4 tips om je kind om te leren gaan met teleurstellingen - WOW! Opvoedcoaching

Het is niet je taak als opvoeder om je kind te behoeden voor vallen, maar om degene te zijn die je kind weer helpt met opstaan

Niets is vervelender om te zien, dan dat je kind verdriet heeft of boos is omdat het teleurgesteld is!

Toch krijgt ieder kind regelmatig te maken met teleurstellingen.

Niet uitgenodigd worden voor een partijtje, de kampioenswedstrijd van je voetbalteam verliezen, niet mee mogen spelen op het schoolplein, naar huis moeten terwijl je net zo lekker aan het spelen was…. En je weet er vast nog een heleboel meer te verzinnen!

Het verdrietige gezichtje van je kleintje doet jou ook pijn en het allerliefste zou je willen voorkomen dat je kind dit soort teleurstellingen mee moet maken.

Maar… het is niet je taak als opvoeder om je kind te behoeden voor vallen, maar om degene te zijn die je kind weer helpt met opstaan. Want van vallen leert je kind zoveel!

Omgaan met teleurstellingen is een onderdeel van de ontwikkeling

Vanaf een jaar of zeven wordt een zich bewust van wat hij allemaal kan en niet kan. En dan slaat het vergelijken toe: ‘Ik ben beter in rekenen dan de rest van de klas!’, maar ook: ‘Mam! De anderen kunnen veel beter gymmen dan ik!’ Niet gek dus dat je op deze leeftijd vaak ziet dat kinderen slecht tegen hun verlies kunnen en teleurstellingen lastig kunnen verdragen.

Wat kun je als ouder doen om je kind te leren omgaan met teleurstellingen?

Tip 1: Houd jezelf een spiegel voor

Hoe ga jij om met je eigen teleurstellingen? Heb je de neiging om de computer uit het raam te gooien, wanneer het allemaal niet lukt? Blijf je de hele dag chagrijnig wanneer je voetbalclub verloren heeft?

Bedenk dan dat een kind het meest leert van wat hij jou ziet doen! Je kunt niet van je kind verwachten dat het tegen zijn verlies kan, wanneer jij daar ook zoveel moeite mee hebt. Jij bent zijn voorbeeld.

Tip 2: Probeer je kind er niet van te overtuigen dat het wel meevalt

Praat niet recht wat krom is. Als ouder heb je de neiging om je kind zo snel mogelijk van dat nare gevoel af te helpen en probeer je je kind op te beuren. Maar wat is het irritant, wanneer je boos of verdrietig bent, dat een ander dan zegt: ‘Ach kom op, volgende keer win je vast wel.’ of : ‘Dat wordt toch een stom feestje joh, wees blij dat je niet uitgenodigd bent!’

Erken dat het heel moeilijk is voor je kind en dat je je kunt voorstellen dat hij verdrietig/boos is. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je echt heel boos bent, omdat jullie verloren hebben met voetbal. Je wilde echt graag winnen, hè?’ Wanneer je kind zich begrepen voelt, zal het boze en verdrietige gevoel (langzaam of snel) wegebben.

Tip 3: Bespreek na afloop (!) met je kind wat hij de volgende keer anders kan doen

Stel je de volgende situatie eens voor. Je kind verliest met memory en wordt zo boos dat hij het hele memoryspel op de grond smijt.

Als je kind later weer gekalmeerd is, kun je bespreken wat hij te leren heeft in een volgende situatie. Doe dit niet op het moment zelf, want dan maak je hem alleen maar bozer.

Vertel je kind dan dat het nog moet leren om rustig te blijven wanneer het verliest, ook als dat heel moeilijk is. Stel samen met je kind een doel, waar hij de volgende keer dat hij memory speelt aan kan werken.

Zorg ervoor dat dit doel wel haalbaar is, zoals ‘de volgende keer blijven alle memorykaartjes op tafel liggen’ of ‘na afloop feliciteer je de winnaar’.

Tip 4: Je kind leert het alleen als hij het vaak genoeg mag oefenen

Laat je kind ervaringen opdoen met teleurstellingen, want zo leert hij. Je hoeft je kind dus niet altijd te laten winnen met spelletjes of alle moeilijke situaties voor je kind op te lossen. En je hoeft dus ook niet altijd ‘ja’ te zeggen of alles maar goed te vinden. Je kind moet namelijk ook leren omgaan met nee.

Want, zoals al eerder gezegd, het is niet je taak om je kind te behoeden voor vallen, maar help ze vooral met opstaan!

Meer weten hoe jij ermee om kunt gaan als je kind verdrietig of boos is?

Speel dan de escape room, dan stap je in de wereld van je kind en ontdek je in 5 minuten hoe jij kunt reageren op het lastige gedrag van je kind.



Heb je iets aan dit blog gehad? Laat het me dan even weten in de reacties, dat vind ik leuk ?

Delen van dit bericht mag ook altijd.

Kijk je liever video? In deze video deel ik de 4 tips met je.