Wat vertel je wel en wat vertel je niet aan je kind?
Ik mocht vanochtend een uurtje uitslapen. Heerlijk, natuurlijk. Maar toen mijn kinderen op mijn bed sprongen om mij wakker te maken, fluisterde mijn man ‘Alweer een aanslag, in Londen.’ Ongelooflijk, alweer. Waar gaat het heen met de wereld, al die aanslagen, al dat geweld. In welke wereld worden onze kinderen groot?
Wat vertel je aan je kinderen over aanslagen?
En dan altijd nog de vraag… Wat vertel je dan aan je kinderen? Je wil ze niet bang maken, maar je vindt het toch ook belangrijk dat ze weten wat er in de wereld speelt.
Daarom dacht ik, ik zet het even voor je op een rijtje.
Vertel vooral niet teveel aan een jong kind
Wees dus niet te vroeg met het bijbrengen van maatschappelijk besef bij je jonge kind.
Als je kind er naar vraagt, natuurlijk, wees dan open en vertel wat je kind wil weten over aanslagen. Maar nuanceer en richt je ook, hoe gek het ook klinkt, op de positieve dingen die gebeuren bij een aanslag. Op alle hulpverleners bijvoorbeeld.
Natuurlijk moet je kind leren wat er in de wereld speelt, zowel vroeger als nu. Het hoort bij zijn algemene ontwikkeling.
Maar je kind heeft nog tijd genoeg om dat te leren. Wanneer je hem te vroeg vertelt over alle ellende op de wereld, kan je kind angstig worden, omdat hij nog te weinig verschil kan maken in wat echt is en wat niet.
Geniet ervan dat je kind nog even klein mag zijn
Maar wat dan wel? Tsja, het is eigenlijk heel simpel. Geniet van het feit dat je kleintje nog even mag denken dat hij in een fijne wereld leeft.
Laat je kind kind zijn en zorg dat hij zich alleen maar zorgen hoeft te maken over zijn kapotte auto. Dat is al heftig genoeg.