Nee zeggen op een positieve manier
25 april 2022 
1 min. leestijd

Nee zeggen op een positieve manier

Je kind accepteert geen 'Nee'

Bij iedere keer dat jij hem iets weigert, gaan de sluizen open en volgt er een huil- en/of een driftbui. Dat wil je niet, dus zet je toch je eigen plannen maar even opzij, om eerst even aandacht aan je kind te besteden.

Kinderen hoeven niet alles leuk te vinden

En het lijkt soms wel alsof het ouderschap synoniem staat aan het wegcijferen van jezelf, alles draait om je kind. Maar laten we met elkaar afstappen van het idee dat kinderen alles leuk moeten vinden. En dat het onze taak is om onze kinderen vooral blij te maken. Je hoeft echt niet alles uit je handen te laten vallen, om het je kind naar de zin te maken.

Het is juist zo belangrijk dat kinderen ook af en toe nee te horen krijgen. Die teleurstellingen en tegenslagen hebben ze nodig. Je hoeft dus niet dat spelletje te doen, terwijl je eigenlijk geen tijd hebt (of geen zin). Zelfs niet als je kind dat niet leuk vindt...

Opvoeden is niet alleen maar ‘het leuk hebben met elkaar’. Nee, opvoeden is je kind voorbereiden op de toekomst.

De teleurstellingen van nu, helpen je kind om met de tegenslagen van de toekomst om te gaan

Als ze straks volwassen zijn en hun plek moeten veroveren in de maatschappij, krijgen ze ook te maken met ‘Nee’. En dan kunnen ze daar maar beter vast ervaring in opgedaan hebben.

Je kunt als ouder wel ‘Nee’ zeggen op een positieve manier. Dat maakt het voor je kind makkelijker te accepteren. En dat is ook weer goed voor je eigen humeur 😅.  Kijk even naar deze video, hoe je dit kunt doen.


Vind je dit interessant? En wil je graag meer weten over hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, zonder die continue strijd?  Download dan mijn gratis e-book, met 20 tips om ervoor te zorgen dat je kind beter luistert.
Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen