die zijn auto het eerst bij de finish heeft gebracht, wint het spel.

Zorg ervoor dat kinderen hun waterpistool snel kunnen bijvullen, anders wordt het spel onnodig opgehouden.

waterspelletjes

10. De pingpongwedstrijd

Wat heb je nodig?

Voor ieder team een glas

Voor ieder team een pingpongballetje

Voor ieder team een waterpistool

Hoe werkt het?

Dit spel speel je in teams van twee, het maakt niet uit hoeveel teams er tegelijk meedoen. Zet de kinderen ongeveer één à twee meter uit elkaar. Speler 1 houdt een glas vast met een pingpongballetje er in. Speler 2 spuit met zijn waterpistool of plantenspuit water in het glas. Als het water hoog genoeg komt, dan valt het pingpongballetje over de rand van het glas. Het team bij wie dit het eerste lukt, is de winnaar van het spel.

11. Waterestafette

Wat heb je nodig?

Kan variëren, bijvoorbeeld:

Een fles met een gat

Sponzen

Plastic bekertjes

Pionnen

Een volle emmer voor elk team aan de start

Een lege emmer voor elk team aan de finish

Hoe werkt het?

Bij een waterestafette is het de bedoeling dat kinderen zoveel mogelijk water overbrengen, terwijl ze met allerlei hindernissen te maken krijgen. Verdeel de kinderen in gelijke teams.

De hindernissen kun je zelf bedenken en zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Maar ik zal een aantal voorbeelden geven:

  • Maak een gat in de bodem van een plastic fles, kind 1 vult de fles aan de start en rent ermee naar kind 2, deze rent naar kind 3 en kind vier leegt de fles (wat er nog over is) in de lege emmer aan de finish.
  • Kind 1 maakt een spons nat aan de start, rent ermee naar kind 2 etc.
  • En dit kun je eindeloos variëren, met een plastic bekertje dat ze boven hun hoofd moeten houden en maar met 1 hand vast mogen houden, terwijl ze moeten slalommen om pionnen of ergens overheen moeten klimmen. Of laat de kinderen het bekertje tussen hun tanden klemmen of… Laat je creativiteit de vrije loop

waterspelletjes

12. Ringgooien (maar dan anders)

Wat heb je nodig?

Stoepkrijt

Waterballonnen

Hoe werkt het?

Teken een startlijn en een aantal cirkels, variërend in afstand en in grootte. Zet in de cirkels een puntenaantal. Grote cirkels hebben een lagere waarde dan kleine cirkels en cirkels dichtbij zijn ook minder waard dan cirkels ver weg.

Ieder kind mag 5 waterballonnen gooien. De bedoeling is om zoveel mogelijk punten te scoren. Als de waterballon in de cirkel wordt gegooid, scoor je het aantal punten dat binnenin de cirkel staat. De punten van allevijf de worpen worden bij elkaar opgeteld en de hoogste score wint!

13. Waterpinata

Wat heb je nodig?

Een vuilniszak

Stevig touw

Iets waaraan je de vuilniszak kunt ophangen

Blinddoek

Stok

Hoe werkt het?

De Mexicaanse pinata wordt steeds bekender en dit is de supergrappige watervariant! Vul een vuilniszak met water (niet meer dan 1 of 2 liter). Bind de vuilniszak dicht en maak er een stevig touw aan. Dit touw knoop je vast aan een boomtak (of iets anders waar je de vuilniszak aan kunt ophangen). De kinderen mogen om beurten met een stok tegen de vuilniszak slaan. De winnaar is degene die het lukt om de zak stuk te slaan (en zal dus kleddernat worden).

Als extraatje kun je eventueel nog een verrassing in de zak verstoppen (een snoepje of een klein cadeautje bijvoorbeeld).

waterspelletjes

14. Waterrace

Wat heb je nodig?

Plastic bekertjes

Voor ieder team een volle emmer en een lege emmer

Hoe werkt het?

De kinderen zitten in een rij achter elkaar en hebben elk een bekertje in hun hand. Het voorste kind zit bij de volle emmer en vult zijn bekertje water. Hij gooit het bekertje naar achteren toe leeg, in het plastic bekertje van het kind dat achter hem zit. En zo verder.

Het laatste kind doet het overgebleven water in de lege emmer aan het eind.

15. Waterballonnenstukmaakspel

Wat heb je nodig?

Waterballonnen

Stoepkrijt om een start- en finishlijn mee te maken

Hoe werkt het?

Verdeel de kinderen in teams. Bij de startlijn staat voor ieder team een emmer met evenveel waterballonnen klaar. Na het startsignaal rennen de eerste kinderen uit ieder team naar de finishlijn met een waterballon in hun hand. Bij de finishlijn moeten ze zo snel mogelijk de waterballon kapot zien te maken. Als deze kapot is, rennen ze terug, tikken ze het volgende kind aan en is het tweede kind aan de beurt.

De winnaar is het team dat als eerste alle waterballonnen stuk heeft gemaakt.

waterballonnen

16. Limbodansen

Wat heb je nodig?

Een tuinslang

Hoe werkt het?

Limbodansen onder de waterstraal. Houd de tuinslang op een bepaalde hoogte en laat de kinderen er onderdoor limbodansen, kruipen, tijgeren of…

Variant: Laat de kinderen over de waterstraal springen. Hoe hoog kom jij?

17. Zes? Spetteren maar!

Wat heb je nodig?

Een bak met water

Een dobbelsteen

Hoe werkt het?

De kinderen zitten in een klein kringetje, met in het midden van het kringetje een bak met water. De kinderen gooien om beurten met een dobbelsteen, maar let op! Wie 6 gooit mag met zijn hand in de bak met water slaan en ervoor zorgen dat hij zoveel mogelijk kinderen nat spettert!

waterspelletjes

18. Levend darten

Wat heb je nodig?

Voor ieder kind een vel papier met een cirkel

Plakband

Waterpistool

Hoe werkt het?

Een leuke variant op tikkertje. In dit geval tikt de tikker de andere spelers niet, maar spuit hij met water. Ieder kind krijgt een vel papier met een cirkel op zijn rug. Als de tikker in de cirkel schiet, ben je af. De winnaar is degene die het langst zijn cirkel weet droog te houden.

19. Soeplepelrace

Wat heb je nodig?

Een soeplepel voor ieder team

Voor ieder team een volle emmer aan de start en een lege emmer aan de finish

Hoe werkt het?

De aardappelrace is bij iedereen wel bekend. Dit spelletje lijkt erop, maar je gebruikt een grote soeplepel die je aan de start vult met water. Leg zo snel mogelijk een bepaalde afstand of een parcours af met je soeplepel en leeg je lepel bij de emmer aan de finish.

Het team dat na een bepaalde tijd het meeste water heeft overgebracht heeft gewonnen.

20. Waterpistool bowlen

Wat heb je nodig?

Lege plastic flesjes

Een zwembadwaterpistool (zie foto)

Hoe werkt het?

Zet de plastic flesjes neer en probeer ze om te schieten met je waterpistool. Te makkelijk? Vul dan de flesjes met een beetje water en kijk of je het dan nog voor elkaar krijgt.

waterpistool waterspelletjes

21. Waterproeverij

Wat heb je nodig?

Glazen water

Ingrediënten zoals aardbei, komkommer, basilicum, perzik

Blinddoek

Hoe werkt het?

Tijdens warme dagen is het extra belangrijk dat kinderen goed drinken. Dit kun je stimuleren door een waterproeverij te organiseren. Vul verschillende glazen met water en doe in elk glas een extra ingrediënt. Kunnen de kinderen met een blinddoek proeven wat er in het water zit? En welk water vinden ze het lekkerst?

Je kunt na afloop kinderen ook zelf hun eigen water laten maken.

water met een smaakje

22. IJsklontjes duiken

Wat heb je nodig?

Een zwembadje gevuld met water

IJsklontjes

Hoe werkt het?

Gooi de ijsklontjes in het zwembadje. Laat je kind ze vervolgens opduiken en in een bakje doen. Als er meerdere kinderen meedoen kun je een wedstrijd doen: wie duikt de meeste ijsklontjes op.

23. Waterijsjes maken

Check deze link voor hele lekkere waterijsjes! Makkelijk om samen met je kind te maken en heerlijk om samen op te eten.

 waterspelletjes waterijsjes maken

24. Spettertrampoline

Nog ééntje dan, om het af te leren. Heb je een trampoline in de tuin? Maak hem nat met de tuinslang en verander de trampoline in een spettertrampoline. Succes gegarandeerd.

Welk spelletje vind jij het leukst? Laat het even weten in de reacties, dat vind ik leuk 🙂

Enne… heb je met al deze spelletjes huilende kinderen omdat ze niet tegen hun verlies kunnen? Lees dan ook nog even dit blog.

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
birgit
Door

birgit

op 22 May 2018

super tof!!! ga ik zeker uit proberen...

Annelies-Bobeldijk
Door

Annelies-Bobeldijk

op 23 May 2018

Leuk Birgit!

Reactie plaatsen