5 redenen waarom jij je geduld niet kunt bewaren
06 februari 2020 
3 min. leestijd

5 redenen waarom jij je geduld niet kunt bewaren

De nummer #1 frustratie van de meeste ouders

De nummer 1 frustratie van de meeste ouders waar ik mee spreek, is het feit dat hun kind niet goed genoeg luistert.

Hoe is dat voor jou? Heb jij ook die frustratie dat je alles tig keer moet herhalen, je je kinderen constant achter de broek aan moet zitten en hoor jij jezelf ook steeds vaker zeggen: ‘Als je nu niet… dan … ‘

En zo wil je eigenlijk helemaal niet zijn. Je merkt dat je je geduld steeds vaker verliest en met regelmaat zelfs staat te schreeuwen tegen je kinderen.

Dat maakt je verdrietig. Waarom lukt het je nou niet om er op een normale manier voor te zorgen dat je kind luistert?  Aan de andere kant baal je ervan dat het bij jouw kind ook nooit eens even soepel en gewoon gaat. Waarom maakt die van jou zelfs al een drama van het aantrekken van zijn schoenen? Of probeert hij altijd het bedritueel zo lang te rekken, dat je uiteindelijk geïrriteerd en gefrustreerd naar beneden gaat?

Je wilt je geduld wel beter bewaren, echt… Je neemt het je na iedere uitbarsting weer voor. Vanaf morgen ga ik rustiger reageren, vanaf morgen bewaar ik mijn geduld, vanaf morgen…

Maar ja. Ik ga je uit de droom helpen. Dit gaat je niet zomaar lukken. Het is namelijk heel logisch dat jij je geduld verliest als je kind niet naar je luistert.

Er zijn 5 redenen waarom het niet meer dan logisch is dat jij je geduld niet kunt bewaren, als je kind voor de zoveelste keer niet naar je luistert.

Ik neem ze even, kort, met je door:

Reden 1:

Je begrijpt niet waar het gedrag van je kind vandaan komt en dus hebben jouw acties geen effect

  • Je kunt nog zoveel dingen blijven uitproberen, als je niet weet wat de oorzaak is van het gedrag van je kind, zal het geen enkel effect hebben. Hooguit eventjes, maar het zal geen blijvend resultaat geven.

Reden 2:

Je laat je frustraties veel te ver oplopen

  • Je vraagt heel veel van jezelf door zo geduldig te willen blijven. Eigenlijk teveel. Je bent moeder Theresa niet, dus je hoeft geen engelengeduld te hebben. Wat er nu gebeurt is dat je je inhoudt, tót het echt niet meer gaat en dan ontplof je.

moeder geduld verliezen ontploffen

Reden 3:

Je gaat de strijd aan met je kind

  • Als jij eist van je kind dat hij NU NU NU moet doen wat jij van hem vraagt, dan geeft dat een averechts effect. Door de strijd aan te gaan met het dwarse gedrag van je kind, zul je merken dat de strijd alleen maar op zal lopen.

Reden 4:

Je zet jezelf op de laatste plek

  • Je kunt niet van jezelf verwachten dat je een geduldige, lieve, begripvolle moeder bent, als je op je tenen loopt. Als je eigenlijk aan het eind van je latijn bent. Als je emmer constant veel te vol is.

Reden 5:

Je herhaalt teveel van wat niet werkt

  • Je verzucht misschien wel eens dat je net zo goed een bandje kan afspelen. Je moet namelijk steeds hetzelfde herhalen, zonder het gewenste resultaat. Wat doet het er dan nog toe? Toch blijf je steeds hetzelfde zeggen; waarschijnlijk omdat je niet weet wat je dan wel moet doen om een verandering voor elkaar te krijgen. Maar ja… dat herhalen heeft echt geen zin; dat heeft het verleden inmiddels wel bewezen 😊.

Wat kun je doen om hier verandering in te brengen?

5 redenen dus, waarom het logisch is dat jij ontploft, als je kind niet luistert.

Nu denk je misschien; ‘Maar hoe verander ik dat dan? Hoe kan ik er nou voor zorgen dat ik wél rustiger kan blijven en dat mijn kind wél beter gaat luisteren, zonder dat ik eerst moet dreigen met straf?’

Dat ga ik je vertellen. In het gratis webinar ‘Stop met politieagentje spelen’ ga ik aan de hand van deze 5 redenen met je bespreken waarom het zo logisch is dat je ontploft. Ik leg je uit wat er gebeurt, maar vooral ook hoe jij dit kan veranderen.

Want hoe lastig je kind ook kan zijn als hij dwars is of niet luistert, het kan anders.

Jij kunt er ook voor zorgen dat jouw emmer niet constant overloopt en jij je beter leert beheersen. Zodat jouw kind beter gaat luisteren, zonder dat jij als een politieagent door het huis gaat.

Doe jij ook mee?

Meld je aan voor het gratis webinar 'Stop met politieagentje spelen'.

P.s. Een webinar is een gratis online training die je vanuit huis kunt bekijken. Als je je aanmeldt krijg je een link toegestuurd waarmee je thuis kunt inloggen. Dus huispak aan en gáán!

politieagent



Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen. Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
Reactie plaatsen