Thuiswerken met kinderen? Hoe dan?!
Opeens zijn je kinderen de hele dag thuis. Geen opvang en geen school, alles is up to you.
Maar ja… dat is wel weer even wennen. Want het is geen vakantie. School verwacht gewoon dat alles doorgaat en je kinderen thuis toch onderwijs krijgen.
Vanaf het moment dat het kabinet vorige week aangaf dat de scholen maandag dicht zouden blijven, vlogen de schema’s je om de oren op Facebook. Dagritmes en schema’s om ervoor te zorgen dat alles zo gewoon mogelijk blijft.
Aan de andere kant hoor je veel geluiden van mensen die zeggen dat iedereen het wat meer los moet laten, dat je moet genieten. Dat dit de tijd is om de herinneringen van de toekomst te maken. De ene na de andere tip om je kinderen thuis te vermaken komt voorbij.
Dus aan de slag om koekjes te bakken, te tuinieren, een speurtocht in het bos te maken; want daar leren je kinderen ook van. Het advies is dan ook: ‘Laat dat huiswerk los en laat je kinderen gewoon lekker aanlummelen’, net als in de vakantie. Speel met je kind en ontspan…
En jij denkt ondertussen: ‘Hoe dan?!’ Ik moet ook gewoon nog mijn eigen werk doen, ik kom nergens aan toe…
Het is natuurlijk makkelijk gezegd; ontspan. Hoe doe je dat, terwijl jij ook gewoon nog moet werken? En ook je kinderen zullen iets aan hun schoolwerk moeten doen. Genieten is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is tenslotte ook geen vakantie. Dan heb je namelijk van alles geregeld, zodat je onbezorgd van de vakantie met je kinderen kunt genieten. Dit is over de schutting gegooid bij je. Het is meer dan terecht en je hebt er waarschijnlijk alle begrip voor, maar jij zit er wel mee…
En dat je dat gevoel hebt, heeft niks te maken met het zijn van een slechte moeder. Dat gevoel krijg je haast, als je op Facebook leest dat jij als moeder niet zo moet zeuren, want het zijn gewoon je eigen kinderen waar je voor moet zorgen. Dat doe je toch wel vaker?? Maar laat je geen schuldgevoel aan praten. Natuurlijk zorg je met liefde voor je kinderen en weet je heus wel hoe je dat moet doen, maar normaal gesproken hoef je niet van de ene op de andere dag je kind de tafel van 3 te leren. Volkomen normaal dat je niet van de ene op de andere dag alles perfect geregeld hebt.
Omdat het leven stil staat, maar tegelijkertijd voor jou ook gewoon doorgaat, wil ik je 3 tips geven om deze periode zo stressvrij mogelijk door te komen, zowel als werknemer, als surrogaatjuf en als moeder.
Tip 1: Laat alle ‘Supermama-adviezen’ los en leg de lat niet te hoog voor jezelf
Leg alle Supermama-adviezen naast je neer, want supermama’s bestaan nu eenmaal niet. Wat alle Facebookfoto’s je ook willen laten geloven, ze bestaan echt niet. Hooguit is de één wat stressbestendiger dan de ander, maar zelfs dat kun je leren 😊.
Jij hoeft dus niet, op stel en sprong, de perfecte ouder/werknemer/juf te zijn. Het is niet nodig om allerlei projecten uit de kast te trekken, om het leren leuk te houden. Het is ook niet nodig om perfecte schema’s te volgen, omdat iedereen dat zo doet. Doe wat bij jou (en je kinderen) past en wat jij prettig vindt. Zonder schuldgevoel en zonder de drang om deze tijd op dé perfecte manier in te vullen.
Houd daarbij in gedachte dat 3 weken (en misschien nog wel langer) best een hele poos zijn. Even in de vakantiemodus staan is lekker, maar dat gaat al snel vervelen. En hoewel vervelen hartstikke leerzaam is voor je kind, gaat dat jouw thuiswerken al helemaal niet bevorderen.
Leg de lat dus niet te hoog voor jezelf én voor je kinderen. Dat geeft rust. Dan maar geen op en top Instagrammable fotootjes 😊.
Tip 2: Regelmaat voor je kind biedt rust voor jou
Kinderen hebben baat bij structuur. Het geeft hen houvast en ze weten waar ze aan toe zijn. En als een kind weet waar hij aan toe is, dan gedraagt hij zich vaak beter. Op school vinden kinderen het ook heel prettig om te weten wat ze gaan doen en wanneer ze dat gaan doen. Dat begint al bij de kleuters, als er dagritmekaarten hangen waarop met pictogrammen precies staat aangegeven wat ze kunnen verwachten. Maar ook de oudere kinderen vinden het nog steeds fijn als de juf op het bord schrijft wat er vandaag op het programma staat.
Nu jij je kind thuis hebt, kan zo’n dagritme je dus ook helpen. Zorg dat je het werken afwisselt met pauzes (liefst buiten, zodat hij even zijn energie kwijt kan), zodat je kind ook nog even de tijd heeft om wat anders te doen. Zet de wekker op de oven aan, zodat je kind precies weet wanneer het weer tijd is voor wat anders.
Wat belangrijk is om te beseffen is dat jij niet de hele tijd voor je kind hoeft klaar te staan tijdens het werken. Dat doet een juf ook niet. Er zijn momenten dat op school het stoplicht op rood staat en de juf niet bereikbaar is. Dat doet ze zodat ze dingen kan voorbereiden, kan observeren, maar ook om jouw kind te leren omgaan met ‘uitgestelde aandacht’. Daar leren ze van om zelfstandig te worden en zelfstandig te werken. Dit kun je dus thuis ook prima toepassen.
Bied een vast moment (het liefst aan het begin van de ochtend), waarin je de nodige dingen uitlegt en het werk met hem doorneemt. Kijk of hij nog vragen heeft en laat hem daarna zelf aan de slag gaan. Spreek een tijd af waarin hij zelfstandig werkt, jij bent op dat moment dan niet beschikbaar voor vragen en kun je mooi even zelf wat kleine dingen aanpakken. Voor kinderen in groep 3 t/m 5 is 10 minuten reëel, voor kinderen in groep 6 t/m 8 is 20 minuten zeker haalbaar. Na die tijd kijk je weer even of je je kind nog ergens mee kan helpen.
Heeft je kind een vraag in die zelfstandige periode? Dan kan hij vast verder met iets anders, waar hij wel zelf mee aan de slag kan en hij bewaart zijn vraag voor later. Je kind weet precies hoe dit werkt, want op bijna alle scholen werken de kinderen met zo’n rood stoplicht. Vraag ook eens aan je kind hoe ze dat op school doen, dikke kans dat ze het jou wel willen leren en het thuis willen naspelen. Dat vinden ze namelijk fantastisch.
Tip 3: Doe wat kan en accepteer wat is
Er komt een hoop op je af en het is druk om thuis te werken, terwijl je kinderen ook thuis zijn. En dat zorgt voor strubbelingen. Je kinderen vragen je aandacht, maken ruzie met elkaar en willen van alles. Jij voelt je overvraagd en tegelijkertijd trekt je werk aan je. Want er moet nog zoveel gebeuren.
Wat voor de grootste frustratie zorgt, is dat jij iets wilt (namelijk doorwerken), wat gezien de situatie praktisch onhaalbaar is.
Je kunt jezelf niet in tweeën splitsen (laat staan in drieën of in vieren). Als jij het thuis gezellig wilt houden, is het belangrijk dat je doet wat je kunt. Maar vooral ook dat je de situatie accepteert zoals hij is. Het is niet anders.
Kijk naar wat er wel mogelijk is. Kijk of je ’s ochtends wat eerder op kan staan, om dan alvast te werken. Maak gebruik van de zelfstandig werkperiodes en geef je kind de opdracht om te lezen. Zet ’s middags een lekker lange film op (ja dat mag echt wel hoor), laat je kinderen buitenspelen en pak dan je momenten om te werken.
Leg rustig aan je kinderen uit dat jij een aantal belangrijke dingen moet regelen en geef aan dat je even een poos niet gestoord wilt worden. Ook hierbij kan de wekker op de oven je helpen, om even ongestoord je gang te kunnen gaan.
Minicursus ‘Word weer de moeder die jij graag wil zijn’
Deze week start de 5daagse minicursus ‘Word weer de moeder die jij graag wil zijn’. Waarin je in 5 dagen leert hoe jij de rust en de gezelligheid weer terug. in huis kunt brengen. Je leert hoe je ervoor kunt zorgen dat je de sfeer positief houdt en je leert op een andere manier kijken naar het gedrag van je kind. Het is een online cursus, dus je kunt gewoon veilig thuis blijven :).
Meer info en aanmelden via deze link.