Realistisch opvoeden
Ik sta voor realistisch ouderschap. Want hoe prachtig dingen ook in de boekjes staan omschreven, in de praktijk is het vaak andere koek.
En daarom probeer ik je met mijn posts, blogs, podcast de realiteit onder ogen te laten zien. Wat kun je wel en wat kun je niet van je kind verwachten? En wat is realistisch om van jezelf te verwachten?
Want hoe graag we de situatie thuis ook willen veranderen en hoe graag we ook willen dat ons kind zich ‘normaler’ gedraagt, we moeten wel eerlijk en realistisch blijven.
Net zoals je van een baby van 4 maanden niet kunt verwachten dat hij gaat lopen, kun je van ook niet van een 4-jarige verwachten dat hij zich altijd aan de regels houdt. Of dat je 7-jarige geen boze bui krijgt als hij iets niet mag. Of dat je 2-jarige niet op alles ‘nee’ zegt.
Je zou het wel graag anders willen, maar het is gewoon niet altijd mogelijk.
En ik hoor vaak van jullie terug dat het fijn is, om even de realiteit voorgeschoteld te krijgen. En toch krijg ik ook altijd vragen in deze trant: ‘Ja, dat begrijp ik wel, dat het misschien nog te moeilijk voor hem is, maar hoe los ik het dan op? Hoe zorg ik er dan toch voor dat hij er mee op houdt?’
Realitycheck. Soms kan dat niet.
We zijn gewend geraakt aan een maakbare wereld
Je kind is geen marionet. Het is geen kwestie van de juiste dingen zeggen en je kind doet precies wat jij wilt. Het is geen poppetje van klei wat je precies kunt kneden naar jouw ideale beeld.
Ik weet het, ik klink als een oud wijf als ik dit zeg, maar ik doe het toch 😉. We moeten af van de gedachtegang dat alles maakbaar is. Tegenwoordig is het heel gewoon dat alles gaat zoals wij willen. En gaat het niet zoals we willen, dan gaan we wel even met de juf praten of regelen we het wel op een andere manier. We ‘maken’ de wereld zoals wij hem graag zien. Vroeger was het gewoon zoals het was, de juf zei X en de reactie van je ouders was: ‘Nou, dan zal ze wel gelijk hebben. Punt.’ Maar tegenwoordig gaan we over alles in discussie.
Niet altijd erg hoor. Het is deels ook een hele positieve ontwikkeling.
Maar de realiteit is wel, dat niet alles maakbaar is. Je kind al zeker niet. Zelfs niet als je heel erg je best doet, je van alles probeert en er heel vaak over praat.
Net zoals heel veel oefenen er niet voor gaat zorgen dat je baby van 4 maanden gaat lopen.
Niet voor alles is een oplossing. Soms is je kind er gewoon nog niet klaar voor. Is zijn brein nog niet ver genoeg ontwikkeld om aan jouw verwachtingen te kunnen voldoen, is hij er gewoonweg nog niet rijp voor.
Daar is niet een trucje voor die dat ‘Huppakee’ in orde voor je gaat maken. En het betekent ook niet dat jij het dus verkeerd hebt aangepakt. Soms betekent het gewoon dat je kind het nog moet leren.
De oplossing ligt daarin niet bij je kind. De oplossing ligt daarin bij jou. In jouw verwachtingspatroon richting je kind. Lastig gedrag hoort nou eenmaal bij de ontwikkeling van kinderen. Hoe zo’n lastige situatie verloopt, ligt in jouw handen. De manier waarop jij op dat lastige gedrag reageert, dat bepaalt of de situatie escaleert of kalmeert. Want jouw brein is al wél ver genoeg ontwikkeld, om dat voor elkaar te krijgen.
----------------------------------------------------
Wil jij leren om op een realistische manier om te gaan met lastige situaties? En wil jij leren om anders te reageren op het (lastige) gedrag van je kind? Zodat de rust en de gezelligheid weer terugkomt in huis?
Doe dan mee aan de cursus 'Krijg meer inzicht in het gedrag van je kind'. Daarin leer je in 5 dagen op een realistische manier te kijken naar het gedrag van je kind, zodat jij relaxter en meer ontspannen in het ouderschap kan staan.