arrow_drop_up arrow_drop_down
24 september 2018 

Waarom kant-en-klare oplossingen om het gedrag van je kind te verbeteren nergens op slaan en wat dan wel helpt…

Kinderen die niet luisteren, het is om gek van te worden. Het is frustrerend en vermoeiend. Je hebt het gevoel dat je net zo goed tegen een deur zou kunnen praten. Zelfs de simpele, alledaagse dingen eindigen keer op keer weer in een strijd. Je zou gewoon dolgraag dé tip willen om ervoor te zorgen dat er nu iets gaat veranderen!

En hoewel ik dolgraag een pasklare oplossing voor dit probleem wil bieden, die supersnelle oplossing is er vaak niet. Hoe dat komt?

Nou dat is eigenlijk heel simpel.

Ten eerste is geen kind hetzelfde. En wat bij kind 1 werkt kan wel volkomen averechts bij kind 2 werken. Er is niet 1 manier die voor alle kinderen werkt.

En ten tweede, en deze had ik eigenlijk als eerste moeten neerzetten, want deze is veel belangrijker: je kunt pas iets oplossen als je de reden weet van het gedrag. Als je begrijpt waarom je kind zich gedraagt zoals hij zich gedraagt, kun je ook pas echt gaan nadenken over mogelijk oplossingen. Want dan weet je pas wat hij nodig heeft.

Zolang je nog weet wat je kind nodig heeft, waarom hij zo dwars doet en waarom hij niet gewoon luistert naar wat je zegt, kun je doen wat je wilt, maar het gaat geen langdurig verschil maken. Je kunt nog tig tips uit allerlei opvoedboeken uitproberen, maar it ain’t gonna happen. Sorry.

mijn kind luistert niet

 

 

Vergelijk het maar eens met ziek zijn. Als je je beroerd voelt, kun je een paracetamolletje nemen. Prima plan. Dan voel je je vaak al een stuk beter. Maar als je écht ziek bent, dan helpt zo’n paracetamol niet (of in ieder geval maar eventjes). Zo gauw het uitgewerkt is, voel je direct weer hoe beroerd je je ook al weer voelde. Je hebt het dan nodig om te weten wat je hebt (daarom ga je naar de dokter) en dan krijg je wellicht een kuurtje, om zo echt de oorzaak van het beroerd zijn aan te pakken.

Twijfel je of ik gelijk heb? Vraag jezelf dan eens af wat je allemaal al geprobeerd hebt om ervoor te zorgen dat je kind beter gaat luisteren. Een beloningssysteem? Negeren van slecht gedrag en complimenten voor goed gedrag? Uitleggen waarom je iets vraagt aan je kind? Op ooghoogte gaan zitten? Je kind op de trap zetten of op een nadenkkrukje?

En beantwoord nu eens eerlijk de vraag of één van deze manieren je ook daadwerkelijk langdurig geholpen heeft.

Nee? Dat dacht ik al…


Is het voor jou tijd dat er nu wél echt iets gaat veranderen? En wil je graag een resultaat dat blijft?

Dan is een deelname aan de VIP-groepsdag een must-do voor jou. In één dag leer ik jou wat er in jouw gezin nodig is, ga jij je kind beter begrijpen en leer je hoe jij je geduld beter kunt bewaren. Je gaat met jouw eigen plan van aanpak naar huis en je kunt alle tips, trics en info direct toepassen in jouw gezin.

Meer info over VIP-groepsdag vind je via deze link.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor moeders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.
Reactie plaatsen

Deze website maakt gebruik van cookies