Een gezelliger gezin? Met deze 5 stappen gaat het lukken!
23 november 2017 
4 min. leestijd

Een gezelliger gezin? Met deze 5 stappen gaat het lukken!

Laatst vroeg iemand mij, wat voor cijfer geef jij de sfeer in jouw gezin eigenlijk zelf?

Een hele goede vraag (want die stel ik ook altijd aan mijn klanten), maar ik had er zelf nog nooit bij stilgestaan. Dus een mooi moment om dat eens te doen. En ik wil de vraag gelijk ook aan jou stellen.

Welk cijfer geef jij de sfeer in jouw huis?

gezellig gezinOp een schaal van 1-10, waarbij een 1 staat voor een hele slechte sfeer in huis, er wordt geschreeuwd naar elkaar, constant gemopperd, iedereen is chagrijnig etc. en een 10 staat voor de allerbeste sfeer in huis, het ‘little house on the prairie’ gevoel, er is nooit ruzie, iedereen is altijd vrolijk en alles is perfect (niet realistisch natuurlijk, maar toch).

Waar sta jij dan nu? Hoe gaat het dan bij jou thuis? Welk cijfer geef je jouzelf en jouw gezin?

Ik heb er even over nagedacht, wat situaties in mijn hoofd afgespeeld en kwam uiteindelijk neer op een 8,5. Niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Maar wel een cijfer waar ik meer dan tevreden mee ben.

En betekent dat dat iedere dag een 8,5 is? Nee, zeker niet… Maar over het algemeen genomen ben ik blij met hoe het in mijn gezin gaat, kan ik mezelf recht in de spiegel aankijken als ik boos op mijn jongens ben geweest en gaan we (over het algemeen, want gisteren sloegen ze elkaar de hersens in) op een gezellige manier met elkaar om.

En ben je daar tevreden mee?

En jij? Welk cijfer past bij jouw situatie? En nog belangrijker… Ben je daar tevreden mee? Is het het cijfer wat je graag zou willen? Of zou je het eigenlijk liever anders (lees: gezelliger) hebben in jouw gezin.

Dat kan! Eigenlijk heb je maar een aantal dingen nodig om ervoor te zorgen dat je jezelf een hoger cijfer kunt geven. Welke? Ik ga ze je vertellen.

5 stappen die jij kunt nemen om de sfeer in huis te verbeteren

Stap 1 – Begrip en leren omgaan met emoties

Als eerste heb je het nodig om te begrijpen waarom je kind doet zoals hij doet. Geen enkel kind wordt ’s ochtends wakker en denkt: ‘Vandaag ga ik mijn moeder eens helemaal gek maken’ (hoewel ik weet dat het soms wel zo voelt). Je kind moet een heleboel nog leren en daar komen een heleboel frustraties en emoties bij kijken. Als je weet hoe je hiermee om kunt gaan – dan scheelt dat een heleboel (voor zowel je kind als voor jouzelf).

In dit blog vertel ik je nog meer over deze eerste stap.

Stap 2 – Zie in dat jij er zelf iets aan kunt doen

Vervolgens is het belangrijk dat je weet wat de invloed is van jouw gedrag op een situatie. Zeker 80 % van de problemen in een gezin zijn te verhelpen als jij leert om op een andere manier te kijken. Je kunt namelijk niet van een (jong) kind verwachten dat hij zijn gedrag verandert. Ook niet als jij je 3-jarige al voor de 433e keer gewaarschuwd hebt. Helaas. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat jij de handleiding van je kind gaat begrijpen en te ontdekken hoe jij het beste met jouw kind om kunt gaan. En ja.. helaas is die handleiding voor ieder kind anders.

Stap 3 – Zorg dat je je eigen emoties en frustraties onder controle krijgt

Wanneer jij dat voor elkaar krijgt en het jou zou lukken om niet meer te ontploffen, dan gaat er een hele hoop veranderen in je gezin. Je bent dan relaxter en meer ontspannen en je kunt ook trotser op jezelf zijn, omdat je je niet meer zo laat gaan richting je kinderen. Als je je eigen emoties en frustraties onder controle hebt, gaat het jou lukken om rustiger en geduldiger te reageren. Adem in…Adem uit dus.

Stap 4 – Zorg ervoor dat je weet wat je wel wilt

Het is heel belangrijk om te weten wat je graag zou willen. Hoe zou je het graag zien in jouw gezin? Wat moet er veranderen? Wat kun jij hierin doen? Pas als je weet waar je naar toe wilt werken, is het ook haalbaar om er te komen. Ik zal het laten zien aan de hand van twee voorbeelden:

  • Stel je vertrekt om 08.00 uur ’s ochtends met de auto en je gaat een hele dag autorijden, maar je hebt nog niet bedacht waarheen. Hoe groot is de kans dat je vanavond om 20.00 uur dan op de ‘Champs-Élysées’ in Parijs staat?
  • Stel je vertrekt om 08.00 uur ’s ochtends met het plan om vandaag naar Parijs te gaan. Hoe groot is dan de kans dat je om 20.00 uur op de ‘Champs-Élysées’ in Parijs staat?

Precies…

In deze video vind je een oefening om weer te leren zien wat er allemaal goed gaat in jouw gezin

Stap 5 – Positief benaderen

Als laatste is het van belang om de focus te leggen op het positief leren zien wat er allemaal wel goed gaat. Waar ben je al tevreden over? Wat gaat er wel goed? Wat doe ik goed? Waar word ik blij van? In deze video vertel ik je wat je kunt doen om de focus op het positieve te leggen en wat dat voor verschil maakt.

Wanneer je dat gaat zien, ga je automatisch omhoog op de ladder.

Eigenlijk zijn het dus maar 5 stappen die ervoor kunnen zorgen dat jij je gelukkiger gaat voelen in jouw gezin. Dat is wel te overzien toch?


Meer weten? Download het gratis ebook ‘Hét geheim om kinderen te laten luisteren‘.

mijn kind luistert niet

Over de schrijver
Mijn naam is Annelies Bobeldijk, opvoedexpert en dé coach voor ouders die ervan balen dat hun kind niet luistert en die iedere dag strijd in huis hebben over alledaagse dingen.Met mijn nuchtere kijk, wil ik je op een humoristische, praktische én realistische manier laten zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind beter luistert, terwijl jij rustig blijft.
tamara
Door

tamara

op 29 Jul 2019

3 positieve dingen... uhm ze hebben hun boterhammen op, zeuren niet om koek snoep en ijs., zijn lief, rustig en vrolijk vandaag, en zoontje zei na 't middag eten, dadelijk moet ik op bed dutje doen he? dus structuur :D hij weet wat er komen gaat.

Reactie plaatsen