Waarom kant-en-klare oplossingen om het gedrag van je kind te verbeteren nergens op slaan en wat dan wel helpt…
24 september 2018 
2 min. leestijd

Waarom kant-en-klare oplossingen om het gedrag van je kind te verbeteren nergens op slaan en wat dan wel helpt…

Kinderen die niet luisteren, het is om gek van te worden. Het is frustrerend en vermoeiend. Je hebt het gevoel dat je net zo goed tegen een deur zou kunnen praten. Zelfs de simpele, alledaagse dingen eindigen keer op keer weer in een strijd. Je zou gewoon dolgraag dé tip willen om ervoor te zorgen dat er nu iets gaat veranderen!

En hoewel ik dolgraag een pasklare oplossing voor dit probleem wil bieden, die supersnelle oplossing is er vaak niet. Hoe dat komt?

Nou dat is eigenlijk heel simpel.


Op Instagram deel ik iedere dag tips om ervoor te zorgen dat jouw kind beter gaat luisteren, terwijl jij rustig blijft. Zodat je positief en relaxter in het ouderschap komt te staan en je meer geniet van de tijd met je gezin. Alle tips zijn gegarandeerd praktisch, nuchter, realistisch en met een vleugje humor. Volg @wow_opvoedcoaching

 


Ten eerste is geen kind hetzelfde. En wat bij kind 1 werkt kan wel volkomen averechts bij kind 2 werken. Er is niet 1 manier die voor alle kinderen werkt.

En ten tweede, en deze had ik eigenlijk als eerste moeten neerzetten, want deze is veel belangrijker: je kunt pas iets oplossen als je de reden weet van het gedrag. Als je begrijpt waarom je kind zich gedraagt zoals hij zich gedraagt, kun je ook pas echt gaan nadenken over mogelijk oplossingen. Want dan weet je pas wat hij nodig heeft.

Zolang je nog weet wat je kind nodig heeft, waarom hij zo dwars doet en waarom hij niet gewoon luistert naar wat je zegt, kun je doen wat je wilt, maar het gaat geen langdurig verschil maken. Je kunt nog tig tips uit allerlei opvoedboeken uitproberen, maar it ain’t gonna happen. Sorry.

mijn kind luistert niet

Vergelijk het maar eens met ziek zijn. Als je je beroerd voelt, kun je een paracetamolletje nemen. Prima plan. Dan voel je je vaak al een stuk beter. Maar als je écht ziek bent, dan helpt zo’n paracetamol niet (of in ieder geval maar eventjes). Zo gauw het uitgewerkt is, voel je direct weer hoe beroerd je je ook al weer voelde. Je hebt het dan nodig om te weten wat je hebt (daarom ga je naar de dokter) en dan krijg je wellicht een kuurtje, om zo echt de oorzaak van het beroerd zijn aan te pakken.

Twijfel je of ik gelijk heb? Vraag jezelf dan eens af wat je allemaal al geprobeerd hebt om ervoor te zorgen dat je kind beter gaat luisteren. Een beloningssysteem? Negeren van slecht gedrag en complimenten voor goed gedrag? Uitleggen waarom je iets vraagt aan je kind? Op ooghoogte gaan zitten? Je kind op de trap zetten of op een nadenkkrukje?

En beantwoord nu eens eerlijk de vraag of één van deze manieren je ook daadwerkelijk langdurig geholpen heeft.

Nee? Dat dacht ik al…


Wil je aan de slag om de oorzaak van het probleem aan te pakken? Doe dan mee met de minicursus ‘Word weer de moeder die jij graag wilt zijn’. In die minicursus gaan we samen, 5 dagen, aan de slag om de rust en de gezelligheid terug in huis te brengen.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen