Hoe zou het voor jou zijn als je kind beter zou luisteren?
De afgelopen week had ik contact met Femke, een klant van mij die ik 1-1 begeleid hebt in een VIP-dag. Zij heeft contact met mij gezocht omdat haar dochters (5 en 2) niet goed luisterden. Femke moest keer op keer boos worden en moest altijd tot 3 tellen voordat haar dochters luisterden. De oudste maakte ook nog eens haar zusje het leven zuur en had behoorlijk wat driftaanvallen.
Tijdens de VIP-dag, dat is een 1-1 coachsessie van 4 uur, waarin we stap voor stap jouw persoonlijke situatie uitsplitsen en bekijken wat je allemaal kunt doen om jouw de situatie in jouw gezin te veranderen, zodat je kind beter gaat luisteren en jij je geduld beter kunt bewaren, vertelde ze dat het haar helemaal tot hier zat. Waarbij ze haar hand erg ver boven haar hoofd hield.
Ze baalde ervan dat alles zo moeizaam ging, haar dochters nooit deden wat zij vroeg en ze wist gewoon niet meer hoe ze het moest aanpakken. Nu bleef ze hangen in het houden van preken, keer op keer het gesprek aangaan met haar dochters en straf uit te delen. Ze gaf eerlijk toe dat ze ongelukkig werd van de huidige situatie.
En ergens wist Femke dat dit gewoon niet de manier was. Maar ja… welke manier dan wel? Ze had al zoveel geprobeerd. Ze was ook al bij het consultatiebureau geweest, maar die kwamen niet verder dan: zet ze na 3x waarschuwen op de trap en houd vooral vol met wat je al aan het doen bent, want je bent goed bezig.
Daar kon Femke dus eigenlijk ook niks mee.
Dus uiteindelijk zette Femke zich over een drempel heen (die best wel groot was hoor) en klopte bij mij aan. Ze had wel wat twijfels, want ja, tot nu toe werkte niks, dus waarom zou dit wel werken? Maar ze deed het toch.
Tijdens de VIP-dag liet ik haar zien wat er in het koppie van haar dochters omgaat. Ik plaatste Femke in de schoenen van haar dochters en liet haar zien wat haar dochters eigenlijk nodig hebben.
Ik maakte de vergelijking met een ijsberg.
Wat wij zien is namelijk het topje van de ijsberg, het gedrag van je kind. Je ziet de grote mond, de driftbuien, het plagen, het niet luisteren, maar wat je niet ziet is het stuk ijsberg dat onder het wateroppervlak ligt.
Je weet niet wat er intern bij je kind gebeurt, waardoor zijn emmertje aan het vollopen is.
Misschien is je kind wel geplaagd op school, deed de juf onaardig op het kinderdagverblijf, baalt je kind ervan dat het steeds maar niet lukt om zijn eigen jas dicht te krijgen etc.
Dat zijn allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat het emmertje van je kind volloopt. En hoe voller het emmertje is, hoe meer jij dat aan zijn gedrag kunt merken.
Het is dus de kunst om als ouder erachter te komen wat er zich onder het wateroppervlak afspeelt. Zodat je weet hoe je kunt reageren en wat je kind nodig heeft.
Dan zal je kind zich begrepen voelen en zal het dwarse gedrag enorm afnemen.
En dat is precies hetgeen Femke tijdens deze VIP-dag geleerd heeft. Wat speelt er intern bij mijn kind, waarom gedraagt ze zich nu zo en wat heeft ze van mij nodig? Hoe kan ik haar begeleiden en leren hoe ze met haar emoties moet omgaan en wat kan ik daarin voor haar betekenen. Op een manier dat ze er ook daadwerkelijk iets van leert en haar zelfvertrouwen gaat groeien.
Femke was heel blij dat ze de stap gezet heeft om contact met me op te nemen, want ze had nu eindelijk het gevoel dat ze wist hoe ze het moest gaan aanpakken. Ze vertelde dat ze onwijs veel had geleerd en nu met vertrouwen weer naar huis ging.
Natuurlijk zijn de problemen in Femkes gezin niet in 1 dag opgelost, als het zo makkelijk zou zijn, had ze het zelf al wel bedacht. Maar Femke heeft in deze ene dag er wel voor gezorgd dat ze het gedrag van haar dochters beter begrijpt, wéét wat haar dochters wel en juist niet van haar nodig hebben op het moment dat ze lastig gedrag vertonen én ze heeft geleerd hoe ze beter met haar eigen emoties en frustraties kan omgaan.