Waarom auto’s moeten stoppen met voorrang geven aan kinderen
03 september 2018 
1 min. leestijd

Waarom auto’s moeten stoppen met voorrang geven aan kinderen

Sinds vorige week fietst ook mijn middelste zoontje van 4 naar school. Heel aandoenlijk gezicht; hij trapt zich een ongeluk om zijn grote broer bij te houden, met zijn tong (die heel lang is) uit zijn mond.

En volgens mij vind niet alleen ik het een aandoenlijk gezicht, maar ook vele automobilisten met mij. Ze zijn namelijk allemaal bereid om even op hun rem te trappen en mijn 4-jarige voorrang te geven. Hoe aardig ik dat ook vind; ik wil toch een oproep doen aan alle automobilisten om daarmee te  stoppen.

Waarom?

Omdat hij op deze manier nooit gaat leren dat hij zélf moet opletten. Hij leert op deze manier dat hij kan racen wat en waar hij wil, want alle auto’s stoppen toch voor hem. Terwijl het zo belangrijk is dat hij leert omgaan met het verkeer, zoals het bedoeld is. Zodat hij ooit ook alleen kan gaan fietsen. En dat hij dan weet wanneer hij wel voorrang krijgt en wanneer hij voorrang moet verlenen. En dit zelfde geldt voor lopende kinderen die willen oversteken. Op het moment dat jij ze altijd voorrang geeft, is er geen enkele noodzaak om zelf uit te kijken.

Dus oproep aan alle automobilisten:

Houd je gewoon aan de verkeersregels, ook in het geval van kinderen. Dat betekent dat als jij van rechts komt, jij dus voorrang hebt en jij die dus ook zou moeten krijgen. Stop met het ‘helpen’ van kinderen door te gebaren dat ze veilig kunnen oversteken of dat zij wel eerst mogen. Dat is helpen op korte termijn. Ze kunnen nu veilig oversteken, maar op deze manier gaan ze nooit leren om zelfstandig met het verkeer om te gaan.

Blijf uiteraard wel goed opletten of het kind jou wel gezien heeft, maar dat is vanzelfsprekend.

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Trudi van der Zwaan
Door

Trudi van der Zwaan

op 04 Sep 2018

helemaal mee eens! Wij hebben een kleinzoon met beperking en fietsen op de `tweelingfiets` hij voorop. Ook voor ons stoppen de auto´s, waardoor wij hem het verkeer niet uitkunnen leggen. Want waarom stopt een auto de ene keer wel en de andere keer niet?

Donald
Door

Donald

op 05 Sep 2018

Allemaal leuk en aardig, maar als je als automobilist een fietser of voetganger aanrijdt omdat je voorrang neemt, dan ben je altijd schuldig. Je draait op voor de gevolgen die het kan hebben voor de 'zwakke weggebruiker'.

Annelies
Door

Annelies

op 05 Sep 2018

Er staat nergens dat je noet stoppen met opletten.

Danielle
Door

Danielle

op 05 Sep 2018

Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Mooi artikel Annelies

Annemarie
Door

Annemarie

op 07 Sep 2018

Helemaal mee eens. Wat er ook nog kan gebeuren wanneer je stopt voor een overstekend kind is dat verkeer van de andere kant wel doorrijdt. Een paar keer meegemaakt. Je kind steekt opgelucht en vrolijk over en heeft contact met de wachtende automobilist links en heeft vervolgens een confrontatie met de andere kant. Levensgevaarlijk!

Reactie plaatsen