Twee belangrijke inzichten als je wilt dat je kind beter naar je luistert
03 juni 2021 
2 min. leestijd

Twee belangrijke inzichten als je wilt dat je kind beter naar je luistert

  • ‘Hang je jas aan de kapstok!’
  • ‘Ik zei toch ‘Nee’?! Dat heb ik nu al 3 keer gezegd’
  • ‘Als je nu niet binnenkomt, mag je de rest van de dag niet meer naar buiten’

Herkenbaar?

Frustrerend hè, als je het gevoel hebt dat het niet uitmaakt wat je zegt, maar je kind toch niet naar je luistert. Je hebt het gevoel dat je tegen een muur praat en dat je kind geen respect heeft voor jou als ouder. Anders zou hij wel luisteren, toch?

Dus je besluit om de touwtjes steviger in handen te nemen en strenger te worden. Blijkbaar ben je niet streng genoeg is de conclusie die je zelf trekt. Maar is dat wel zo? Helpt strenger optreden om je kind beter te laten luisteren?

Het antwoord is simpel, maar heel duidelijk. Nee. Een strenge aanpak gaat er niet voor zorgen dat je kind beter naar je gaat luisteren. Daar is iets anders voor nodig. Eigenlijk twee.

Ik deel ze graag met je.

Aan de ene kant is het belangrijk dat jij de band met je kind gaat versterken. Een kind luistert namelijk niet naar jou, omdat hij denkt: ‘Ja, mama heeft gelijk, het is echt een rommel in mijn kamer, ik zal moeten leren om beter mijn kamer op te ruimen.’ En hij denkt ook niet: ‘Nou inderdaad, het is 19 uur, morgen heb ik een drukke dag, laat ik verstandig zijn en naar bed toe gaan.’ Jammer maar helaas, dat zit er niet in.

Je kind luistert dus niet naar je, omdat hij het gevoel heeft dat je gelijk hebt.

Je kind luistert naar jou, omdat hij naar jou WIL luisteren. Hij vindt het belangrijk om dat voor jou te doen. Omdat jij zijn ouder bent. En hoe beter de band met je kind is, hoe eerder je kind bereid is om ook naar jou te luisteren. Als je op basis van een goede onderlinge band, je grenzen stelt, dan zal je kind ook het gevoel hebben dat je het inderdaad doet met een goede reden. Kijk maar eens naar jezelf; je doet zelf ook veel meer voor die collega met wie je het goed kan vinden, dan voor die collega die alleen maar bevelen aan je uitdeelt.

Aan de andere kant is het van groot belang dat jij leert hoe je je eigen emoties en frustraties onder controle leert krijgen. Als jij in staat bent om op een rustige manier je grenzen kenbaar te maken aan je kinderen, zal je als vanzelf meer gedaan krijgen van je kinderen. Maak maar weer eens de vergelijking met jezelf. Luister jij naar iemand die tegen je schreeuwt? Of steek jij dan een denkbeeldige middelvinger op 😉. Precies!

Dus… Wil jij graag dat je kind beter naar je luistert? En was je van plan om eens even flink strenger te worden? Don’t do it. Met duidelijker zijn is trouwens niets mis, dat is zelfs een goed plan.

Pak deze twee punten aan en je gaat geheid verschil merken in jouw gezin.

Denk je na het lezen van dit blog… Ja, dat zou ik heel graag willen, maar hoe doe ik dat? In de 5-daagse minicursus 'Word weer de ouder die jij graag wilt zijn' ga ik je in 5 dagen leren om anders naar het gedrag van je kind te kijken.

Zodat jij relaxter en meer ontspannen in het ouderschap kunt staan.

Meer info? Klik op deze link.


Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen