Als er een broertje of een zusje komt...
05 juni 2018 
3 min. leestijd

Als er een broertje of een zusje komt...

Hoe bereid je je kind voor op een nieuw broertje of zusje?

Op het moment dat je zwanger bent, regel je van alles. De babykamer, een kinderwagen, de kleertjes gewassen en gestreken en je zal je oudste kind (of kinderen) moeten voorbereiden op de komst van een baby. Je wilt je kind graag goed voorbereiden en voorkomen dat hij jaloers wordt.

Toen ik 30 weken zwanger was van mijn derde heb ik dit blog geschreven. Doe er je voordeel mee!

In de zwangerschap:

  • Een zwangerschap duurt zo’n 9 maanden, 40 weken, 280 dagen, 6720 uur, 403.200 minuten en 24.192.000 seconden. Lang dus. Als aanstaande ouders duurt dit al een eeuwigheid, laat staan voor je kind. Voor een kind van 2 jaar is 9 maanden meer dan 1/3 deel van zijn leven. Stel je zelf eens voor dat je 1/3 van je leven moet wachten op het toekomstige kindje… Niet te doen! Voor je kind dus ook niet! Hoe enthousiast je ook bent, houd daar rekening mee als je je kind gaat vertellen over het aanstaande broertje of zusje. Hoe ouder het kind is, hoe eerder je het kunt vertellen.

  • Maar begin ook niet te laat met het introduceren van het ‘grote babynieuws’ aan je kind. Je kind heeft tijd nodig om te wennen aan het idee. De baby gaat wellicht veel van de spullen gebruiken, die het oudere kind tot nu toe nog gebruikt, zoals het ledikantje, de commode etc. Het is fijn als je kind al, ruime tijd voor de baby er is, kan slapen in zijn nieuwe grote bed, zodat hij het gevoel heeft dat hij ‘stoer’ is dat hij in een groot bed mag slapen en niet het gevoel heeft dat hij zijn bed moet afstaan aan de baby.
  • Houd de verwachtingen reëel. Een baby huilt in het begin veel, kan nog niet spelen en heeft heel veel aandacht nodig. Wanneer je je kind vertelt dat hij een broertje of zusje krijgt, waarmee hij fijn kan spelen, dan gaat dat zeker tegenvallen. Dat broertje of zusje kan voorlopig alleen maar liggen, eten, huilen en slapen. Het is fijn voor je kind om dat alvast te weten!

Als de baby geboren is:

  • Wanneer de baby net geboren is, wil je natuurlijk dolgraag dat de kinderen met elkaar kennismaken. Het kan voor het oudste kind heel confronterend zijn, wanneer het de slaapkamer binnenkomt en mama kijkt dolverliefd naar de nieuwe baby in haar armen. Dat kan het gevoel geven dat mama een nieuwe baby heeft genomen en de oudste dus niet meer nodig heeft. Resultaat, de oudste denkt: ‘Ik haat die nieuwe baby!’. Wanneer je de baby in het wiegje laat liggen, op het moment dat de oudste de slaapkamer binnenkomt, ontmoet hij de baby op ‘neutraal’ terrein. Dit schept een gevoel van veiligheid voor de oudste. Laat hem rustig kijken, misschien aanraken en stel na een paar minuutjes voor om de baby samen uit de wieg te halen.
  • Een nieuwe baby krijgt veel kraamcadeautjes. Nog zoiets om gekmakend jaloers van te worden. Zorg er dus voor dat de oudste ook een klein cadeautje krijgt. Dat kan van jullie, als ouders, zijn, om de nieuwe status van grote broer/zus te vieren, maar het kan ook een cadeautje uit naam van de baby zijn.
  • Laat je kind waar mogelijk, en op zijn niveau, helpen met het verzorgen van de baby. Doe dit echter alleen wanneer je kind dit graag wil. Toont je kind niet zoveel interesse of vindt hij het helemaal niet leuk om een flesje te geven of mee te helpen om de baby in bad te doen? Laat hem dan vooral zijn eigen gang gaan, forceer niets, het komt vanzelf wanneer je kind daar wel aan toe is. Niets wekt nog meer aversie op dan iets te moeten doen waar je geen zin in hebt. Daar wordt die baby alleen maar stommer van!
  • Sta de gevoelens van je kind toe. Wanneer je kind zegt: ‘Ik haat de baby’, heb je snel de neiging om te zeggen: ‘Doe niet zo gek, je vindt de baby hartstikke lief’. Maar de kans dat je kind de baby op sommige momenten écht niet zo leuk vindt, is best groot. En dat is, gezien alle bovenstaande punten, ook best te begrijpen. Zeg dan bijvoorbeeld tegen je kind: ‘Het is niet altijd leuk om een broertje/zusje te hebben, hè? Jij vindt de baby soms best heel lief, maar soms ook best heel stom. Het is ook niet leuk dat de baby veel huilt, hè?’. Je kind zal zich begrepen voelen en dat is heel fijn in zo’n heftige periode vol veranderingen.

Geniet van je zwangerschap!

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen