Vrede op aarde? Start eerst eens met vrede in je gezin...
December is aangebroken. Dé maand bij uitstek om het te hebben over ‘vrede op aarde’. Ik heb het altijd een beetje onzin gevonden, want waarom zouden we dat nu alleen in december moeten doen en kan dat niet gewoon iedere dag.
Vrede op aarde is natuurlijk iets prachtigs, maar het spreekwoord luidt ook: ‘Een betere wereld begint bij jezelf’. We kunnen in ons eentje de wereld niet veranderen. We kunnen wel onszelf veranderen en indirect ook onze kinderen.
Het is bewezen dat een kind met een positief zelfbeeld ook positiever gedrag vertoont. En zoals ik al eerder schreef in een blog over zelfbeeld, het zelfbeeld van kinderen ontstaat door wat wij tegen en over hen zeggen.
Het is daarom voor een kind heel belangrijk dat hij het gevoel krijgt dat hij er toe doet. Dat zijn mening belangrijk wordt gevonden en dat hij serieus genomen wordt. Dat jij, als ouder, hem begrijpt. En jij bent degene die hen dat gevoel kan geven.
Ook als hij boos is of lastig. Of sterker nog, juist als hij boos is of lastig.
Ze zeggen wel eens:
‘Kinderen die het meeste liefde nodig hebben, vragen daarom op de meest negatieve manier’
Op het moment dat jouw kind zich negatief gedraagt, heeft hij dus geen preken nodig, geen gemopper, geen geschreeuw, geen gezucht… Hij heeft het gevoel nodig dat jij er, ondanks dat negatieve gedrag, nog steeds voor hem bent.
Juist die momenten dat het lastig is, heeft hij jou hard nodig. Hoewel het soms anders lijkt, vindt geen kind het leuk om boos te zijn, verdrietig te zijn of straf te krijgen. Soms weten ze gewoon zelf niet wat ze met zichzelf aan moeten.
Zie het als een kind dat bijna verdrinkt en zijn hand boven het water uitsteekt, die laat je ook niet zwemmen toch?
En ik weet dat het niet makkelijk is. En dat het gedrag van je kinderen soms ronduit tenenkrommend is én ze het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Geloof me, ik heb er ook 3. Maar een kind wil gewoon dolgraag dat je hem begrijpt. Juist omdat hij zichzelf soms ook niet begrijpt en heel regelmatig met zichzelf in de knoop ligt, heeft hij behoefte aan ouders die hem daarin kunnen begeleiden en ondersteunen.