Help, mijn kleuter is opeens mega opstandig
15 januari 2024 
5 min. leestijd

Help, mijn kleuter is opeens mega opstandig

Als je kleuter zich opeens heel lastig en dwars gedraagt

Je kind van 4, het lijkt wel of er geen land met ze te bezeilen is. Hij gaat net naar school en sinds die tijd lijkt het wel of je kind veranderd is in een regelrechte draak.

Niks is goed, hij schreeuwt om van alles, hij schopt en slaat om zich heen, hij gaat overal de strijd over aan en je vraagt jezelf af: Waar is mijn lieve kleintje opeens gebleven?

En… wat moet je hier in vredesnaam mee?


Als eerste. Ik herken het volledig. Mijn jongste zoon Pim is ook net 4 geworden en ook hij zit niet in de beste fase van zijn leven (qua gedrag). En ook mij irriteert dat. Dat is logisch. In dit blog neem ik je mee in hoe ik daarmee omga.


Als je kind net naar school gaat is dat een enorme verandering in zijn leven

Het is heel belangrijk om te beseffen dat er een enorme verandering in het leven van je kind plaats heeft gevonden.

Ik bedoel, Pim had onwijs veel zin om naar school te gaan, maar beseft nu dat hij ook echt daadwerkelijk iedere dag naar school moet en daar had hij even geen rekening mee gehouden.

En dat is natuurlijk ook een flinke omschakeling. Van 2 dagen kinderopvang en 3 dagen thuis (fijn bij papa, mama, opa of oma), opeens naar 5 dagen school.

Op de opvang was alles bekend, daar was hij de grootste, de sterkste en de slimste en wist hij precies hoe alles ging. Maar in de klas is alles nieuw, is hij weer de kleinste en weet hij helemaal niet wat er van hem verwacht wordt. Wat mag wel? Wat mag niet?

Van je bekende, veilige omgeving opeens naar een plek waar alles anders is en er van alles van je verwacht wordt, kan vrij intimiderend aanvoelen.


School is nog geen veilige plek

Belangrijk om te weten is dat school op dit moment nog niet aanvoelt als een veilige plek. Hij moet daar echt zijn plek/draai in gaan vinden en dat is niet met een week of wat gebeurd voor de meeste kinderen.

Op school loopt je kind dus op zijn tenen en thuis komt dat eruit. Dat is niet fijn, dat is niet leuk, maar dat is wel wat het is. Omdat thuis wél die veilige plek is, is dat de plek waar al die spanning die zich gedurende de hele dag heeft opgebouwd eruit kan.


Allemaal leuk en wel, maar hoe deal je hier dan mee?

Wees kritisch op je agenda

Kijk waar je rust in kan plannen. Je moet het zo zien, een schooldag voor een kind, kan je vergelijken met een werkdag voor volwassenen. Dan gaat je kind misschien nog naar de BSO voor 2 dagen, dat kan je vergelijken met dat jij aansluitend op je werk nog een intensieve bijscholing moet volgen. Dat is dus best wel heftig en veel.

Er komen heel veel prikkels op je kind af en hij moet ergens de rust vinden om die kwijt te kunnen.

Zorg dus dat alle activiteiten die niet per sé nodig zijn, even afgehouden worden. Zodat je kind ook echt even tot rust kan komen en niet in het weekend ook nog eens van hot naar her wordt meegesleept. Kruip liever samen op de bank en lees een boek voor of speel een spelletje memory.

Pick your battles

Pick your battles - vraag je bij alles af: Is dit de strijd werkelijk waard? Eet hij de korstjes van zijn brood niet op? Dan niet… Wil hij zijn jas niet aan bij het buitenspelen? Dan niet… Hij komt echt wel terug als hij het koud heeft. En maak je alleen druk om de dingen die het druk maken waard zijn.


Wees voorspelbaar

Wees tegelijkertijd wel duidelijk in wat hij van jou kan verwachten. Wees voorspelbaar. Een kind dat vaak de grenzen opzoekt, vraagt eigenlijk letterlijk: ‘Pap, mam? Waar ligt jouw grens eigenlijk?’


Benoem wat er echt speelt

Benoem gewoon eens wat er echt speelt. Als ouders zijn we vaak geneigd om ons op de positieve dingen te richten, in de hoop dat ons kind er dan ook positiever over gaat denken.

Maar soms is het heel fijn als er even benoemd wordt dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is.

Dus in plaats van tegen Pim te zeggen: ‘Joh, het wordt echt een leuke dag vandaag, jullie gaan vast allemaal leuke dingen doen’, zeg ik: ‘Ik snap het ventje… je zou het nog fijner vinden als je vandaag gewoon bij mama kon blijven. Nog één dag naar school, morgen is het weekend, dan kan je weer bij mama blijven.’

Je zal merken, juist door te benoemen wat er bij je kleintje speelt, haal je de angel eruit en kan je kind het eerder loslaten.


Laat weten dat ze niet de enige zijn

Veel kinderen hebben ook het gevoel dat zij de enigen zijn met een bepaald gevoel. En dan kunnen ze denken dat het heel raar is wat ze voelen. Verplaats je maar even in je kind. Je bent net 4, je komt in een klas waar iedereen elkaar al kent en je vindt het behoorlijk spannend. Iedereen om je heen lijkt er geen last van te hebben, jij bent de enige bij wie ‘s ochtends de tranen in de ogen staan, omdat je ouders weggaan.

Dan moet je wel raar zijn, want niemand anders heeft dit gevoel.
Daarom is het voor kinderen fijn om te weten dat hij niet de enige is. Vertel eens een verhaal hoe dat vroeger bij jou ging of bij zijn grote broer/zus.

Bijvoorbeeld zo: ‘Volgens mij vind je het nog een beetje spannend op school, he? Dat geeft niks, dat is ook logisch. Je bent pas net op school en dat hoort erbij. Ik vond het ook spannend toen ik voor het eerst naar school ging.’ 


Laat zien hoe het anders kan

Laat zien hoe het anders kan. Hoe gek het ook klinkt, kinderen weten zelf vaak geen goed alternatief voor hun eigen gedrag. En hoe meer ze (tijdelijk) met zichzelf in de knoop zitten, hoe lastiger ze zich ook gedragen. Zo zie ik nu dat Pim steeds aan het gillen is en zijn broers ‘bevelen uitdeelt’, een mep uitdeelt, of speelgoed afpakt.

In plaats van constant te roepen ‘Niet doen’, ‘Hou op’, laat ik hem zien hoe hij het anders kan doen en zeg ik: ‘Pim, als je graag mee wil doen met Jip, dan moet je het vragen, kijk zo: ‘Jip, mag ik met je meespelen?’ En dan laat ik het hem letterlijk nazeggen.


Een kind dat zich lastig gedraagt heeft jou nodig

Als laatste wil ik je meegeven, juist als een kind zich negatief gedraagt, heeft hij ons als ouders extra nodig.

Want geloof mij, een kind gedraagt zich niet lastig voor de lol. Hij zit met zichzelf in de knoop. Sterker nog, een kind dat zich lastig gedraagt heeft jou nog 10x harder nodig dan een kind dat zich wel positief gedraagt.

Het is niet zo ingewikkeld om lief te zijn voor het kind dat zoet in een hoekje zit te spelen. Maar het is juist zo belangrijk dat je dit ook op kan brengen voor het kind dat zo vaak driftig is of negatieve aandacht vraagt.

Dus geef je kind af en toe eens een extra knuffel en laat weten dat je hem lief vindt, ook als hij zich niet altijd zo lief gedraagt.


Meer weten?

In het webinar ‘Het perfecte gezin bestaat niet’, laat ik je precies zien hoe jij ervoor kan zorgen dat je kind beter luistert, zonder dat je daarvoor eerst boos moet worden of moet dreigen met straf.


Ben jij erbij? Je kan je gratis aanmelden via deze link >>> 








Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen