Waarom auto’s moeten stoppen met voorrang geven aan kinderen

Sinds vorige week fietst ook mijn middelste zoontje van 4 naar school. Heel aandoenlijk gezicht; hij trapt zich een ongeluk om zijn grote broer bij te houden, met zijn tong (die heel lang is) uit zijn mond.

En volgens mij vind niet alleen ik het een aandoenlijk gezicht, maar ook vele automobilisten met mij. Ze zijn namelijk allemaal bereid om even op hun rem te trappen en mijn 4-jarige voorrang te geven. Hoe aardig ik dat ook vind; ik wil toch een oproep doen aan alle automobilisten om daarmee te  stoppen.

Waarom?

Omdat hij op deze manier nooit gaat leren dat hij zélf moet opletten. Hij leert op deze manier dat hij kan racen wat en waar hij wil, want alle auto’s stoppen toch voor hem. Terwijl het zo belangrijk is dat hij leert omgaan met het verkeer, zoals het bedoeld is. Zodat hij ooit ook alleen kan gaan fietsen. En dat hij dan weet wanneer hij wel voorrang krijgt en wanneer hij voorrang moet verlenen. En dit zelfde geldt voor lopende kinderen die willen oversteken. Op het moment dat jij ze altijd voorrang geeft, is er geen enkele noodzaak om zelf uit te kijken.

Dus oproep aan alle automobilisten:

Houd je gewoon aan de verkeersregels, ook in het geval van kinderen. Dat betekent dat als jij van rechts komt, jij dus voorrang hebt en jij die dus ook zou moeten krijgen. Stop met het ‘helpen’ van kinderen door te gebaren dat ze veilig kunnen oversteken of dat zij wel eerst mogen. Dat is helpen op korte termijn. Ze kunnen nu veilig oversteken, maar op deze manier gaan ze nooit leren om zelfstandig met het verkeer om te gaan.

Blijf uiteraard wel goed opletten of het kind jou wel gezien heeft, maar dat is vanzelfsprekend.